Reviews

Foundation die de huid verzorgt en beschermt, kan dat echt?

Herkennen jullie dit goedbedoelde advies misschien? "Je moet geen foundation gebruiken hoor, dat is heel slecht voor jouw huid, je krijgt er puistjes van en je gaat er oud van uitzien". Jij hebt in het verleden ook vast weleens een soortgelijk, goedbedoeld (?), advies gekregen van jouw moeder/oma/tante/buurvrouw/lerares, maar gelukkig weten jullie inmiddels wel beter! Een goede foundation is helemaal niet slecht voor de huid, sterker nog....tegenwoordig zijn er heel wat foundations die zelfs erg goed zijn voor de huid? Dat klinkt natuurlijk wel even heel anders.....

Eind 19e, begin 20e eeuw werd foundation gebruikt door actrices in theaters, zij zochten vooral een goed dekkende foundation die goed hield onder het felle licht op het podium. Dames uit de gegoede kringen zagen de vlekkeloze huidjes van de actrices en zochten naar hun geheim, op die wijze werd foundation ook meer en meer voor de gewone vrouw. Zoals met alle producten heeft foundation de afgelopen 100+ jaren een flinke wijziging doorstaan, tenslotte zijn wij in het dagelijks leven geen actrices die onder felle lampen werken. De eisen die we aan foundation stellen zijn behoorlijk bijgesteld. En juist omdat wij steeds meer te wensen hebben, springen de cosmetica fima''s daar goed op in. Ik denk dat de vrouw van nu vooral op zoek is naar een foundation die haar huid perfectioneert, waarbij de natuurlijke glans en structuur niet teveel mag worden verdoezeld.

Inmiddels zijn er ook heel wat foundations die zelfs meer doen dat dit, meer en meer vormt de foundation en combinatie van huidverzorging en make-up. Foundation zorgt in veel gevallen voor een beschermlaagje op de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf, denk bijvoorbeeld aan luchtverontreiniging en UV straling. Dat is al een belangrijke vooruitgang, maar je vindt in de foundations ook steeds vaker ingrediënten die de huid extra hydrateren, repareren en voeden, een extra stapje in de huidverzorgingsroutine dus.

De laatste tijd heb ik behoorlijk wat foundations getest die naast hun "normale" functie ook behoorlijk wat extra''s doen voor de huid. Ik moet wel zeggen dat de meeste verzorgende foundations toch wel bedoeld zijn voor de iets oudere huid. Toch is het ook voor een jongere huid belangrijk dat de foundation in elk geval een extra bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf en de meeste dames hebben een vochtarme huid, dus wat extra hydratatie is eigenlijk altijd een goed idee. Ik heb de foundations die ik getest heb in twee groepen verdeeld, de high end en de mid price foundations. Budgetmerken hebben eigenlijk geen foundations met extra verzorgende ingrediënten, maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze slecht zijn.

