Algemeen

Sunday discussion - hou jij je aan de netiquette?

Sinds 2007 ben ik al vrij actief op internet, eerst natuurlijk in mijn forum, Lushious Beauty Talk, weer wat later ook op YouTube en in 2009 ben ik gestart met Lushious Beauty. In de jaren heb ik gemerkt dat er best wat "ongeschreven" regels gelden die niet altijd direct duidelijk zijn, de zgn. etiquette op het internet ofwel de netiquette. Ken je de Netiquette en hou je je eraan? Er is geen officiële netiquette, maar als je wat websites afstruint kom je toch wel een aantal goede tips tegen. Lees even verder..... Op zich heb ik niets te klagen over mijn lezers en forumleden, maar ik kom natuurlijk ook regelmatig op andere websites en daar merk ik soms wel dat mensen zich op internet niet altijd heel netjes kunnen gedragen. Zo zie ik bijvoorbeeld regelmatig dat mensen foto''s of informatie gebruiken van anderen zonder daarbij een bronvermelding op te geven. Of wat dacht je van kwetsende of beledigende opmerkingen over iemands uiterlijk of andere eigenschappen? Ik kan mij soms echt wel verbazen over hetgeen sommige durven te zeggen op internet en vraag mij dan altijd af of ze dit soort opmerkingen ook "out of the blue" maken in het echte leven? Ik zet een aantal regels op een rij waar ik zo op kom, maar misschien kunnen jullie ze aanvullen?

  • gebruik geen foto''s van een andere website zonder toestemming van de maker of zorg tenminste voor een goede link bij de foto. Als je de foto''s vind via Google, dan nog kun je heel simpel achterhalen waar de foto vandaan komt en kun je zo de contact gegevens of de link achterhalen.
  • eigenlijk geldt dit ook voor nieuws of informatie, als je de informatie overneemt zorg je natuurlijk ook voor een link. Het is een vorm van respect naar degene die de scoop heeft, die waarschijnlijk veel moeite heeft gedaan om de informatie als eerste te krijgen.
  • zorg dat je geen hotlinks gebruikt bij het plaatsen van afbeeldingen. Hotlinks zijn directe links naar de locatie van de afbeelding die de oorspronkelijke eigenaar gebruikt, die vaak worden gebruikt om de afbeelding zichtbaar te maken op forums of websites. Op deze (foute) manier gebruik je de bandwijdte van de eigenaar, zeker als zo''n foto gebruikt wordt in een druk bezochte website kost dat de eigenaar erg veel bandbreedte en kan hij/zij daarmee in problemen komen. Als je dan een foto wilt gebruiken, upload de foto dan naar jouw eigen foto hosting website zoals Photobucket, daarmee belast je niet meer de bandbreedte van de oorspronkelijke eigenaar.
  • gebruik nooit foto''s van anderen om iets te verkopen of aan te prijzen, ik ben al regelmatig mijn foto''s tegengekomen op Marktplaats of Ebay, waarbij mensen dan beweerden dat zij deze producten te koop hadden. Dit kan natuurlijk echt niet, zeker niet als je daarbij nog producten verkoopt die niet in orde zijn (bijvoorbeeld nep make-up) maar ook al is het niet zo, dan nog doe je dit gewoon niet.
  • gebruik geen foto''s van anderen waarbij je voordoet alsof het de jouwe zijn....ook dat ben ik regelmatig tegengekomen, mijn aankopen die dan verschenen op een Chinees of Amerikaans forum, waarbij de schrijfster beweerde dat het haar spullen waren.....niet te geloven toch? Maak gewoon altijd eigen foto''s of gebruik hooguit officiële productfoto''s.
  • op de meeste teksten en afbeeldingen van website of blogs berust het auteursrecht, dat betekent heel simpel dat alles wat er op die website staat eigendom is van de eigenaar van de website, als je teksten en/of afbeeldingen kopieert en plaatst op jouw eigen website of blog, dan steel je hun eigendom en dat is zelfs strafbaar. Nu zullen de meeste website-eigenaren zeker niet zo streng zijn, maar om problemen te voorkomen kun je altijd beter contact opnemen voordat je iets (gedeeltelijk) overneemt.
  • laat geen beledigende opmerkingen achter op een forum, website of op Youtube! Ook semi-beledigende opmerkingen kun je beter achterwege laten, dus niet dit : "ik vind je eigenlijk nogal lelijk, maar ik bedoel het niet zo rot hoor!" , "lig je iedere dag onder de zonnebank? je hebt zo''n nep bruine kleur", "wat heb jij een raar accent, je kunt wel horen waar je vandaan, no offence..." Tja, dit zijn dus gewoon domme en onnadenkende opmerkingen, die helaas eigenlijk altijd geplaatst worden door jonge meiden. Waarom ze dat doen? Ik heb echt geen idee, soms vraag ik weleens naar de reden en dan zeggen ze bijvoorbeeld dit : "we wonen in Nederland hoor, ik mag toch zeggen wat ik wil, vrijheid van meningsuiting weet je!!" Alles goed en wel, ook ik ben blij dat ik in Nederland woon en inderdaad kan zeggen wat ik wel, maar dat wil niet zeggen dat ik er ook zomaar alles uitgooi! Als je een verstandig persoon bent, dan weet je dat je niet altijd alles kan zeggen, omdat jouw opmerking bijvoorbeeld iemand kan kwetsen of omdat het negativiteit oproept, dat wil je toch niet? Bedenk voor dat je een opmerking neertikt of je die ook zou maken tegen iemand (die je dus niet persoonlijk kent) die je op straat tegenkomt, dat doe je toch eigenlijk ook niet? Waarom dan wel op internet? Bedenk dan wel dat je ook op internet altijd te achterhalen bent en dit soort negativiteit niet gewenst is, het zorgt alleen maar voor problemen doordat je bijvoorbeeld verbannen wordt van websites, forums op YouTube. Hou het dus gezellig!
  • als je een vraag stelt via een comment op een website of op een forum, wees dan wel geduldig en verwacht niet dat jouw vraag á la minute zal worden beantwoord. Op een forum zoals de mijne zijn veel lieve dames actief die graag helpen, maar zullen ook niet 24/7 aanwezig zijn of hebben wellicht het antwoord gewoon niet. Er zijn echt veel mensen die dan geïrriteerd reageren als ze geen antwoord krijgen, dat is toch gewoon raar?

Dit zijn een aantal "regels" die mij zojuist te binnen schoten, maar wellicht dat jullie nog meer "ongeschreven" regels kennen die van toepassing zijn? Of misschien zijn jullie weleens dingen tegengekomen op het internet die je echt niet vonden kunnen? Houden jullie je altijd aan de bovenstaande regels? Of  misschien was je hier helemaal niet van op de hoogte? Laat het ons weten op deze saaie, regenachtige zondag! Bijdrage van Lushious Babe Bron afbeelding

Deel dit artikel
Back to top