Algemeen

Nieuwe woning inrichten? Volg dit stappenplan

Maak een moodboard

Een moodboard ouderwets? Welnee. Interieurstylisten gebruiken in 2022 nog altijd moodboards om een gewenste interieurstijl te visualiseren. Dus kijk de kunst af van de pro’s en ga ook zelf aan de slag met zo’n moodboard. Je kunt als vanouds aan de slag met een stapel oude tijdschriften en een schaar. Maar gelukkig kom je ook een heel eind met websites waar je plaatjes kan verzamelen zoals Pinterest en Welke. Je kunt natuurlijk ook beelden van het internet downloaden, in een document plakken en dit printen. Zo heb je toch een visueel plaatje.

Kies je kleurenpalet

Kleur bekennen. Het is een van de leukste dingen om te doen als je je woning gaat inrichten. Tegelijk is het ook enorm lastig. Kleur is erg bepalend voor de look and feel van je interieur. Aan de hand van je moodboard kun je een kleurenpalet gaan kiezen voor de muren en meubels. Om het een stijlvol geheel te maken kun je de 60-30-10 regel toepassen. Dat betekent dat je primaire kleur 60 procent van de kamer kleur, de secundaire kleur 30 procent en – je raadt het al – de resterende 10 voor de laatste accentkleur. Het idee hierachter is dat er niet twee kleuren met elkaar gaan ‘vechten’ om de aandacht. De 60-kleur is vaak een vergrijsde kleur of neutrale tint, voor de 30-kleur blijf je bij de 60-kleur. Bij de 10-kleur mag uit de box denken. Dus ga voor een felle kleur als je durft.

Houd bij het kiezen van de kleur ook alvast rekening met bepaalde meubels die je mooi vindt. Bijvoorbeeld: ga je een groen tv meubel kopen dat je al een tijdje op het oog hebt. Zorg dan dat de rest van je zithoek ook matcht.

Maak een plattegrond

Hoeveel ruimte heb je nou eigenlijk in je huis? Als je in een lege ruimte staat, lijkt het enorm. Wanneer je er een paar grote meubels in plaatst, is het opeens toch krapjes geworden. Oeps… Een plattegrond maken gaat voorkomen dat je te grote meubels shopt. Meet de kamers van je woning nauwkeurig op en teken je huis na op een A4’tje. Teken nu op een apart blad meubels: een bank, salontafel, een eethoek, de keuken et cetera. Maak alles op schaal en je kunt beginnen met puzzelen. Het is een klusje, maar dat is het helemaal waard!

Shoppen!

Dan volgt het leukste onderdeel: shoppen! Ook dit proces gaat niet over één nacht ijs. Begin eerst met een shoppinglijstje. Welke spullen heb je nu nodig? Begin met je basis: verf, een bank, eettafel, tv meubel en stoelen. Dan volgt de rest: kasten, bijzettafels, planten, lampen en accessoires.

Spreek ook een budget met jezelf af. Een woning vullen is niet goedkoop. Hoeveel geld je kwijt bent, ligt er natuurlijk wel aan waar je shopt. Voor een mooie salontafel kun je zowel 100 als 1000 euro kwijt zijn.

Let op: je hoeft niet alles tegelijk te shoppen. Relaaax, je hebt tijd zat. Soms moet je ‘het even aankijken’, nog een beetje rondstruinen op Pinterest en vind je weer nieuwe inspiratie. Wie weet vind je nu nog niet de perfecte lamp voor de eettafel of het ideale bijzettafeltje, maar wel over een paar maanden.

Deel dit artikel
Back to top