Algemeen

Maaltijdvervangers: afvallen op een makkelijk en verantwoorde manier

Sta je voor de spiegel en slaak je daar een zucht omdat er volgens jou wel wat kilootjes af mogen? In plaats van te gaan sporten, kun je ook eens overwegen om maaltijdvervangers te gaan gebruiken. Een bewezen afvalmethode.

Uiteraard gaat er niets boven een gezonde lifestyle. En daar hoort beweging ook bij. Sporten is dus zeker een gezonde activiteit waarmee je kunt afvallen. Met cardio-sporten zoals fietsen, hardlopen, zwemmen verbrand je nog de meeste calorieën. Zoek je echter een andere manier om relatief snel wat kilo’s kwijt te raken? Een makkelijke en vlotte manier om af te vallen is tevens mogelijk middels het nuttigen van maaltijdvervangers. Een mooi alternatief voor of naast het sporten.  

 

Wat zijn maaltijdvervangers?

Je hebt er waarschijnlijk al wel eens van gehoord: maaltijdvervangers. Speciale voedingsproducten die weinig calorieën bevatten en het ontbijt, lunch of avondeten vervangen. Het kan ook zo zijn dat meerdere maaltijden per dag vervangen worden. De maaltijdvervangers kunnen shakes zijn, maar ook maaltijdrepen, bouillon of soep. Deze vervangende maaltijden bevatten voedingsstoffen, vitamines, mineralen en eiwitten die net zo goed in bijvoorbeeld je lunch of ontbijt zitten die je normaliter zou nemen. Daarentegen kunnen maaltijdvervangers dankzij het lage vetgehalte en minder calorieën voor gewichtsverlies zorgen. Afvallen zonder al teveel inspanning dus, dat zal ongetwijfeld de ‘luie diëters’  onder ons wel aanspreken.

 

In korte tijd veel afvallen

En het is bekend dat wanneer je minder calorieën per dag eet dan je dagelijks verbruikt, je zult afvallen. Als je dus een of twee maaltijden per dag vervangt door dieetvoeding, draagt dat dus ongetwijfeld mee aan gewichtsverlies. Als je met behulp van een eetschema te werk gaat, zal je zien dat je met maaltijdvervangers zo’n achthonderd tot elfhonderd calorieën per dag binnen krijgt. Het loont dus zeker om dat ei met bacon op je brood ’s ochtends of broodjes jam, in te ruilen voor bijvoorbeeld een shake of een kant-en-klare maaltijdreep. Afslanken met maaltijdvervangers is de meest verantwoorde keuze om in een korte tijd veel af te vallen. Afhankelijk van het (dieet)programma dat je volgt wordt doorgaans aangeraden niet langer dan acht weken vervangende maaltijden te gebruiken.

 

Waar voldoen goede maaltijdvervangers aan?

Er bestaan verschillende maaltijdvervangers van diverse aanbieders. Een maaltijdvervanger moet aan strenge eisen voldoen. Daarom heeft de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) wettelijke eisen opgesteld waaraan volwaardige maaltijdvervangers moeten voldoen. Een maaltijdvervanger mag bijvoorbeeld maar 200 tot 250 calorieën per maaltijd bevatten en 25 tot 50% van de calorieën moeten uit eiwitten bestaan. Een bijkomend voordeel van veel eiwitten is overigens dat door inname van veel eiwitten je weer minder snel trekt zal hebben. Daarnaast moet er minimaal 30% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 22 vitaminen en mineralen in een maaltijdvervanger zitten. Denk aan voedingsvezels, aminozuren en vetzuren die je op een dag nodig hebt. Uit onderzoek van de EFSA komt uit dat het gebruik van maaltijdvervangers een veilige en effectieve methode van afvallen is. 

 

Aanvullingen op je maaltijdvervangers

Naast een gezonde levensstijl en maaltijdvervangers is het ook belangrijk om veel water op een dag te drinken. Drink minimaal twee liter water per dag naast je maaltijden. Dat helpt tevens het hongergevoel tegen te gaan én afvalstoffen worden zo beter afgevoerd. Een win-win situatie dus. Ben je gek op groente of wil je deze liever niet laten staan? Geen probleem. Je kunt je dieet  gewoon aanvullen met caloriearme producten zoals groenten. Groente die je doorgaans onbeperkt kunt eten naast je maaltijdvervangers zijn bijvoorbeeld sla, spinazie, komkommers, zuurkool, broccoli en andijvie. Oftewel: gezonde snacks voor tussendoor. Heb je nog meer vragen over maaltijdvervangers dan kun je hier de tien meest gestelde vragen over maaltijdvervangers lezen.

 

Voordelen van diëten met maaltijdvervangers

Het moge duidelijk zijn: met volwaardige maaltijdvervangers die ter vervanging dienen van complete maaltijden kun je in relatief korte tijd veel afvallen op een verantwoorde manier. En dat is nog niet alles. Er kleven meerdere voordelen aan maaltijdvervangers. Je valt af op een manier waar je niet veel voor hoeft te doen, dus ideaal voor de minder actieve mensen en dat allemaal terwijl je toch voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgt. Bovendien kun je zelf bepalen hoe snel je wilt afvallen door de keuze van vervanging van een, twee of zelfs drie maaltijden per dag. Met een schema heb je een houvast waardoor je niet snel smokkelt of afdwaalt. Het gebruik van maaltijdvervangers is makkelijk en vergt weinig van je en je hoeft minder vaak boodschappen te doen of te koken. Je houdt dus ook weer meer tijd over om andere, leuke dingen te doen.

 

Photo by Element5 Digital on Unsplash

 

 

Deel dit artikel
Back to top