Huidverzorging

Alles wat je moet weten over microplastics in jouw verzorgingsproducten

Dat microplastics slecht zijn voor je gezondheid en het milieu, dat vermoeden had je misschien al. Maar weet je ook waarom het zo slecht is en welke producten je moet kiezen om voortaan ook voor 100% microplasticvrij te gaan? We vroegen cosmeticamerk NIVEA om uitleg en leggen het je uit.

Wat zijn microplastics eigenlijk?

Microplastics zijn simpel gezegd vaste plastic deeltjes van 5 mm of kleiner, die niet biologisch afbreekbaar of oplosbaar zijn in water. Ze zitten (of zaten) in allerlei verzorgingsproducten die dus niet alleen op en in jouw huid komen, maar uiteindelijk ook in het doucheputje belanden en daarna hun weg vinden in de zee of in de grond. Hierdoor vormen ze over de hele wereld een bron van vervuiling, voor zee én land.

Primaire microplastics en secundaire microplastics

Microplastics zijn eigenlijk in twee categorieën onder te verdelen: primaire microplastics en secundaire microplastics. Primaire microplastics worden specifiek ontwikkeld om minuscuul te zijn en aan bepaalde producten toe te kunnen voegen. Secundaire microplastics zijn daarentegen juist afkomstig van de afbraak van grotere stukken plastic. Ze worden dus niet met opzet toegevoegd, maar ontstaan uiteindelijk wel. Deze komen dus in kleinere deeltjes vrij als gevolg van bijvoorbeeld wind, zonlicht en erosie. De ene variant is overigens niet per se slechter dan de ander, want in feite zijn ze allebei een groot probleem voor het milieu. Onze planeet raakt namelijk met de seconde meer en meer vervuild met plastic dat nooit afgebroken zal worden.

Tot hier en niet verder

Een groot probleem, realiseert NIVEA zich ook. En juist daarom zet het cosmeticamerk zich er ook al jaren voor in om hier dit jaar nog een eind aan te maken. In ieder geval dus in haar eigen productenlijn, maar hopelijk nemen nog meer cosmeticamerken hier een voorbeeld aan. En daar is het bedrijf gelukkig al behoorlijk ver in, aangezien momenteel al heel veel van NIVEA’s producten 100% microplastic-vrij zijn, zoals de productlijnen op het gebied van gezichts- en lichaamsreinigers, zonnebeschermingsproducten én de Naturally Good-lijn.

Hoe het bedrijf zich de afgelopen jaren al heeft aangepast én hoe zij dit streven ook in de toekomst werkelijk gaan maken lees je hier.

Weet je inmiddels zeker dat jij zelf ook voor 100% plasticvrije verzorgingsproducten gaat, maar ben je nog altijd een beetje zoekende welke crème nu het best bij jouw type huid past? Je leest er hier alles over!

 

Foto: The Creative Exchange – Unsplash

 

Deel dit artikel
Back to top