In 1970 werd op de verjaardag van Gabrielle "Coco" Chanel een parfum uitgebracht, zonder naam maar met een nummer. No.19 werd het laatste parfum dat Coco zelf heeft goedgekeurd, aangezien ze in 1971 stierf. Maar ik denk dat ze de nieuwe Chanel no. 19 poudré stiekem zelf nog wel fijner zou hebben gevonden....
In het boek wat julie hierboven zien, heb ik alles kunnen lezen over Chanel no.19, zowel de klassieke versie uit 1970 als over de nieuwste "poudré" versie. Poudré betekent "poederig" en dat is toch wel een trend op het gebied van parfums. Poederige parfums zijn duidelijk "in", maar hoe kan het ook anders, ze geven iets van warmte, zachtheid en comfort terug aan de dragers. En dat kunnen we eigenlijk best gebruiken in de, soms toch wat, harde wereld waarin we leven.
Er is echt heel veel te vertellen over oorspronkerlijke Chanel no.19, zo ontwikkelde Henri Robert de geur midden in de tijd van de vrouwenemancipatie en werd de geur dus pittig, groen en gedurfd, maar wel met de vrouwelijke touch van poederige iris.
Chanel no.19 poudré is gecreëerd door de succesvolle huisparfumeur van Chanel, Jacques Polge. Hij heeft het centrale ingrediënt in alle no. 19 varianten (eau de parfum, eau de toilette en parfum), het kostbare absolu van iris ook centraal gezet in de nieuwe Poudré versie. Door het toevoegen van de nieuwste generatie muskussoorten heeft hij een bijzondere compositie gemaakt die subtiel, zijdezacht en donzig ruikt.
Dat klinkt natuurlijk heel fijn en ik kan jullie verzekeren dat de geur ook bijzonder fijn is. Toch is het verhaal nog mooier, de iris die centraal staat in no. 19 poudré is nl. niet zomaar een iris, het is de, in de wereld van de parfumhuizen, befaamde Iris Pallida. Iris Pallida is de bloem die de meest verfijnde geurnoten kan produceren, maar in de laatste decennia werd het steeds moeilijker goede absolu van deze irissoort te oogsten. Chanel heeft nu alles in eigen hand genomen en produceerd in Grasse, Zuid-Frankrijk, hun eigen Iris Pallida.
Iris Pallida is echter een geurloze bloem, het absolu wordt gevonden in de wortelstokken, maar pas als die minstens 3 jaar hebben gebloeid. Wisten jullie bijvoorbeeld dat er van 13 ton (13.000 kg) wortelstokken en uiteindelijk, na waterdampdestilatie heel weinig absolu overblijft? Je kunt je voorstellen dat het een bijzonder kostbaar ingrediënt is. Naast absolu van iris is Chanel no. 19 poudré als volgt opgebouwd: