Algemeen

Kleurlenzen voor een betoverende oogopslag

Er zijn verschillende soorten contactlenzen op de markt. Zoals daglenzen en maandlenzen, maar ook gekleurde lenzen, voor een heel betoverende oogopslag.

Heb je geschikte ogen?

Voordat je van een bril overstapt op contactlenzen, is het belangrijk om te weten of je ogen daar wel geschikt voor zijn. Dit kan gewoon bij de opticien. En nee, je hoeft dan niet meteen een duur contactlensplan bij de opticien aan te schaffen. Je kan gewoon aangeven dat je graag wil weten of je ogen geschikt zijn voor lenzen. Ook niet-brildragers kunnen namelijk wel eens funlenzen willen dragen. Dan is het beter dat je weet of je ogen dat wel zullen accepteren.

Harde of zachte lenzen

Er zijn verschillende soorten contactlenzen om uit te kiezen. Zo zijn er harde en zachte lenzen. Zoals de naam al zegt zijn harde lenzen gemaakt van een harder materiaal. Het voordeel is dat ze zeer lang meegaan. Het grote nadeel dat ze op het oog liggen en niet de vorm van het oog aannemen. Ook laten ze veel minder zuurstof door, waardoor je drogere ogen kan krijgen. Zachte lenzen gaan door het zachtere, flexibele materiaal, korter mee dan harde lenzen. Maar ze laten wel zuurstof door, zorgen ervoor dat je ogen niet uitdrogen en vormen zich naar de unieke vorm van jouw oog. Zowel harde als zachte lenzen zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes en kunnen zelfs met een cilinder worden uitgerust.

Daglenzen of maandlenzen

Harde lenzen gaan lang mee. Zachte lenzen daarentegen draag je korter. Er zijn daglenzen die je slechts een keer draagt. Bijvoorbeeld tijdens het sporten of als je een feestje hebt. Dan zijn er weeklenzen die je een hele week kan dragen en maandlenzen die tot een maand meegaan. Uiteraard draag je deze lenzen alleen als je wakker bent. Voor het slapengaan haal je de lenzen weer uit je oog en doe je deze in een speciale bewaarvloeistof. Deze bewaarvloeistof reinigt de lenzen, zodat je deze de andere dag weer fris draagt. Overigens geldt inzetten en uithalen ook voor harde lenzen. Draag je de harde of zachte lenzen een dagje niet, dan blijven ze dus goed in de bewaarvloeistof. Bij zachte lenzen geldt wel dat je na een week of een maand toch voor nieuwe zal kiezen. Draag je dagelijks contactlenzen dan zijn maandlenzen een aanrader. Vraag ook hiervoor advies bij een opticien.

Contactlenzen en oogmake-up

Draag je graag oogschaduw en mascara? Doe dan eerst je lenzen in voordat je jezelf gaat opmaken. Het inzetten van contactlenzen kan er namelijk voor zorgen dat je ogen gaan tranen. En dat is jammer van je make-up. Doe daarom altijd eerst je lenzen in en maak je dan op. Zorg ook dat je oogmake-upremover gebruikt die geschikt is voor dragers van lenzen. Zelfs al heb je je contactlenzen al uitgedaan voordat je je make-up gaat verwijderen.

Online bestellen

Als je de sterkte van je ogen weet en welke lenzen je graag gebruikt, dan hoef je deze niet per se bij de opticien aan te schaffen. Aangezien in Nederland verkochte harde en zachte contactlenzen altijd gekeurd moeten worden, weet je zeker dat je ook bij een drogisterij of online de beste contactlenzen koopt. Bovendien geeft het je de vrijheid deze aan te schaffen wanneer jij wilt. Bovendien kun je dan ook op zoek naar funlenzen met een bijzondere kleur.

Gekleurde contactlenzen

Of je nu contactlenzen op sterkte draagt of niet, soms is het gewoon leuk om je oogkleur te veranderen. Dit doe je met gekleurde lenzen. Dit zijn vaak zachte contactlenzen, waarbij de ‘iris’ een andere kleur heeft. Doordat deze kleur over je eigen iris valt, krijg je dus een heel andere oogkleur. Dat is heel bijzonder voor bijvoorbeeld een feestje. Maar ze bieden ook heel veel mogelijkheden voor Halloween, Carnaval, LARP en Cosplay. Wist je dat er ook gekleurde lenzen zijn op sterkte? De collectie hiervan groeit met de dag. De echte funlenzen waarbij je jezelf kattenogen of zombieogen geeft, is nog niet altijd op sterkte verkrijgbaar. Maar de gewone, gekleurde lenzen wel.

Diverse kleuren

Gekleurde lenzen zijn in diverse tinten verkrijgbaar. Denk hierbij aan normale oogkleuren, zoals tinten grijs, bruin, groen en blauw. Maar ook in bijzondere kleuren. Wat dacht je bijvoorbeeld van paarstinten? Als je lichte ogen hebt, dan zullen gekleurde contactlenzen je werkelijk een sprankelende oogopslag geven. Heb je donkere ogen dan kan de kleur iets donkerder uitvallen, maar nog altijd evenveel sprankelen.

Tips voor het dragen van gekleurde lenzen

Wen je ogen aan het dragen van de lenzen. Doe ze een paar uurtjes per dag in. Oefen met inzetten en verwijderen, zodat je er bedreven in wordt. Kies in het begin een kleur die dicht bij die van jezelf ligt om zo te wennen aan je andere kleur ogen. En durf daarna een beetje te experimenteren. Jouw ogen worden zo echte blikvangers waar niemand meer omheen kan.

 

Deel dit artikel
Back to top