Nieuws

Zonneallergie: wat, waar, waarom en hoe te voorkomen

Sommige van ons zullen er vast ook last van hebben, zonneallergie. Ik kamp er al mee vanaf mijn vijfde, en nog steeds verschijnen er bij de eerste (krachtige) zonnestralen van het jaar (vaak in het voorjaar) rode jeukende bultjes die na een aantal dagen weer verdwijnen. Hoe zit het nou eigenlijk met zonneallergie? Wat is het, waarom krijgen we het, hoe kun je het herkennen en het belangrijkste: hoe komen we ervan af? 

Wat is zonneallergie?
Zonneallergie ontstaat door overgevoeligheid van de huid wat veroorzaakt wordt door ultraviolet (zon)licht. We kunnen het overigens niet alleen krijgen door de zon, maar ook de zonnebank, een gloeilamp of tl-licht kan huiduitslag veroorzaken. Er bestaan verschillende gradaties van zonneallergie. De huid van de één kan echt geen zonlicht verdragen en moet met lange mouwen en lange broek naar buiten, en de ander heeft er alleen last van als de zonnestraling heel erg krachtig is.
 
Oorzaak van zonneallergie
Zonlicht bestaat uit zichtbaar en onzichtbaar ultraviolet licht, dit licht is verantwoordelijk voor de bruining van de huid, maar ook voor de verbranding van onze huid. Het UV-licht bestaat weer uit UVA (dringt door tot de diepere huidlagen, veroorzaker van zonneallergie, pigmentvlekken en huidveroudering) en UVB (dringt door tot de bovenste lagen van de huid, zorgt voor verbranding van de huid) zonlicht. Bij zonneallergie is er sprake van een reactie op het licht van de UVA stralen. Dit is vaak gemakkelijk te onderzoeken, want wanneer de huiduitslag ook ontstaat achter glas, bij gebruik van zonnebrand of bij bewolkt weer is UVA de meest waarschijnlijke veroorzaker van de klachten. 

Symptomen
Zonneallergie kent verschillende symptomen. Vaak krijg je rode, pijnlijke/jeukende huiduitslag op de lichaamsdelen (vaak: handen, onderarmen, hals, oren en voeten) die blootgesteld zijn aan de zon. De huiduitslag kan zich voordoen als kleine jeukende blaartjes, blaasjes of opzwellende huid. De uitslag kan ontstaan tijdens het zonnen, na het zonnen of enkele dagen later. De uitslag verdwijnt spontaan weer na enkele dagen en je ziet er na die tijd (meestal) niets meer van. In de loop van de zomer went je huid aan de zon en zal de uitslag minder worden. 
 
Pretty shocking, vinden jullie niet? 
Behandeling zonneallergie
Wat belangrijk is, is dat mensen met zonneallergie gedurende het voorjaar hun huid laten wennen aan de zon (maar smeer je wel in!). Ook kan dit gebeuren door middel van lichttherapie, dan je blootgesteld aan een kunstmatige lichtbron.
            Natuurlijk kan zonneallergie ook onder controle worden gehouden door zo min mogelijk in de zon te gaan zitten. En belangrijker nog: je insmeren (#smeerjein) met een hoge beschermingsfactor (sun-block is belangrijk!). Gebruik een product dat filters bevat tegen UVA en UVB. Het gebruik van zonnebrand wil niet zeggen dat er geen allergische reactie optreedt, maar het beschermt je huid wel tegen ernstige verbranding (lees: blaren).
 
