Nieuws

Creme de La Mer vs Nivea creme in het blauwe blikje

Hebben jullie weleens appeltaart gemaakt? En misschien ook weleens koekjes gebakken? Dan weten jullie vast dat een aantal van de belangrijkste ingrediënten dezelfde zijn : bloem, suiker en boter. Maar als je die twee lekkernijen naast elkaar ziet staan, of nog beter, er een hap van neemt dan merk je natuurlijk direct verschil. Wat heeft dit nu te maken met Creme de La Mer en Nivea? Niets....en toch ook weer heel veel! Laat ik het even uitleggen.....

Al jaren ben ik een behoorlijke fan van La Mer, een merk dat vooral bekend staat om de vrij prijzige Creme de La Mer. Creme de La Mer wordt door heel wat celebrities als hun holy grail gezien, maar er zijn waarschijnlijk nog veel meer mensen bijzonder sceptisch over het "wondermiddel" Creme de La Mer. Natuurlijk, we weten allemaal dat we niet alle mooie (marketing) verhalen over wondermiddeltjes met een flinke korrel zout moeten nemen, we mogen ook best kritisch zijn. Tenslotte is het natuurlijk niet niks, een potje creme met 30 ml inhoud dat EUR 128,00 kost.

Kennen jullie het verhaal ook dat regelmatig de ronde doet over Creme de La Mer en de ouderwetse Nivea creme in het blauwe blikje? Volgens dat verhaal zouden de cremes qua ingrediënten vrijwel gelijk zijn, ik heb het even voor jullie uitgezocht, zijn jullie klaar voor een lijstje aan ingrediënten van beide producten? De informatie komt direct van de verpakkingen van de producten, typfouten kunnen voorkomen, excuses daarvoor.

Nivea
Aqua, Paraffinum liquidum, Cera microcristallina, glycerin, lanolin alcohol, paraffin, panthenol, decyl oleate, octyldodecanol, aluminium stearates, citric acid, magnesium sulfate, magnesium stearate, parfum, limonene, geraniol, hydroxycitronella, linalook, citronellol, benzyl benzoate en cinnamyl alcohol

Creme de La Mer
Seaweed (Algae) Extract, Mineral Oil (Paraffinum Liquidum), Petrolatum, Glycerin, Isohexadecane, Citrus Aurantifolia (Lime) Extract, Microcrystalline Wax, Lanolin Alcohol, Sesamum Indicum (Sesame) Seed Oil, Eucalyptus Globulus (Eucalyptus) Leaf Oil, Magnesium Sulfate, Sesamum Indicum (Sesame) Seed, Medicago Sativa (Alfalfa) Seed Powder, Helianthus Annuus (Sunflower) Seedcake, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Seed Meal, Sodium Gluconate, Potassium Gluconate, Copper Gluconate, Calcium Gluconate, Magnesium Gluconate, Zinc Gluconate, Paraffin, Tocopheryl Succinate, Niacin, Beta-Carotene, Decyl Oleate, Aluminum Distearate, Octyldodecanol, Citric Acid, Cyanocobalamin, Magnesium Stearate, Panthenol, Limonene, Geraniol, Linalool, Hydroxycitronellal, Citronellol, Benzyl Salicylate, Citral, Methylchloroisothiazolinone, Methylisothiazolinone, Alcohol Denat. & Fragrance

Zoals je ziet hebben de cremes zeker overeenkomsten, vrijwel alle ingrediënten die in de Nivea creme zitten, maken ook deel uit van het recept van Creme de La Mer. Kijk.......zo zie je maar weer, onzin dus, die hoge prijs en bijzondere claims van La Mer! Maar nee, zo zwart wit is het toch echt niet!

Je weet misschien dat de ingrediëntenlijsten op volgorde staan? Als eerste wordt het ingrediënt genoemd dat het meeste aanwezig is in de pot, in het geval van Nivea is dat water (aqua) en in het geval van La Mer is dat zeewierextract (sea weed extract). En dat maakt nu juist het verschil, aldus La Mer, tenslotte is het "geheim" van hun producten de Miracle Broth, een cocktail van zeewier die op een bijzondere manier wordt verkregen. Vergelijk het maar met de appels in de appeltaart, als je die eruit laat voor het bakken.....dan is de appeltaart geen appeltaart meer. Zo is het ook met de Creme de La Mer, zonder zeewier is het geen Creme de La mer meer *dat rijmt*.
Maar dat is niet het enige, je ziet verderop in de lijst nog een aantal ingrediënten die zeker van invloed zijn op de werking van de creme, denk dan aan amandel-,eucalyptus- en sesamzaadolie. 

Ik zie het maar zo, als je een appeltaart eet bij de beste kok van Nederland, dan zal deze, ondanks dat deze gemaakt is met dezelfde basisingrediënten, toch echt heel anders smaken en gepresenteerd worden dan mijn zelfgebakken appeltaart. Tenslotte gaat het niet alleen om de ingrediënten, maar ook hoe je daarmee omgaat en dat je dan meer betaald voor jouw appeltaartje bij een 3 sterren restaurant neem je dan maar op de koop toe, toch? 

Maar is de Creme de La Mer nu echt zijn hoge prijs waard? Tja, dat is weer een heel ander verhaal, als je uitsluitend naar de ingrediëntenlijst kijkt dan kun je daaraan twijfelen. Maar bij het bepalen van de prijs van een product wordt natuurlijk met meer zaken rekening gehouden, de beroemde Miracle Broth was ook niet binnen 5 minuten uitgevonden door Max Huber, die investering in tijd en geld zit in feite ook in het potje Creme de La Mer. Neem daar bij ook de marketingstrategie en dan kom je uit op een heel andere bedrag dan een potje Nivea creme. Een soortgelijke discussie kun je natuurlijk voeren bij elk duur/merkproduct, ook een jurkje van D&G zal qua stof niet altijd veel duurder zijn dan die van H&M.

Nu weer even terug naar mijn persoonlijke mening over Creme de La Mer & Nivea ----> beide producten zijn gewoon onmisbaar in mijn beautyvoorraad. Nivea is de vriendelijk geprijse huis-tuin & keukencreme die je altijd en overal voor kunt gebruiken, droge handen, armen of benen, een likje Nivea lost het op. Maar altijd maar tijdelijk, je moet blijven smeren om het resultaat te behouden. Dat is echt anders met de Creme de La Mer, als ik een echt droge huid begin te krijgen, dan doet één dag Creme de La Mer gebruiken echt al wonderen. Ik gebruik het echt als "probleemoplosser" en dat bevalt mij perfect, in echt koud winterweer gebruik ik de creme als dagcreme.
Maar laat ik er vooral geen lofzang voor Creme de La Mer van maken, ik wilde met dit artikel eigenlijk het volgende over dit onderwerp kwijt, Creme de La Mer is geen Nivea!

Nu ben ik natuurlijk ook benieuwd naar jullie mening, wat vinden jullie van dit verhaal? Voel je vrij om jouw mening te geven, zeker als je beide producten kent.

Deel dit artikel
Back to top