High end foundations

  • Clarins Extra firming foundation SPF 15 (110 honey) EUR 43,00 - een ietwat dunne, goed dekkende foundation die toch fris aanvoelt. De geur is behoorlijk aanwezig, ik vind deze niet onprettig maar misschien dat het wat teveel is voor sommigen. De foundation matteert redelijk goed, de finish is niet geheel natuurlijk en kan een beetje poederig en grijzig ogen, waardoor lijntjes extra kunnen opvallen. De foundation voelt de hele dag wel prettig op de huid, zeker als de huid wat aan de droge kant is.
  • Clinique Repairwear laser focus all-smooth makeup SPF 15 (shade 06 MF-N) EUR 37,90 - hier kan ik heel kort over zijn, een geweldige foundation! Een redelijk normale, vloeibare foundation op het eerste oog, vrij gepigmenteerd en daardoor heb je maar weinig product nodig voor een geweldige dekking. De dekking is medium tot volledig, maar wel met een hele mooie, natuurlijke finish. Mijn huid lijkt direct veel gladder en mooier, dat blijft gedurende de hele dag zo, een mooie natuurlijke finish, afpoederen is helemaal niet nodig! Geen last van overbodige glim, gedurende de dag, de foundation gaat niet in fijne lijntjes zitten. De huid wordt herstelt, beschermt, proteïne en peptides verminderen fijne lijntjes op de langere termijn, zeker als je het combineert met het prettige serum.
  • MAC Beauty Balm SPF 35 $ 30,00 (niet in Nederland te koop, wel op Schiphol overigens) - geen echte foundation, maar wel een verzorgingsproduct gecombineerd met een lichte dekking, erg geschikt als primer zeker als je de voorkeur geeft aan een poederfoundation. Een luchtige structuur die egaliseert en een mooie lichtreflectie geeft, vrijwel geurloos en vooral verzorgend door de hoge bescherming tegen UVA/UVB stralen.
  • La Mer The treatment fluid foundation SPF 15 (03 Buff) EUR 70,00 - niet voor niets al een heel lange tijd mijn holy grail. Een medium dekkende, dunne maar romige foundation die prima aanvoelt op mijn ietwat droge huid, de finish is heel natuurlijk en heeft een prachtige glow. Als je de foundation gebruikt over een rijke dagcreme, kan het ietwat too much zijn en kan de combinatie voor teveel glans zorgen, stem dus de verzorging af op de foundation, die best rijk is. Vooral erg fijn gedurende de winter, in de zomer kies ik wel voor een lichtere foundation qua formule. Ik heb de middelste kleur en dat betekent dat er twee kleuren lichter zijn, weinig keuze voor lichte huidskleuren helaas. De foundation bevat de befaamde Miracle broth van La Mer, die je ook vindt in de cremes, hierdoor wordt de huid tevens verzorgd.
  • Helena Rubinstein Prodigy Powercell foundation (20 beige vanilla) EUR 73,00 - een heel dunne, serumachtige foundation in een spannende pipetverpakking. Plantaardige stamcellen in de Prodigy powercell producten versterken, herstellen en beschermen de huid en dat doen ze nu ook bij het dragen van deze foundation. De foundation is vrij licht van dekking, tenminste zo lijkt het op het eerste oog....toch heb je maar heel weinig product nodig voor een mooie egale huid, waarbij je echt niet ziet dat je een foundation draagt. De houdbaarheid laat wel iets te wensen over, maar direct na het aanbrengen ziet de huid er prachtig uit, poriën lijken kleiner, de huid direct gladder en de finish mooi natuurlijk. Of het op lange termijn echt gaat werken blijft lastig om te testen, maar in gebruik is het een heel fijn product.
  • Bobbi Brown Extra repair foundation SPF 25 (warm natural 4.5) $ 55,00 (nog niet in Nederland te koop) - een zeer rijke, balsemachtige foundation die aanvoelt als een verkoelende creme die direct met de huid versmelt. Een heel fijne, plantaardige, bijna groene geur, de finish is medium dekkend (maar opbouwbaar) met een goed zichtbare glans, die na een tijdje wat afneemt. Zeer geschikt voor de droge tot zeer droge huid en natuurlijk extra prettig in de koudere maanden van het jaar. De formule met shea boter en teunisbloemolie versterkt de huid op de langere termijn, nadeel is toch wel de verpakking, foundation in een pot is nooit echt fijn (en onhygienisch).
  • Sisley Skinleÿa anti-aging lift foundation (kleur 30) EUR 123,00 (met kwast) - dit is echt een paradepaardje, dit zou ik zeker niet meer willen scharen onder foundation met wat extra''s, ik kwalificeer dit product echt als een hoogstaand huidverzorginsproduct dat ook nog eens zorgt voor een mooie uitziende, gladde en egale huid. Verschillende plantaardige ingrediënten zorgen ervoor dat de huid stevig blijft, fijne lijntjes verdwijnen en de huid in structuur verbetert. De foundation is vrij dik van structuur, maar blijft toch nog vloeibaar, je hebt maar weinig nodig voor een prima dekking, de foundation versmelt met de huid en zorgt direct voor een vrij matte finish, waarbij het licht wel mooi blijft reflecteren, de huid blijft gezond en uitgerust ogen. Nadeel is natuurlijk de extreem hoge prijs, of het product dit echt waard is? Ik vind de foundation zelf iets te vol & rijk voor mijn huid, maar ik ben dan ook "pas" 41, maar in de koudere wintermaanden kan ik daar best eens van gedachten over veranderen.
  • Clinique Superbalanced powder makeup SPF 15 (shade 03 natural MF) EUR - een beetje een vreemd eend in de bijt, maar toch een vermelding waard omdat de minerale poeders de vette huid in balans weet te brengen. Door de speciale verpakkingen blijft het poeder vers en de huidverzorgende vitamines blijven bewaart. Erg geschikt voor vette  huid die toch wat droge plekjes heeft, de foundation zorgt voor een lichte tot medium dekking, de poeder matteert wel behoorlijk, gebruik niet al te veel als het niet nodig is als je een natuurlijke glow wilt behouden.
