Algemeen

Sunday discussion : beauty blog do's and don'ts

Soms ontstaat er weleens wat roering in beauty blog land, meestal op Twitter maar soms ook gewoon in de artikelen of in gesprekken tussen bloggers zelf. En eerlijk is eerlijk....soms ben ik degene die door een tweet (berichtje op Twitter) zorg voor die roering. In deze discussie wil ik jullie laten weten wat ik persoonlijk belangrijk vind bij het beheren van een beauty blog, maar ik wil ook laten zien wat ik als lezer belangrijk of leuk vind. Ik ben benieuwd hoe jullie hier tegenover staan..... In de afgelopen jaren zijn het aantal beauty blogs in Nederland en België als paddenstoelen tevoorschijn gekomen, dat mocht ook wel, want we liepen op dat gebied best een beetje achter in vergelijking met bijvoorbeeld Amerika. Nu is bloggen, in het algemeen, natuurlijk een snel opkomend fenomeen, ieder zelf respecterend persoon blogt wel op de één of andere manier. Soms in de vorm van een eigen blog, soms in de vorm van een column op een andere website of bijvoorbeeld in de vorm van een micro blog zoals Twitter. Blogs vind je dan ook overal en de onderwerpen die worden besproken zijn net zo divers als de bloggers zelf, hou je van fashion bijvoorbeeld dan kun je kiezen uit heel veel fashionblogs. Maar ben je zoals mijn zoontje gek op Xbox games, dan kun je ook goed terecht, kortom voor elk wat wils. Maar nu de beauty blogs, ik loop alweer een tijdje mee in de internet beauty wereld, om precies te zijn sinds 2007 toen ik gestart ben met mijn forum over make-up & beauty, Lushious Beauty Talk. In die tijd was er nog maar heel weinig op het Nederlandse internet te vinden over beauty, Mascha & Cynthia hadden toen al een blog en er waren verschillende nieuws websites die vaak hoorden bij de "normale" media zoals de glossy''s. Maar dat was het wel! En als je dan nu ziet hoeveel beauty blogs er zijn, dat is bijna niet meer te tellen! Dat is natuurlijk een enorme verrijking, maar is het ook een verbetering? Ik vind dat nl. niet altijd het geval. Maar wat vind ik nu de do''s and don''ts van het beauty bloggen?

 • vraag je goed af waarom je een beauty blog begint en bedenk van te voren wat je nu eigenlijk wilt bereiken, dat kan van alles zijn, ook al is het alleen maar het delen van jouw ervaringen met producten of het laten zien van foto''s van jouw nagellakcreatie''s of make-up. Maar je kunt je natuurlijk ook als doel stellen de grootste beauty blog te worden!
 • begin een beautyblog als het onderwerp beauty je  meer interesseert dan de gemiddelde vrouw (of man) - alleen dan kun je verwachten dat mensen het interessant vinden om bij je te lezen. Zorg ook dat je plezier hebt in het schrijven en beheren van een beautyblog, alleen dan kun je het volhouden en die positiviteit moet de lezer ook kunnen voelen, ik lees teveel blogs die volgens mij schrijven op de automatische piloot, ze schrijven wel een artikel maar de desinteresse straalt ervan af, ook als lezer valt dat echt op.
 • bedenk goed voor elke doelgroep je zou willen schrijven, doe je het voor jouw vriendinnen of wil je een heel ander publiek bereiken, hou natuurlijk rekening met de leeftijd van die doelgroep. Probeer wel uniek te zijn of in elk geval anders dan anderen!
 • investeer in jouw blog, bedenk dat zelfs het beheren van een beautyblog geld kost! Niet alleen het hosten van een website kost iets, maar wat dacht je van het kopen van producten of later misschien wel het bijwonen van perspresentatie''s? En het is niet gezegd dat daar altijd veel inkomsten tegenover staan! Ik werk zelf echt dagelijks een aantal uur aan Lushious Beauty, meer dan fulltime dus (minimaal 60 uur per week) en de verdiensten die hier tegenover staan zijn dan echt minimaal, maar dat maakt mij helemaal niets uit omdat ik dit echt met veel plezier doe.
 • start nooit, maar dan ook nooit een beautyblog om gratis producten te ontvangen van merken of om geld te verdienen, dat is echt niet het juiste uitgangspunt.
 • lees je in over de onderwerpen waarover je wilt gaan schrijven, zorg dus dat je weet waarover je het hebt, dat kan zijn door magazines, goede informatieve websites en boeken te lezen maar ook door te luisteren naar kenners in bijvoorbeeld winkels of op internet en televisie.
 • zorg dat je veel aandacht besteedt aan de schrijfstijl van jouw artikelen, zorg dat de spelfouten er zoveel mogelijk uit zijn, gebruik de spellingscheck, die is er niet voor niets! Niemand is perfect, een foutje mag echt wel, al zijn er altijd lezers die proberen je op ieder foutje te betrappen.....maar goed, die hou je altijd!
 • neem alleen contact op met merken als je ook echt wat te bieden hebt, bedenk daarbij dat merken ook wel wat eisen stellen aan het beschikbaar stellen van producten. Ik vind dat je daar professioneel mee moet omgaan, anders zorg je er alleen maar voor de merken steeds minder graag meewerken aan beauty blogs en daar kun je mede-bloggers behoorlijk dwars mee zitten. Dus niet een merk aanschrijven als je twee weken een blog hebt, vervolgens producten ontvangen en er daarna na 3 weken weer mee ophoudt.....
 • wees geen copy-cat! Natuurlijk kopieer je nooit, maar dan ook nooit afbeeldingen of tekst van een andere blog!! Dat doe je echt niet, tenzij je toestemming hebt of op zijn minst een goede link zet naar de betreffende blog. Maar kopieer ook niet klakkeloos iemands schrijfstijl, opmaakstijl, stijl van foto''s maken of onderwerpen! Probeer zelf te bedenken wat jouw lezers interessant vinden en schrijf daarover, dus niet opeens over een onderwerp schrijven omdat andere beauty bloggers dat ook doen. Echt....het zal anderen & lezers echt opvallen als je telkens dezelfde soort artikelen schrijft als collega''s. Echt, de beauty wereld is behoorlijk groot, er zijn onderwerpen en merken genoeg om over te schrijven zodat je je echt wel kunt onderscheiden.
 • maak online geen ruzie met collega''s, als je serieus wilt worden genomen, dus geen artikelen over andere blogs schrijven of je anderszins op internet negatief uiten over collega''s. Boos worden mag natuurlijk wel, maar hou het gewoon een beetje achter de schermen, alles wat je op internet zet is te vinden door iedereen.
 • aandacht genereren voor jouw beautyblog is natuurlijk belangrijk, maar ga vooral niet spammen! Met spammen bedoel ik het achterlaten van links naar jouw beautyblog bij andere beautyblogs, echt....dat wordt niet gewaardeerd! Natuurlijk kun je comments achterlaten, zorg dan dat de link naar jouw beautyblog in het speciaal daarvoor bestemde vakje staat en reageer veel en positief, dat nodigt andere lezers echt wel uit om te klikken op jouw link! (met dank aan Mascha voor deze tip)
 • wil je succesvol worden met jouw beautyblog, bedenk dan dat je behoorlijk moet doorzetten, natuurlijk moet je jouw blog regelmatig updaten om de aandacht van lezers vast houden, maar je moet ook steeds iets nieuws brengen. Maar hou ook vast aan jouw stijl en de onderwerpen waar je graag over schrijft, het is soms een beetje balanceren.
 • wees niet jaloers op "grotere" of bekendere beautyblogs, ook zij zijn klein begonnen met waarschijnlijk hetzelfde uitgangspunt als jij. Dus waarom zou je er jaloers op zijn, laat het vooral een motivatie zijn en leer van hen, ze zijn echt niet voor niets zo succesvol. Maar bedenk ook dat je hen waarschijnlijk niet zult kunnen inhalen, dus probeer vooral naast hun te bestaan en jouw blog interessant te maken voor jouw doelgroep. Ik merk toch wel vaak dat mensen jaloers reageren, ook op mij, terwijl ik vorig jaar ook ben begonnen met 100 bezoekers per dag!
 • lieg niet over jouw bezoekercijfers, doe het echt nooit, je valt zeker weten door de mand. Weet je niet goed hoe je jouw bezoekerscijfers kunt bijhouden of zien, zoek dat dan uit! Op internet vind je daar heel veel informatie over, bedrijven kunnen jouw bezoekerscijfers ook vinden op gespecialiseerde websites dus als je schrijft dat je veel meer bezoekers hebt dan de werkelijkheid dan komt dat niet bepaald goed over.

Dit is een rijtje van dingen die mij te binnen schoten, maar ik zou wel willen weten hoe jullie daar over denken. Je hoeft geen beauty blogger te zijn om te reageren natuurlijk, ook lezers kunnen behoorlijk kritisch zijn en ook dat hoor ik graag. Vinden jullie het juist leuk om heel veel verschillende blogs te lezen of merk je toch dat je zoekt naar een beautyblog die bij je past? Bezoek je echt heel veel blogs of hou je het toch bij jouw favorieten? Als laatste wil ik jullie dan nog het filmpje laten zien van Cynthia van Misslipgloss.nl waarin ze tips geeft aan beginnende beauty bloggers, mede hierdoor werd ik geïnspireerd tot het schrijven dit artikel. Ben ik nu een copycat? *wink* Fijne zondag vandaag! Bijdrage van Debbie

Deel dit artikel
Back to top