Producten om eens te proberen:
  • Veel mensen gebruiken Urtizon Complex Korrels (EUR 8,45). Dit is een homeopatisch geneesmiddel voor iedereen die last heeft van zonne-uitslag. Het kan voorafgaand en achteraf het zonnen gebruikt worden. Het zorgt ervoor dat de uitslag niet ontstaat, of in ieder geval werkt het verlichtend. Ik heb verhalen gehoord dat het echt ontzettend goed werkt, maar helaas reageert mijn huid hier niet op. Wel kun je het proberen. De korrels smelten onder je tong en smaken best lekker, niet erg dus!
  • Eucerin Sun Allergy Protection Crème-Gel SPF 25 (EUR 16,65) of 50 (EUR 17,99). Deze crème bevat UVA en UVB bescherming, maar ook AGR: Alpha-Glucosyl-Rutin en Licohalcone. AGR is een antioxidant dat afkomstig is uit de bladeren van de Japanse boom Plumeria. Deze bestanddelen zorgen voor extra bescherming tegen de zonneallergie. Ik heb deze crème in huis, in SPF 50 en ik ben mega enthousiast over deze crème. Ik kan niet zeggen dat ik geen last had van zonneallergie (tijdens de zonnige dagen in april), maar dankzij de crème was de uitslag minder hevig dan andere jaren. Ook trekt de crème snel in, plakt niet en bevat ook geen parfum. 
  • La Roche-Posay heeft ook een aantal fijne zonbeschermingsproducten. De producten heten allemaal Anthelios en bevatten extra goede filters tegen de UVA straling van de zon. De producten zijn er voor het gezicht en het lichaam en bevatten geen parfum. De producten bevatten of een SPF 30, of 50. Prijzen van de producten liggen rond de EUR 17,00.


  • Cardiflor Zon van VSM (EUR 8,95). Dit product kun je gebruiken ter verzorging van de zonneblaasjes na het zonnen en bij een zongevoelige huid. Helaas bevat het product wel alcohol, wat uitdrogend werkt. Ook vind ik het product niet zo lekker ruiken. Hmm, niet echt een aanrader dus.
  • Calendulan Zon van VSM (EUR 8,95). Dit is een product dat verkoelend werkt voor een verbrande huid. Ik hou van verkoelende producten en merk echt dat mijn huid met zonneallergie daar baat bij heeft. Ik vind deze fijner dan de cardiflor zon werken en hij heeft ook een fijnere geur. 
  • Calendulan crèmevan VSM (EUR 4,95). Dit is een homeopatisch middel tegen brandwonden. Er bestaat een kans dat je huid door de zon zodanig verbrandt dat er blaasjes met vocht ontstaan. Je huid is dan ernstig verbrand, door het daarna te behandelen met Calendulan herstelt de huid eerder. Mijn moeder heeft mij vroeger doodgegooid met deze crème, maar ik moet het eerlijk toegeven: het werkt echt. Mijn huid herstelt ontzettend snel.
  • Aftersun. Aftersun bestaat er in heel veel verschillende variaties. Onder andere crème, gel en spray. De zonneallergie veroorzaakt rode, jeukende bultjes die erg branderig en vooral warm aanvoelen. Voor mij is een gel het meest verkoelend. Ik merk dat de bultjes minder warm worden en ook minder rood.
  • Komkommer. Het helpt natuurlijk niet tegen de zonneallergie, maar oh wat werkt komkommer toch verkoelend. Ik heb vaak op vakantie in de schaduw gezeten met plakjes komkommer op mijn armen. Heerlijk verkoelend, want soms werd ik echt gek van de jeuk.
Cardiflor Zon bevat het ingerdiënt Cardiospermum Halicacabum Extract. Dit extract wordt gebruik tegen huidaandoeningen zoals eczeem. 
Calendulan Zon bevat naast Calendula (ontstekingsremmend en snelherstellend) ook avocadolie wat de huid verzorgt tegen uitdrogen van de zonnestralen en wind. Ook bevat het product parabenen, maar dat staat als laatste op het ingrediëntenlijstje. 
De Calendulan crème bevat het ingrediënt Calendula, dit werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat de aangedane huid snel herstelt. Ook bevat het product eucalyptusolie wat ook ontstekingsremmend en verzorgend voor de huid werkt. 
Goed nieuws! Van zonneallergie heb je meestal niet je gehele leven last. Na een aantal jaren het te hebben gehad verdwijnt het meestal spontaan. Nu maar hopen dat 17 jaar zonneallergie genoeg is.. ik ben er in ieder geval wel een beetje klaar mee!
De boodschap is inmiddels hopelijk wel duidelijk, beschermen/insmeren is noodzakelijk. Van de zon worden we allemaal gelukkig, maar onze huid niet. Ga op een verantwoorde manier zonnen en #smeerjein
 
Hebben jullie ervaring met zonneallergie, ik hoop het natuurlijk niet. Zo ja, wat zijn jouw favorieten producten en heb je soms nog tips?
Deel dit artikel
Back to top