v.l.n.r. Clarins, Clinique, MAC en La Mer
v.l.n.r. Helena Rubinstein, Bobbi Brown, Sisley en Clinique
Mid-price foundations
  • Maybelline The eraser instant anti-age foundation SPF 18 030 Sand EUR 14,99 - de formule vol anti-oxidaten en collageen beschermt de huid en zorgt ervoor dat zijn stevigheid behoudt. De formule is wel vrij dekkend, zeker als je de bijbehorende sponsapplicator gebruikt. Je kunt die echter ook van de flacon afhalen en het product met jouw vingers of een kwast aanbrengen. De finish is wel vrij mat, maar dat komt ook door de flinke dekking, fijn is dat de foundation vrijwel niet in fijne lijntjes gaat zitten, iets wat erg vervelend kan zijn als je wat ouder wordt.
  • Olaz Total effects touch of foundation SF 15 licht EUR 19,95 - dit product hoort hier duidelijk niet thuis, dit is meer een verzorgingsproduct dan een foundation, de dekking is minimaal. Je kunt dit product eigenlijk beter scharen onder de getinte dagcremes wat mij betreft. De slechte, goedkoop uitziende verpakking is wel een behoorlijk minpunt, de dop trok ik direct van de flacon af, jammer! De creme ruikt ietwat oubollig, is vrij dun, voelt niet erg comfortabel aan, geeft de huid vrijwel geen glans en daardoor oogt deze direct ouder dan nodig is, geen aanrader dus.
  • Garnier Miracle Skin perfector BB cream SPF 15 donkere huid EUR 13,99 - een vergelijkbaar product met de Olaz total effects, dit is ook meer een verzorginsproduct dan een foundation. Maar dit product is een stuk prettiger in gebruik door de fijne tube, de luchtige cremetextuur en het resultaat is direct veel beter. De dekking is ook minimaal, als je een redelijk egale huid hebt zal de BB cream ervoor zorgen dat deze nog wat egaler oogt, maar als je veel pigmentatieverschillen en vlekjes hebt, zal de dekking waarschijnlijk niet voldoende zijn. Natuurlijk blijft dit een kwestie van persoonlijke voorkeur. Qua verzorging zou je de BB cream als gezichtsverzorging kunnen gebruiken, tenzij je een echte droge huid hebt, dan heb je waarschijnlijk toch wel iets meer voeding nodig. Wil je meer weten over de ingredienten en de werking, lees dan dit artikel. De kleur is op zich prima geschikt voor mijn huidskleur, maar doordat deze vrijwel geen dekking geeft kan eigenlijk iedereen deze kleur wel dragen...tenzij je erg licht bent.
  • Bourjois Healthy mix foundation nr. 55 dark beige EUR 14,90 - een heerlijke foundation met een fijne fruitige geur, erg prettig voor een drogere huid, zeker als je houdt van een natuurlijke finish en toch wat dekking. De fruitige vitamines zorgen voor een heel goede hydratatie die lang aanhoudt. Spijtig genoeg geen beschermingsfactor tegen uv stralen.
  • Bourjois Healthy mix serum gel foundation nr. 56 light bronze EUR 14,90 - vrijwel gelijk aan de Healthy mix foundation, maar dan wel iets lichter van structuur en iets beter geschikt voor de normale tot vette huid.
  • Garnier Miracle Skin Perfector BB cream SPF 15 lichte huid EUR 13,99 - zie hierboven, deze is zeker iets lichter, maar ook hiervoor geldt dat de kleur vrijwel transparant is. Ben je echt getint, dan kun je beter de BB cream voor de donkere huid kiezen.
  • Bourjois Flower perfection youth extension foundation SPF 15 nr. 53 light beige EUR 14,90 - het extract van de wilde azalea zorgt in deze foundation voor het verjongende ofwel anti-age effect. De foundation heeft wel een beschermingsfactor van SPF 15 en dat is natuurlijk heel fijn. Een vrij dunne foundation, die je met het bijbehorende sponsje kan aanbrengen, maar noodzakelijk is dat niet. De foundation ruikt vrij zoetig, heeft een goed dekking zonder al teveel glans, op zich vind ik de finish ietwat te mat. De houdbaarheid is redelijk goed, maar 16 uur (zoals beloofd wordt) is misschien wel wat te lang? 
  • Embryolisse Artist secret compact foundation cream SPF 20 natural EUR 33,00 - hoort misschien toch meer bij de high-end foundations thuis? Een compacte foundation die zeer prettig is voor de droge huid, de foundation hydrateert en repareert de huid door hyaluronzuur, een goede bescherming zorgt er tevens voor dat huidveroudering wordt tegengegaan. Helaas zijn er maar 3 kleuren, waarbij Natural de lichtste is en die is toch nog vrij donker. Door de formule vooral geschikt voor de drogere huid, een goede dekking en een matte finish
  • UNE Intuitive touch BB cream foundation I13 EUR 16,99 - een 100 % natuurlijke foundation, gebaseerd op de BB creams, 10 % van de natuurlijke ingrediënten is afkomstig van organische landbouw. De verpakking is hervulbaar en bevat een creme-tot-poeder foundation die de huid hydrateert en laat stralen. De foundation is behoorlijk dik van structuur, maar versmelt heel snel met de huid, de finish is inderdaad poederachtig maar zonder al te mat effect. Ik vind de foundation wel erg droog aanvoelen op mijn huid, deze lijkt mij minder geschikt voor een echt droge huid, de houdbaarheid is niet echt goed te noemen, na een paar uur lijkt de foundation te zijn verdwenen van mijn gezicht. Op zich een alternatief als je gaat voor een natuurlijk product, maar bijwerken is dan onontkoombaar.
Maybelline The Eraser instant age foundation - de applicator is afneembaar & je kunt deze reinigen
Olaz Total effects verpakking is helaas niet zo best
v.l.n.r. Maybelline, Olaz, BB cream lichte huid en Bourjois healthy mix
v.l.n.r. Bourjois healthy mix serum, BB cream donkere huid, Bourjois Flower perfection, Embryolisse & UNE

