Algemeen

Sunday discussion - gebruik jij cosmetica die dierproefvrij is?

Iedere zondag houden we hier op Beautyscene een "discussie" over een onderwerp dat ons na aan het hart ligt. Natuurlijk zullen er veel "beauty issues" voorbij komen, maar het kan ook over iets anders gaan. We hopen dat jullie ook jullie mening geven, don''t be shy! Vandaag een vraag die vast een discussie oplevert : gebruik jij cosmetica die "cruelty free" is ofwel let jij er op dat de producten die je gebruikt niet getest zijn op proefdieren?


Ik neem aan dat iedereen wel weet dat ingrediënten van o.a. cosmetica (maar ook van voedingsmiddelen, medicijnen etc) soms getest worden op proefdieren. Niemand is daar blij mee, want bij het zien van schattige konijntjes of muisjes in een piepklein hokje in een laboratorium zullen we vast allemaal zeggen dat dit voor ons niet nodig is.
Toch zijn proeven op dieren soms niet te voorkomen, de regels omtrent cosmetica en voeding zijn behoorlijk streng en dat betekent dat er geen ingrediënten in mogen voorkomen waarvan niet zeker is of ze schadelijk zijn. Deze regels zijn natuurlijk opgesteld om de consument (jij en ik) te beschermen.

Het welzijn van dieren is natuurlijk ook erg belangrijk en zo worden de regels omtrent dierproeven behoorlijk aangescherpt, zo is het in de landen van de Europese Unie al sinds 2004 niet meer toegestaan om eindproducten te testen op dieren. Dat betekent dat er bijv. geen testen worden gedaan met lipsticks, poeders, oogschaduws, cremes en mascara''s, een zeer goede zet natuurlijk! Alle bedrijven wiens producten in de Europese Unie verkocht worden moeten dus aan deze voorwaarde voldoen.

Maar...toch betekent dit niet altijd dat de producten helemaal proefdiervrij zijn, tenslotte kunnen de ingrediënten in de producten ooit weleens op proefdieren getest zijn. Dat kan misschien wel 20 jaar geleden zijn, maar strikt genomen zijn de producten dan toch niet proefdiervrij. Dit gaat trouwens wel veranderen, vanaf 2013 mogen ook de ingrediënten in cosmetische producten niet meer worden getest op proefdieren.
Grote bedrijven als L''Oreal hebben inmiddels alternatieven ontwikkeld om ingredienten te kunnen blijven testen, zo is er tegenwoordig een "kunsthuid" die nu al gebruikt wordt om het effect van cosmetica op de huid te kunnen nabootsen. 

Meer informatie over deze kwestie kun je vinden op de website van Proefdiervrij : www.proefdiervrij.nl, je vindt daar ook een cosmeticagids. 

Wij willen weleens van onze lezers weten hoe jullie hierover denken? En hoe brengen jullie dit in de praktijk? Kies je altijd voor proefdiervrije cosmetica of probeer je in elk geval jouw best te doen hiervoor te kiezen? Is het lastig om producten te vinden? Kun je altijd goede informatie vinden of is het soms nog erg onduidelijk? Misschien heb je nog goede tips voor iedereen die op zoek is naar proefdiervrije cosmetica, dan kun je die tips natuurlijk ook hier delen.

Deel dit artikel
Back to top