Algemeen

Sunday discussion - worden we door internet minder sociaal?

Uit een onderzoek dat Nivea onlangs heeft uitgevoerd onder 2.000 Nederlanders bleek dat 63 % van hen meent dat wij in Nederland een gebrek hebben aan echt onderling contact. Ondanks dat we zoveel meer mogelijkheden hebben om met elkaar in contact te komen, zoals bijvoorbeeld sociale media als Twitter, Facebook en Hyves, blijkt dit toch niet te zorgen voor echt contact. En behoefte aan (fysiek) contact heeft natuurlijk iedereen, jammer genoeg geeft 40 % van de ondervraagde aan dat te weinig tijd voor te hebben. Hoe sta jij hier tegenover? Komt dit nu door internet of zijn er andere redenen?

Volgens het onderzoek van Nivea heeft de komst van nieuwe media zoals Facebook, Twitter en Hyves er wel voor gezorgt dat het onderhouden van contact met een grotere groep vrienden een kennissen eenvoudiger is. 51 % van de ondervraagden vind dit het geval, onder jongeren onder de 30 is dit percentage hoger, 67 % vind dat ze makkelijker contact onderhouden. Toch vind 46 % van de ondervraagden dat het contact tussen mensen vluchtiger is geworden.

Nivea is in haar 100 jarig bestaan altijd bijzonder betrokken geweest, zo zijn er speciale Feel Good teams, Face care parties, Nivea picknicks en een Nivea moederdagconcert. Nivea is er van bewust dat je door bijzondere acties die je samen kunt doen, je beter gaat voelen, je zit letterlijk beter in je vel!

Dankzij Nivea ontmoette mijn dochter toch maar mooi Rihanna!

Maar hoe zien jullie dat nu eigenlijk? Is het nu wel zo dat we minder aandacht aan elkaar besteden en komt dat door social media? Of is het wel erg makkelijk om social media daarvan de schuld te geven? Persoonlijke aandacht is uiteraard erg belangrijk, iedereen weet dat je mensen om je heen moet hebben die je liefde en aandacht geven, gelukkig krijg en geef ik die dagelijks aan mijn familie! Stel je toch eens voor dat je echt alleen bent en geen persoonlijke contacten hebt, daar zou ik ook erg ongelukkig van worden.

Maar social media heeft mijn leven in de afgelopen 5 jaar bijzonder verrijkt, zonder deze manier van contacten zou ik bijvoorbeeld Beautyscene.nl niet hebben kunnen opstarten. Zonder die social media had ik Wendy nooit ontmoet, mijn wederhelft op de redactie! Maar ook andere lieve collega''s en lezeressen niet, lieve dames die net zoals ik gek zijn op cosmetica en beauty, lieve PR mensen die ook in privé situaties gezelligheid en steun kunnen brengen, kortom...ik heb zoveel lieve mensen ontmoet via Social media. Niet alleen in mijn werk trouwens, ook mijn beste vriend van de middelbare school heb ik weer ontmoet via Hyves/Facebook, en natuurlijk zijn er zo vast nog meer voorbeelden.

Nu vraag ik mij dus af, wat heeft internet (of social media) jou in de afgelopen jaren gebracht? Heb je meer contacten gekregen? Is het persoonlijke contact tussen vrienden minder geworden, misschien vluchtiger of minder intens? Of heb je juist het gevoel dat het een verrijking is geweest voor jouw persoonlijke leven? 
Deel dit artikel
Back to top