Niet op de foto hierboven staat de Max Factor Ageless elixer 2 in 1 foundation + serum, een foundation die zeker in dit rijtje thuis hoort. Dit is een combinatie van foundation en serum, het zou fijne lijntjes moeten wegwerken en tevens de huid moeten beschermen tegen verdere huidveroudering. Ik ben helaas niet zo enthousiast, de foundation dekt erg goed, maar heeft geen mooie finish. Volgens de informatie zou de finish lichtreflecterend moeten zijn, waardoor de huid fraaier zou ogen, maar dat valt erg tegen. De foundation voelt droog aan op de huid en laat zich niet zo heel makkelijk mooi verdelen.Zoek je een goede dekking, dan ben je wel aan het goede adres bij deze foundation. Het is alleen behoorlijk spijtig dat er maar 4 kleuren te vinden zijn en het is nog lastiger om de perfecte kleur te vinden als je ziet dat deze kleuren ook nog eens heel dichtbij elkaar liggen, daar hebben we natuurlijk niet zoveel aan. De prijs van de Max Factor Ageless elixer 2 in 1 foundation is EUR 15,99, niet te duur, maar voor die prijs heb je andere foundations die naar mijn mening prettiger zijn.

Zoals je ziet is er keuze genoeg en natuurlijk zijn er nog heel wat andere merken die ook soortgelijke producten in hun assortiment hebben. Ik ben de laatste jaren eigenlijk behoorlijk trouw aan een aantal verzorgende foundations, vooral aan de versie van La Mer.  Toch gebruik ik deze vooral in de koudere maanden van het jaar, juist als mijn huid wat aan de droge kant is. Ben je nog wat ouder dan ik al ben, dan is het gebruiken van een verzorgende foundation eigenlijk zeker een must. Wees niet bang om wat glans te gebruiken, als je ouder wordt kan de huid valer en grauwer gaan ogen, juist dat heb je de fijne glans echt weer nodig om jeugdiger te ogen. 

Gebruik jij ook weleens een verzorgende foundation? Wil je meer weten over een bepaalde foundation op de foto''s, laat het gerust weten! En heb je zelf nog een fijne tip, dan horen we die heel graag!

Deel dit artikel
Back to top