Nieuws

Basics huidverzorging - reinigen

In deze reeks artikelen met de naam "Basics" gaan wij in op de basisbegrippen en -beginselen van onze beautyrituelen. Als je ons al langer volgt, een trouwe lezer bent of een ervaren beautyliefhebber bent, dan zul je misschien niets nieuws lezen. Maar als je juist op zoek bent naar basisinformatie over huid/haar-verzorging en make-up, dan ben je in deze artikelen aan het goede adres. In dit artikel vertellen we je meer over het reinigen van de gezichtshuid, de basis van alles!

De basis van alles?
Ja, eigenlijk wel, de gezichtsverzorgingsroutine begint altijd met het reinigen van de huid, dat is de basis en als die niet goed is, dan heb je een grote kans dat de producten die erna gebruikt niet optimaal functioneren. Ik zal het puntsgewijs proberen uit te leggen, aan de hand van een aantal vragen die wij regelmatig voorbij zien komen.

Op welke leeftijd begin je met het reinigen van de huid?
In principe kun je een aantal richtlijnen aanhouden, begin altijd met het goed reinigen van de huid als je begint met make-up gebruiken, dan maakt het dus niet uit of je 11 of 14 jaar bent.
Gebruik je geen make-up, dan kun je in het algemeen aanhouden dat je moet beginnen met het reinigen van de huid als je in de pubertijd komt. Meestal zul je dan gaan merken dat door de veranderingen in de hormonen de huid wat gaat veranderen, de huid kan wat vetter of juist droger worden, er kunnen puistjes en meeëters ontstaan, de tijd om te starten met het reinigen van de huid.

Waarom moet je de huid reinigen als je geen make-up draagt?
Ook als je geen (of weinig) make-up gebruikt is het noodzakelijk de huid te reinigen, iedere dag lopen we rond in een wereld die niet bepaald schoon is. Denk bijvoorbeeld aan uitlaatgassen, vuil, olie en vettigheid, die komen dag in dag uit op onze huid terecht en die viezigheid willen we er graag weer af hebben. Daarnaast vernieuwt de huid zich dagelijks van binnenuit, hierdoor komt er uiteindelijk een laagje dode huidcellen op onze huid terecht. Dat laagje moet ook weer van de huid af, dode huidcellen kunnen bijvoorbeeld puistjes veroorzaken, maar zorgen ook voor een grauwe, doffe huid en dat oogt niet gezond.

Hoe reinig je de huid?
Er zijn heel veel verschillende gezichtsreinigers op de markt waaruit je kunt kiezen, dus aan het aanbod ligt het niet. Aan de andere kant maakt het grote aanbod het soms lastig om uit te kiezen. Je moet in elk geval wel een speciaal reinigingsproduct voor het gezicht gebruiken, gebruik nooit als een douchegel of een (lichaams)zeep, die zijn daarvoor niet geschikt. Je kunt in vrijwel iedere prijsklasse wel een goede gezichtsreiniger vinden, dus de prijs hoeft ook geen obstakel te zijn. 
Ik ben zelf van mening dat je het beste een reiniger kunt gebruiken die je combineert met water. Er zijn ook, best handige, reinigers die je zonder water kan gebruiken (denk ook aan de bekende reinigingsdoekjes) maar eigenlijk is dat niet voldoende voor een goede reiniger. Mijn voorkeur gaat dus uit naar een zgn. facewash, reinigingsgel, face gel, cleansing wash of iets dergelijks, dat is niet zozeer een persoonlijke voorkeur, maar ook de voorkeur van veel experts als dermatologen. Kies dan wel een soort die niet extreem veel schuimt, teveel schuim is een teken dat er te heftige ingrediënten in zitten.

Kan ik met een make-up remover ook mijn gezicht reinigen?

Make-up removers zijn geen gezichtsreinigers, al zijn er wel gezichtsreinigers te vinden die ook make-up kunnen verwijderen. Dat kan natuurlijk wel wat verwarring veroorzaken, al vind ik een alles-in-een product vaak wel heel handig. Maar als je met een "gewone" make-up remover jouw make-up hebt verwijderd, dan moet je daarna de huid nog apart reinigen.
Het is weleens verwarrend omdat er behoorlijk wat producten zijn die zich reinigingsmilk noemen, maar eigenlijk uitsluitend het oppervlakkige vuil verwijderen, vaak is dat de make-up. De huid wordt dan niet goed genoeg gereinigd en dat kan na verloop van tijd voor problemen zorgen. 

Geen reinigingsmilk/melk dus?
Op zich kan dat best wel, maar wees je er van bewust dat je de huid niet goed reinigt als je alleen een watje met reiniginsmelk over de huid haalt. Je kunt reinigingsmelk het beste op de droge huid inmasseren (wees niet te zuinig) en die later met warm water verwijderen, eventueel met een watje (als je daar geen afscheid van kan nemen *wink*).  Om het reinigingsritueel af te sluiten gebruik je dan een alcoholvrije toner, die verwijdert de laatste restantjes vuil, maar hydrateert en kalmeert de huid ook.

Welke reiniger moet ik kiezen, voor welk huidtype?

Deze vraag is niet zo 1-2-3 te beantwoorden, helaas! Ik zou iedereen als advies willen meegeven vooral eens zelf op onderzoek uit te gaan, tenslotte draag jij die huid bij je? Jij weet als de enige hoe de huid reageert, hoe die aanvoelt en hoe je daar als beste voor kunt zorgen. Leer luisteren naar jouw huid en laat de huid ook eens met rust. Probeer eerst eens uit te vinden met welke van de "standaard" huidtypes jouw huid het beste te vergelijken is.

