Algemeen

Sunday discussion - To tan or not to tan?

Ik had zo''n leuk idee voor een Sunday discussion, maar eerlijk gezegd valt die nu een beetje in het water (en wel letterlijk met dit regenachtige weer). Maar goed, jullie moeten de zon er maar even bij verzinnen.... Nu het weer langzaamaan zomer begint te worden en de eerste zonnige dagen alweer zijn geweest, zie je langzaam maar zeker de zonaanbidders naar buiten komen.  Maar nu rijst bij mij de vraag : To tan or not to tan?? Laat mij weten wat jullie mening hierover is..... Er zijn namelijk heel wat mensen die, zodra de eerste zonnestralen zich laten zien, zo snel mogelijk bruin willen worden, je ziet ze dan ook vrij snel liggen op balkonnetjes, in tuinen of zelfs op het strand. Ze proberen volgens mij zo snel mogelijk bruin te worden en ik vraag mij soms wel af of dit nu wel zo verstandig is. Want intussen weten we toch allemaal wel dat teveel blootstelling aan de zon flink wat schade kan veroorzaken, is het dan ook wel zo slim om echt uitgebreid urenlang te gaan zonnebaden? Vroeger, lang geleden in mijn jeugd, zeg een jaar of 30 geleden, was het heel normaal om echt te gaan bakken in de zon. Mensen hadden ligbedden in de tuin en zodra het ook maar even kon, ging men liggen om maar te genieten van iedere zonnestraal. Het liefste smeerde men zich ook nog eens in met flink wat zonnebrandolie (zonder beschermingsfactor) om het bruinen nog sneller te laten verlopen. Mijn (Nederlandse) oma was vroeger zeker zo''n dame, als het even kon zat ze lekker in de zon, bruin te worden, van een product dat beschermde tegen de zon maakte ze echt nooit maar dan ook nooit gebruik. Dit in tegenstelling tot mijn Indische oma, die nooit zomaar in de zon ging zitten, natuurlijk zat ze wel lekker buiten in de tuin maar niet met de bedoeling om echt bruin te worden. Grappig om te zien dat het waarschijnlijk ook zit in het cultuurverschil! Ik ben eigenlijk een beetje meer zoals mijn Indische oma, ook ik ga eigenlijk nooit bewust zonnebaden. Ik heb er eigenlijk geen geduld en tijd voor, maar ik probeer daarnaast toch ook wel mijn huid te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon. Daarom gebruik ik dagelijks in elk geval een product op mijn gezicht dat beschermt tegen schadelijke UVA/UVB stralen, meestal zit dit al in mijn dagcreme. Maar als ik weet dat ik die dag veel buiten zal zijn en de zon schijnt, dan zorg ik ook dat de rest van mijn lichaam goed beschermt wordt. Als ik bijvoorbeeld naar het strand of zwembad gaat, dan gaat er standaard 2 flessen zonnebrand mee, een flesje beschermingsspray voor het haar en een tube met een extra hoge beschermingsfactor voor het gezicht. Maar dit gebruik ik niet alleen bij mijzelf, maar natuurlijk ook bij mijn kids & manlief (ik smeer wat af dus). Wat ik nu weleens van jullie wil weten is het volgende:

  • zijn jullie echte zonaanbidders? Grijp je iedere gelegenheid aan om maar van de zon te genieten?
  • probeer je zo snel mogelijk bruin te worden? Of wil je dit juist het liefst voorkomen?
  • bescherm je je altijd goed tegen de schadelijke zonnestralen? Of schiet dat er toch weleens bij in (wel eerlijk zeggen natuurlijk!)?
  • of misschien kies je er wel heel bewust voor om juist ze zon zoveel mogelijk te vermijden, hoe doe je dat dan?
  • welke producten gebruik je?

Kortom, ik ben benieuwd naar jullie lifestyle wat betreft zonnen en ik ben ook wel benieuwd hoe jullie denken over dit onderwerp! Want genieten van de zon is natuurlijk heerlijk op zijn tijd, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat er ook maar iemand is die over 40 jaar er wil uitzien zoals Donatella Versace op de onderstaande foto..... Bijdrage van Lushious Babe

Deel dit artikel
Back to top