Nieuws

Klassiek & nieuw : Chanel no.19 Poudré eau de parfum

In 1970 werd op de verjaardag van Gabrielle "Coco" Chanel een parfum uitgebracht, zonder naam maar met een nummer. No.19 werd het laatste parfum dat Coco zelf heeft goedgekeurd, aangezien ze in 1971 stierf. Maar ik denk dat ze de nieuwe Chanel no. 19 poudré stiekem zelf nog wel fijner zou hebben gevonden....In het boek wat julie hierboven zien, heb ik alles kunnen lezen over Chanel no.19, zowel de klassieke versie uit 1970 als over de nieuwste "poudré" versie. Poudré betekent "poederig" en dat is toch wel een trend op het gebied van parfums. Poederige parfums zijn duidelijk "in", maar hoe kan het ook anders, ze geven iets van warmte, zachtheid en comfort terug aan de dragers. En dat kunnen we eigenlijk best gebruiken in de, soms toch wat, harde wereld waarin we leven.

Er is echt heel veel te vertellen over oorspronkerlijke Chanel no.19, zo ontwikkelde Henri Robert de geur midden in de tijd van de vrouwenemancipatie en werd de geur dus pittig, groen en gedurfd, maar wel met de vrouwelijke touch van poederige iris.Chanel no.19 poudré is gecreëerd door de succesvolle huisparfumeur van Chanel, Jacques Polge. Hij heeft het centrale ingrediënt in alle no. 19 varianten (eau de parfum, eau de toilette en parfum), het kostbare absolu van iris ook centraal gezet in de nieuwe Poudré versie. Door het toevoegen van de nieuwste generatie muskussoorten heeft hij een bijzondere compositie gemaakt die subtiel, zijdezacht en donzig ruikt.Dat klinkt natuurlijk heel fijn en ik kan jullie verzekeren dat de geur ook bijzonder fijn is. Toch is het verhaal nog mooier, de iris die centraal staat in no. 19 poudré is nl. niet zomaar een iris, het is de, in de wereld van de parfumhuizen, befaamde Iris Pallida. Iris Pallida is de bloem die de meest verfijnde geurnoten kan produceren, maar in de laatste decennia werd het steeds moeilijker goede absolu van deze irissoort te oogsten. Chanel heeft nu alles in eigen hand genomen en produceerd in Grasse, Zuid-Frankrijk, hun eigen Iris Pallida. Iris Pallida is echter een geurloze bloem, het absolu wordt gevonden in de wortelstokken, maar pas als die minstens 3 jaar hebben gebloeid. Wisten jullie bijvoorbeeld dat er van 13 ton (13.000 kg) wortelstokken en uiteindelijk, na waterdampdestilatie heel weinig absolu overblijft? Je kunt je voorstellen dat het een bijzonder kostbaar ingrediënt is. Naast absolu van iris is Chanel no. 19 poudré als volgt opgebouwd:

  • top : neroli uit Grasse en mandarijn
  • hart : absolu van jasmijn en iris pallida
  • basis : witte muskusnoot, vetiver en tonkaboonJaren geleden, toen ik een jaar of 14/15 was was Chanel no.19 één van mijn eerste parfums. Ik was (en ben nog steeds) gek op Chanel en ik moest en zou een echte Chanel parfum kopen. Na lang sparen heb ik toen gekozen voor de frisse, pittige Chanel no. 19, die pastte van de toen verkrijgbare geuren het beste bij een jonge meid.

Ik weet zeker dat ik nu toch de no. 19 Poudré versie had gekozen, daar is net de scherpte vanaf en heeft toch die bijzondere frisheid. Toch is de opening van no. 19 poudré best een beetje scherp, je moet de geur duidelijk even laten werken op de huid. Na enkele minuten komt de iris duidelijk naar boven en dat is het "poederige" dat je blijft ruiken in de geur. Nu enkele minuten is de geur niet meer scherp, maar juist zacht , gevoelig en sensueel zonder sexy te zijn, het blijft een klassieke geur.Wat kan ik zeggen, ik ben echt opnieuw verliefd geworden op Chanel no. 19, dit keer heeft de poudré versie mijn hart gestolen. Het is een geur die je echt moet gaan proberen, spray hem op in de winkel en laat hem echt even werken op jouw huid. Zet hem daarna maar gewoon op jouw wishlist, want zo''n heerlijke flacon kopen (of nog beter) krijgen is natuurlijk altijd fijn.

Chanel no. 19 poudré is vanaf deze maand (augustus 2011) te koop, in een aantal winkels is deze al gesignaleerd. De poudré versie is te koop in twee maten, 50 ml eau de parfum EUR 80,00 en 100 ml eau de parfum EUR 115,00. De oorspronkelijke versie''s van Chanel no. 19 zijn ook nog gewoon te koop.

Deel dit artikel
Back to top