Reviews

Mijn favoriete producten tegen Keratosis Pilaris

Jullie hebben waarschijnlijk het interessante artikel gelezen over de huidaandoening Keratosis Pilaris? Dr. Jetske Ultee heeft ons in dat artikel wat meer verteld over de aandoening, vandaag deel ik mijn favoriete producten met jullie, die mij helpen om Keratosis Pilaris te verminderen. 

Ik moet eerlijk zeggen dat ik geen overdreven last heb van Keratosis Pilaris, ik zie en voel de rode bultjes eigenlijk alleen aan de achterkant van mijn bovenarmen, een plaats waar heel veel mensen er last van hebben. Tijdens de zomermaanden observeer ik natuurlijk weleens mensen en dan zie je toch dat heel veel mensen Keratosis Pilaris hebben. Op zich is het geen lastige aandoening, maar het ziet er toch niet zo heel mooi uit en aangezien ik er heel makkelijk iets aan kan doen, doe ik dat natuurlijk ook.

Ik behandel Keratosis Pilaris op twee manieren, door mijn huid voorzichtig te scrubben met geschikte producten en door de droogheid van de huid te verminderen door voedende creme's en lotion.

Het wondermiddel voor mij is de Aqua Mirabilis van Lush (EUR 9,95 95 gram), dat is een body butter in vaste vorm die je tijdens het douchen gebruikt. Zorg dat de huid, waar de bultjes zitten, nat is, stap onder de douche vandaan en scrub met het blok over de huid, doe het wel met beleid, je hoeft niet te schrobben! Spoel daarna lekker af en je zult merken dat de huid direct gladder is en bijzonder goed gevoed. Aqua Mirabilis bevat gemalen amandelen, cacaoboter, abrikozenpitolie, rozen en sandelhout, de geur is heel apart en doet mij erg denken aan de Aapri-scrub van heel lang geleden. 

Aqua Mirabilis wissel ik ook weleens af met andere scrubs, dat kan prima zolang de scrubs maar goed voedend zijn. Suiker- of zoutscrubs vind ik zelf iets minder prettig, de scrubdeeltjes moesten ook echt niet te grof zijn, dat irriteert de huid meer dan dat die de huid goed doen. Therme heeft bijvoorbeeld de African Spa Butter scrub (EUR 9,49 250 ml) die ook erg fijn is, deze is misschien iets praktischer in gebruik dan de Aqua Mirabilis en heeft ook een bijzonder prettige, warme geur. Omdat Keratosis Pilaris ook veroorzaakt wordt door een droge huid, is het natuurlijk belangrijk een goede, rijke body butter te gebruiken, bijvoorbeeld de Therme African Spa Baobab body butter (EUR 8,49 250 ml).

Maar er zijn nog andere bodylotions die ik prettig vind, ik kies dan zelf voor goed voedende, vrij vette lotions of body butters die niet te geparfumeerd zijn. Natuurlijk moeten ze ook veel goede vetten bevatten zoals shea en cacao boters, andere favoriet is de Kiehl's Creme de corps (vanaf EUR 32,00 voor 250 ml via www.kiehls.nl) (hier in de Jeff Koons versie te zien). Een nieuwe favoriet is de Palmer's Cocoa Butter formula body lotion met SPF 15 die pas uit is gekomen, een wat dunnere lotion die de huid toch heel goed voedt en zelf beschermt tegen UVA en UVB stralen.

Maar er is nog meer mogelijk, zoals Jetske ons vertelde in haar adviezen in het vorige artikel. Het is heel goed om de Keratosis Pilaris te behandelen met een exfoliant, het liefst met salicylzuur. BHA's (beta hydroxy acid) zijn hiervoor een effectief middel, het salicylzuur lost de dode huidcellen die de poriën blokkeren op en maken tot diep in de porie schoon. Deze producten worden ook voorgeschreven door dermatologen, maar je kunt veel van deze producten ook "gewoon" in de winkels kopen. Let er dus op dat het product, meestal in de vorm van een tonic, salicylzuur bevat. 

Één van de meest genoemde producten zijn de BHA's van Paula's Choice, het huidverzorgingsmerk van Paula Begoun, the cosmetics cop! Ze zijn er in verschillende vormen zoals een lotion en een gel, ze zijn geschikt voor gebruik op het gezicht en het lichaam. De concentratie BHA's is maar 2 %, desondanks is het zeker een product dat de moeite waard is om te proberen. In meer ernstige gevallen van KP kan het nodig zijn om een hogere concentratie BHA's te gebruiken, daarvoor moet je dan bij een dermatoloog zijn.

Op de foto hierboven zie je enkele producten die geschikt zijn om KP te behandelen, de producten van Paula's choice hebben mijn voorkeurk omdat die een hogere concentratie werkzame stoffen bevatten, hierdoor krijg ik een beter resultaat. Vaak verdwijnen bultjes en pukkeltjes al in één nacht! Ik breng het product 's (mijn favoriet is de exfoliant met 2 % BHA lotion EUR 21,50 118 ml) avonds aan met een watje en breng daarna een voedende bodybutter aan, 's ochtends zijn mijn bultjes dan echt weg!

De andere producten zijn:

- Clarins Doux exfoliant lotion de clarité (EUR 28,35 125 ml)
- Paula's choice exfoliant met 2 % BHA gel (EUR 21,50 118 ml)
- Clinique Clarifying lotion type 2 (EUR 28,26 400 ml)

Als je producten met BHA's gebruikt, zorg er dan wel voor dat je de huid extra goed beschermt tegen de zon, de huid kan gevoeliger worden namelijk. Maar goed, natuurlijk gebruiken jullie vast allemaal een goed product tegen de schadelijke UVA & UVB straling? Last but not least, probeer een mild product te gebruiken tijdens het douchen, het gebruik van zeep of zeep-achtige producten schijnt KP te verergeren, dus pas daar ook even mee op.

KP is een aandoending die je niet kunt genezen, maar met een goede huidverzorgingsroutine kun je het wel goed onder controle houden. Misschien hebben jullie zelf ook nog aanraders voor ons of voor de lezeressen die ook last hebben van Keratosis Pilaris? Laat het dan zeker weten in een comment, wie weet help jij zo ook wel iemand van deze vervelende rode bultjes af, dat zou toch heel mooi zijn?

Deel dit artikel
Back to top