Nieuws

Nieuw bij Les Exclusifs de Chanel : Jersey

Zijn jullie weleens in de Chanel boutique in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam geweest? Wellicht heb je dan de prachtige parfumcollectie van Chanel gezien die exclusief daar te koop is, Les Exclusifs de Chanel. Een collectie van 13 eau de toilette''s die zich nog het beste laten omschrijven als "haute parfumerie". De mooiste en kostbaarste ingrediënten, de beste parfumeurs van de geschiedenis en de prachtige inspiratiebronnen maken de geuren extra bijzonder. Sinds kort is er nieuwe geur aan toegevoegd, Jersey, en die is ook heel speciaal.

De meester parfumeur van het Huis Chanel, Jacques Polge, is verantwoordelijk voor alle Chanel geuren van de afgelopen tijd, het is bijzonder knap dat hij een verhaal of gegeven uit het leven van Coco Chanel kan vangen in een geur. Hieronder zie je hem aan het werk en zie je tevens enkele foto''s uit het prachtige persboek over Les Exclusifs de Chanel.


Één van de grote liefdes van Coco Chanel was de Russische groothertog Dimitri, samen creëerde ze de rokerige, leerachtige, onstuimige Cuir de Russie

Bergamot, Patchouli, eikenmos en cistusroos zijn de ingrediënten van 31 Rue Cambon, het adres van de salon van Chanel
In 1922 werd no. 22 geïntroduceerd, een luchtige variatie op de klassiek no.5, de tuberoos is het key ingrediënt
Links het huis van Coco in het zuiden van Frankrijk, rechts de befaamde Iris Palida, belangrijk ingrediënt van de 28 La Pausa (tevens de naam van het huis)Les exclusifs de Chanel bestaan momenteel uit 13 zeer verschillende creatie''s : Bois des Iles, 31 Rue Cambon, 28 La Pausa, Bel Respiro, No.18, Coromandel, Sycomore, Beige, Gardenia, Cuir Russie, No.22 en Eau de cologne. Deze 13 geuren zijn uitsluitend te koop bij de Les Exclusifs de Chanel verkooppunten, in Nederland zijn ze te vinden bij de Chanel Boutique in Amsterdam.

De oplettende lezer heeft het natuurlijk al gezien, in het rijtje hierboven noemde ik slechts twaalf namen op i.p.v. dertien, dat klopt inderdaad helemaal! Nummer 13 is heel recent geïntroduceerd, het is Jersey, een poederig bloemig parfum dat vernoemd is naar de iconische stof waar Coco Chanel mee werkte.
Begin jaren twintig van de vorige eeuw deed Coco Chanel namelijk iets heel uitzonderlijks, bij een fabrikant bestelde ze kilometers van de stof jersey. Een stof met een slechte reputatie, althans in de wereld van de haute couture, het werd vooral gebruikt voor het maken van warme onderkleding of voor zeemanskleding. Maar Coco zag er iets heel anders in, een stof waarmee zij prachtige kleding kon maken die de lichaamsvormen van de vrouw omhulde zonder deze in te sluiten. Door Chanel werd jersey van een onbeschaafde, grove, praktische en mannelijke stof een stof die werd omschreven als edel, verfijnd, luxueus en vrouwelijk.

Mijn exemplaar van Jersey is verpakt in een jersey beschermhoes, dit is niet het geval als je deze in de winkel koopt trouwens.

De geur laat zich omschrijven als poederig bloemig, een comfortabele geur die je als het ware hult in de zachte jersey waar Coco Chanel zo gek op was. Gek genoeg heeft Jacques Polge voor het creëeren van Jersey een bloem gebruikt waar je misschien niet die zachtheid en poederigheid van verwacht, hij gebruikt namelijk lavendel
Lavendel wordt veel gebruikt in mannelijke geuren en toiletartikelen, het kan soms wat scherp ruiken en dat is nu precies wat niet de bedoeling is. De lavendel die gebruikt wordt voor Jersey is echter van een andere kwaliteit dan die in meer eenvoudige producten wordt gebruikt, de lavendel wordt op zeer beperkte schaal geteeld in de buurt van Montpellier. 
De lavendel gaat door een bijzonder, droog, stoomdestillatieproces, hierdoor blijft er een zacht lavendel extract over.

Dat lavendelextract wordt gecombineerd met roos, jasmijn, vanille, tonkabonen en veel muskus, dat laatste ingrediënt verklaart de poederige geur. Jersey is een echte feel good geur, die wel een frisheid houdt, je moet niet denken aan een zoete of erg bloemige geur, maar eerder aan de geur die zo herkenbaar is voor Zuid-Frankrijk. Als je er al eens op vakantie bent geweest, weet je het misschien wel, die heerlijke zachte geur van de lavendelvelden in de verte als je de eerste keer uit de auto stapt als je bent aangekomen. Heel subtiel en door de warme lucht comfortabel en poederig. 
Jersey doet mij ook wel een beetje denken aan Chloé Eau de fleurs lavande, daarover lees je in dit artikel meer.


Alle geuren van Les Exclusives de Chanel worden verpakt in dezelfde glazen flacons met het kenmerkende, eenvoudige Chanel design. Er zijn van alle geuren twee formaten te koop:

  • eau de toilette vapo 75 ml EUR 110,00
  • eau de toilette vapo 200 ml EUR 210,00

Erg prettig dat er sinds vorig jaar ook een kleiner formaat te koop is, hoe kreeg je anders in hemelsnaam een flacon van 200 ml op? Ik kan je zeker aanraden om snel eens een kijkje te gaan nemen in de Chanel boutique in Amsterdam. Ik ben er net heel dichtbij geweest, maar ik kon mij nog net bedwingen om naar binnen te gaan om de Beige te gaan kopen, een parfum die zo wordt omschreven "een boeket witte bloemen met goudgele accenten - een bloemig parfum met een zweem van honing".

Het verkooppunt van Les Exclusifs de Chanel is:

Chanel boutique
P.C. Hooftstraat 66-68
1071 CA  Amsterdam

Kennen jullie deze geurreeks al? Zijn jullie er nieuwsgierig naar?

Deel dit artikel
Back to top