Reviews

Balenciaga - Florabotanica eau de parfum - even terug in New York

Toen ik op 13 september voor het eerst in mijn leven Bergdorf Goodmann instapte werd ik direct betoverd door een geweldige geur die je door het hele, chique warenhuis kon ruiken. Was het de "Bergdorf Goodmann" huisparfum misschien? Nee, dat niet, maar het was wel de verrassend heerlijke nieuwe geur van Balenciaga met de intrigerende naam Florabotanica. Lees even verder voor mijn review...

Fan van Balenciaga parfums ben ik al een paar jaar, vooral L''Essence vind ik erg fijn. Florabotanica is een geur die anders is dan de eerdere Balenciaga geuren maar aan de andere kant past deze wel goed in de sfeer die Balenciaga blijkbaar wil uitstralen.

Het persbericht van Florabotanica vertelt een verhaal over de geur dat je eigenlijk wel een sprookje kunt noemen, iets over een kleermaker, een prinses en een bos vol wonderbaarlijk groeiende bloemen. Prachtig natuurlijk en het brengt he helemaal in de sfeer voor deze bijzondere geur. Geïnspireerd door dit verhaal en door de couturecollectie van een aantal seizoenen geleden heeft Nicolas Ghesquière deze unieke geur in een prachtige verpakking gestoken. 

Florabotanica is samengesteld door twee internationaal bekende "neuzen" : Olivier Polge en Jean-Christophe Herault. Zoals de naam van de parfum al doet vermoeden, was de inspiratiebron de tuinen in het verleden waar verzamelaars planten en bloemen van over de hele wereld verzamelden. Prachtige bloemen uit verre oorden die soms onschuldig leken, maar toch giftig waren...gevaarlijk dus!

Florabotanica heeft diezelfde dualiteit in zich, de geur lijkt in eerste instantie zeer bloemig en bijna romantisch, maar na de geur langer te dragen ontdek ik zeker een donker randje aan deze geur, mysterieus en vooral betoverend. 
De frisheid komt van de roos, amber en munt, de mysterieuze noten komen van vetiver, amber en caladiumbladeren, op basis van bemost donker hout....loop je mee door het betoverende bos? Daar vinden we dan de Experimental Rose, een unieke geurcomponent met een formule van psycho-zintuigelijke planten....nu is het duidelijk waar de betovering vandaan komt!

Betoverd...dat was ik duidelijk ook! Ik kon de verleiding in New York maar moeilijk weerstaan, maar gelukkig stond de flacon mij in Nederland op te wachten. De flacon is geweldig, net zoals de prachtige verpakking vol bloemen die een gevaarlijke maar beeldschone uitstraling hebben. In tegenstelling tot de ietwat "romantische" verpakking is de flacon strak en vierkant, verrassend genoeg heeft de flacon aan iedere zijde een andere kleur en in het midden zie je geen "rietje" dat de geur oppompt, maar een gestreepte, stevige versie! Kan Nicolas misschien ook eens een jurk ontwerpen op basis van deze flacon, ik zou zeer benieuwd zijn hoe dat eruit komt te zien, moet prachtig zijn.

De geur is heel speciaal en vrijwel onmogelijk goed te omschrijven. Ik zou de geur zeker niet bloemig noemen, maar wel "groen" en fris zonder waterachtig te zijn. Het is een frisheid die je zou ruiken in een tuin, één vol mooie, exotische bloemen die nog net niet bloeien. De bloemen die je ruikt zijn niet zoet, alsof ze nog niet rijp zijn...Hou je van tuinieren, dan hou je vast van de geur aan jouw handen als je druk bezig bent met snoeien, knippen en rommelen aan jouw planten, die geur is Florabotanica. En de "staying power" is geweldig, één spray eau de parfum blijf je de hele dag ruiken...zo fijn!

Het gezicht van Balenciaga Florabotanica is Kristen Stewart, bij jullie vast bekend als Bella uit de Twilight filmcyclus. Heeft Balenciaga Kirsten misschien toch gekozen om haar ietwat mysterieuze rol of is het zoals Balenciaga aangeeft vooral haar "rebelse vrouwelijkheid"? In elk geval heeft die rebelse kant haar best in de problemen gebracht de laatste maanden....ach...ze is nog jong en dan gebeuren dat soort dingen.


Balenciaga Florabotanica is vanaf deze maand exclusief te koop bij de filialen van Parfumerie Douglas. Vanaf januari 2013 zul je Florabotanica ook kunnen kopen bij de andere bekende, luxe verkooppunten zoals De Bijenkorf en ICI Paris XL.

De adviesprijzen van de beschikbare producten zijn als volgt:

  • eau de parfm 30 ml EUR 54
  • eau de parfum 50 ml EUR 75
  • eau de parfum 100 ml EUR 105
  • shower gel 200 ml EUR 32
  • body lotion 200 ml EUR 36
Heb jij Florabotanica al geroken? Als het antwoord nee is, dan moet je echt z.s.m. in de buurt van een Douglas zien te komen, deze mag je niet missen en zal vrijwel zeker op veel kerstcadeaulijstjes terecht komen!
Deel dit artikel
Back to top