Algemeen

Sunday discussion - is minerale olie nu goed of slecht?

In deze "sunday discussion" wil ik jullie eens een ander soort vraag stellen, dit keer gaat het over een ingrediënt dat je regelmatig terugziet in cosmetische producten. Paraffinum liquidum ofwel minerale olie is een ingrediënt dat al meer dan 100 jaar gebruikt wordt in allerlei cremes, lotions, zalven en balsems. Toch heeft minerale olie de laatste tijd een slechte naam gekregen en eerlijk gezegd vraag ik mij af of dat wel terecht is? Wat denk jij? Is minerale olie in cosmetica nu goed of slecht?

Wat is minerale olie?

Minerale olie is een bijproduct dat ontstaat bij de destillatie van aardolie. Aardolie is een natuurlijk product en wordt gevonden in onze aardkorst. Om van aardolie brandstoffen als benzine, kerosine of dieselolie van te kunnen maken moet de aardolie gedestilleerd worden. Destillatie is een proces dat door middel van verwarming de aardolie als het ware uit elkaar laat vallen in verschillende producten (die hebben nl. een verschillend kookpunt). Als je ooit scheikunde hebt gehad op school weet je misschien nog wel dat je dit soort proeven ook hebt moeten doen. Een van de rest/bijproducten van dit proces is minerale olie ofwel paraffinum liquidum, in principe is dit dus nog steeds een natuurlijk product en geen chemisch of synthetisch product.

Hoe wordt minerale olie gebruikt in cosmetica?

Minerale olie wordt al heel lang gebruikt in de medische en cosmetische wereld, het heeft nl. een bijzonder goede eigenschap, het is een occlusief d.w.z. dat het de huid afsluit en daardoor beschermt tegen invloeden van buitenaf. Door de beschermende laag op de huid kunnen werkzame stoffen in bijvoorbeeld zalf beter hun werk doen en zo zorgen voor genezing. Daarnaast zorgt de minerale olie er ook voor dat het vocht in de huid ook daar blijft en niet uitdroogt. Nog een kleine toevoeging, de minerale olie die gebruikt wordt in cosmetica en geneesmiddelen wordt voor gebruik natuurlijk gezuiverd, zoals dat ook gebeurt met plantaardige oliën voor gebruik in cosmetica.

Heeft minerale olie ook nadelen?

Minerale olie sluit de huid af en er zijn huidtypes die daar minder goed op reageren, maar uit onderzoek blijkt dat er maar weinig mensen echt slecht reageren op minerale olie. Maar eigenlijk kun je alleen zelf uitmaken of jouw huid wel of niet goed reageert op minerale olie, vooral als je een erg droge huid hebt kan het juist een wondermiddel zijn. Dr. Jetske Ultee heeft op haar eigen blog nog een interessant artikel geschreven over vaseline, een product dat grotendeels bestaat uit minerale olie, lees dat zeker even door. Ook wordt er door sommige mensen beweert dat minerale olie kankerverwekkend is, maar er is geen enkel bewijs dat dit het geval is, ondanks verschillende diepgaande onderzoeken.

Minerale olie vind je terug in heel veel cosmetische producten, veelal vermengd met andere ingrediënten zodat het de huid niet meer compleet afsluit. Maar dat gebeurt ook omdat het zo beter te gebruiken is, tenslotte wordt niemand blij van een dikke laag vaseline op zijn of haar huid, wie wil er nu plakkerig en glimmend bij lopen de hele dag? Tenslotte is er voor een goede huidverzorging meer nodig dan alleen hydratatie, dus vind je in dagcremes ook vitamines, anti-oxidanten en plantaardige oliën terug om maar wat voorbeelden te noemen.

Wat is jouw ervaring met minerale olie? Let jij altijd op de ingrediëntenlijsten van de producten die je gebruikt? Weet je, uit ervaring, welke ingrediënten je moet vermijden om jouw huid in goede conditie te houden?
Met dank aan Jetske Ultee
Deel dit artikel
Back to top