Algemeen

Dress red day!! Take care of your heart, ladies!

Vandaag, 21 september, is het Dress red day, de dag waarop we extra aandacht besteden aan hart- en vaatziekten bij vrouwen en het voorkomen daarvan. Om ons vrouwen daarvan bewust te maken, dragen we vandaag allemaal een vleugje rood. Dat kun je heel eenvoudig doen, door een rode nagellak, lipstick, een sjaaltje, jurkje of een paar rode zooltjes....

Dress red day wordt georganiseerd door de Nederlandse Hartstichting, het is een luchtige actie om een behoorlijk serieus gezondsheidsprobleem aan te kaarten. Beautyscene doet hier graag aan mee, al is het maar door jullie hier extra op te wijzen.

Hart- en vaatziekten zijn bij vrouwen doodsoorzaak nummer 1.
Eén op de drie vrouwen overlijdt hier namelijk aan.Het verschil tussen vrouwen en mannen
Tegenwoordig weten we dat vrouwen verschillen van mannen op het gebied van hart- en vaatziekten. Zo krijgen meer vrouwen pas op latere leeftijd hart- en vaatziekten dan mannen. Ook overlijden vrouwen vaker aan een beroerte dan een hartinfarct. Bij mannen is dit andersom. Bij vrouwen verloopt de slagaderverkalking ook anders dan bij mannen.

Onderzoek naar hart- en vaatziekten
We weten nog veel te weinig over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Dat komt doordat onderzoek naar hart- en vaatziekten altijd is gedaan bij mannen. De resultaten uit deze onderzoeken kunnen niet zomaar toegepast worden op vrouwen, omdat mannen en vrouwen verschillend zijn. Hierdoor lijden en overlijden nog te veel vrouwen onnodig aan hart- en vaatziekten. Vrouwen verdienen dezelfde kansen als mannen Het is nu tijd om nu onderzoek te doen bij vrouwen. Bijvoorbeeld naar hoe hart- en vaatziekten zich bij vrouwen ontwikkelen, hoe we deze ziekten kunnen voorkomen, en hoe we de behandeling beter kunnen afstemmen op vrouwen. Op deze manier vergroten we de kennis op het gebied van symptomen en de behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen. Zo hopen we vrouwen in de toekomst net zulke goede zorg te kunnen bieden als mannen. 

Wat kun je nu zelf doen om hart- en vaatziekten te voorkomen, hieronder een paar persoonlijke tips:

  • zorg voor een gezond voedingspatroon, eet meer dan voldoende groenten en fruit, laat vette snacks en snoepgoed zoveel mogelijk links liggen. Zorg ervoor dat je niet onnodig zwaar bent en probeer een zo stabiel mogelijk gewicht te behouden gedurende jouw leven
  • rook absoluut niet! Ik heb nog nooit gerookt en ben dat natuurlijk ook niet van plan! Niet alleen is het bijzonder slecht voor hart en bloedvaten, maar het is ook funest voor de huid, een roker ziet er vrijwel altijd jaren ouder uit dan hij of zij is.
  • drink alcohol met mate, maar dan ook echt met mate, en dat is dus niet iedere dag twee wijntjes en/of biertjes.....
  • blijf in beweging! Liefst door minstens iedere dag een half uur tot een uur intensief te bewegen, dat kan natuurlijk op verschillende manieren, lekker fietsen naar school, werk of winkel. Wandelen met de hond of met jouw kleine in de wagen, lekker sportend op de sportschool of bij een sportvereniging of door gewoon in de tuin te werken. Kortom, beweging kun je op heel wat manieren krijgen en eigenlijk voldoet alles! 
  • relax & ontspan....laat de boel ook af en toe eens de boel! Stap gewoon lekker in bad met een mooi boek en een lekker gezichtsmasker, ook al moet de vaatwasser nog ingeruimd of ook al moet dat rapport nog af voor volgende week. Stress is echt slecht voor jouw hart!
  • eet hele pure chocolade i.p.v. een ander soort, natuurlijk wel met mate, maar als je dan voor chocolade gaat, kies dan de meest pure soort!


Doe jij vandaag ook mee aan Dress red day? De redactie van Beautyscene draagt haar steentje bij, onze nagels & lippen zijn vandaag in elk geval in rood gehuld! In de loop van de dag zul je dat zeker voorbij zien komen!

Wil je meer doen? Deel dan jouw geheim op www.wijhebbenjehartnodig.nl 

Deel dit artikel
Back to top