Hoe herken ik de verschillende huidtypes?
Een normale huid is een huid die er goed uitziet, vrijwel geen zichtbare poriën heeft, soepel aanvoelt, straalt en dus niet dof oogt, een gezonde kleur heeft met een normale doorbloeding, maar ook heus weleens een puistje of rimpeltje heeft. De normale huid is ook vrijwel altijd vochtarm, zeker als je wat ouder wordt.
Een vette huid is vaak wat dikker, heeft zichtbare poriën, vaak meerder puistjes of meeëters, een teveel aan talg waardoor de huid glimt. Je bent snel geneigd een heftige reiniger te kiezen om het "vette" gevoel te verwijderen, maar dit kan juist tegenstrijdig werken,
Een droge huid voelt regelmatig trekkerig aan, kan schilfertjes, roodheid en droogtelijntjes vertonen, de huid voelt niet comfortabel aan en oogt vaak ouder.
Natuurlijk kun je ook een gecombineerde huid hebben, het voorhoofd en de neus kan bv. een vetter huidtype zijn dan de huid van de wangen. 

Wat gebruik ik bij een vette huid?

Het liefst geen producten voor een vette huid.....dat klinkt een beetje tegenstrijdig, maar reinigingsproducten voor een vette huid bevatten vaak te uitdrogende ingrediënten zoals alcohol en zeep, deze ingredienten strippen het vet als het ware van de huid en zorgen er zo voor dat de huid gaat uitdrogen. De talgklieren gaan dan vaak nog meer vet produceren waardoor het probleem vaak erger wordt. Milde producten gebruiken blijft het beste, probeer alcohol in producten te vermijden en gebruik een exfoliant! (lees hier in dit artikel meer over). Reinig de huid ''s ochtends en ''s avonds.

Wat gebruik ik bij een droge huid?
Zeker geen producten die teveel schuimen, die drogen de huid vaak meer uit dan wat meer cremige reinigers. Een reinigingsmilk kan bij een droge huid een goede uitkomst zijn, juist omdat die wat romiger zijn. Maar er zijn ook rijkere reinigingscremes, vaak bedoelt voor de oudere huid maar zeker ook prettig voor een droge huid. Breng na het reinigen direct een vettige creme aan als de huid nog vochtig is, zo sluit je het vocht in. Reinig de huid niet overmatig, gebruik geen te warm water en vermijd ingredienten die kunnen irriteren (denk daarbij ook aan plantaardige ingredienten). Reinig de huid in elk geval altijd ''s avonds en verwijder de rijkere nachtcreme met een watje en wat toner.

Wat gebruik ik bij een normale huid?
Daar heb je de meeste keus in producten, maar vermijd ook producten die teveel schuimen en producten waar alcohol in zitten, al zul je er misschien geen "last" van hebben, toch dragen deze producten/ingredienten niet bij tot een gezonde huid. Reinig de huid in elk geval altijd in de avond, bij een rijke nachtcreme kun je ''s ochtends de huid eventueel nog even reinigen.

Hoe vaak moet ik mijn huid reinigen?

In elk geval altijd in de avond, verwijder eerst altijd jouw make-up, inclusief de oogmake-up, en reinig daarna de huid zorgvuldig, met als laatste stap een watje met wat alcoholvrije tonic. Breng daarna jouw "avond" serum en nachtcreme aan (daarover later meer). In de ochtend kun je de huid het beste alleen wat opfrissen, tenzij je het gevoel hebt dat de huid vuil of vettig aanvoelt. Zorg ook dat je één keer per week jouw kussensloop in de was doet, misschien zelfs vaker als je veel stylingproducten in jouw haar gebruikt en je jouw haren niet iedere dag wast. 

Mag ik het reinigen van de huid nooit overslaan?
Nee, eigenlijk niet! Maar goed, we zijn allemaal niet perfect, dus duikt iedereen weleens met een gezicht vol make-up in bed na een leuk feestje of zijn we weleens lui en pakken we een reinigingsdoekje....Voor een keertje is dat echt geen probleem natuurlijk, iedereen gaat weleens voor gemak, tenslotte halen we ook weleens een pizza of patatje. Probeer de gezichtsreiniging in elk geval een routine te laten worden, net zoals de dagelijkse douche ook een routine is. Reinig jouw huid bij de wastafel of onder de douche, net wat je handig vindt en zorg dat je jouw producten gewoon bij de hand heb staan. 
Sla je een avondje over, zorg dan dat je de huid in de ochtend alsnog reinigt!

Dat is een hele lap tekst en volgens mij heb ik nog steeds niet alles vertelt! Teveel informatie misschien, maar ook informatie waar vast wel iemand iets aan heeft, al is het maar als naslagwerkje. Natuurlijk zullen we deze artikelenreeks nog verder uitbreiden, zo zul je binnenkort meer lezen over make-up verwijderen, scrubben, gezichtsmaskers, dagcremes, oogcremes etc.

Heb jij nog vragen over het reinigen van jouw gezicht? Stel ze dan gerust in de comments hieronder of stel je vraag in onze wekelijkse vragenrubriek op zondag.

Deel dit artikel
Back to top