Nieuws

Verbrand door de zon! Wat nu?

De afgelopen weken hebben wij heel wat foto''s, tweets en Facebook updates voorbij zien komen van dames en heren die behoorlijk verbrand waren door de felle zon. Verbranden is niet alleen behoorlijk pijnlijk maar draagt ook een steentje bij aan huidbeschadiging - en veroudering! Ben je op zoek naar tips om de verbrande huid te kalmeren? Lees dan even verder! 

We hebben de laatste tijd maar even kort van de zon in Nederland mogen genieten, maar dat verhield ons er niet van massaal richting stranden en parken te trekken om daar een aantal zonnestralen op te vangen. Zonnen is heerlijk: het zorgt voor een goed humeur, ontspant spieren en een zomers tintje.

Toch is de zon ook verraderlijk want als jij jezelf niet voldoende beschermt tijdens het zonnen kun je verbranden, en dat is behoorlijk pijnlijk. Deze verbranding wordt aangericht door de UV (ultraviolette) straling in zonlicht. We zullen vandaag niet te veel op detail ingaan, maar je kunt ervanuit gaan dat voorkomen beter is dan genezen.
Een huid die is verbrand zal vooral rood zijn maar kan ook erg warm aanvoelen, opzwellen en flink pijnlijk aanvoelen. Tijdens het zonnen voel je meestal nog niet zo veel van de verbranding, de verschijnselen ontstaan meestal enkele uren nadat de huid verbrand is. Wanneer je zeer ernstig verbrand bent kun je zelf koorts krijgen, hoofdpijn krijgen en misselijk worden.

Voorkomen:

Debbie h
eeft nog niet zo lang geleden dit artikel geschreven over UVA en UVB stralingen. Lees dit nog even door, altijd handig om te weten! Ook Dr. Jetske Ultee schreef voor Beautyscene een interessant artikel over het beschermen van jouw huid tegen de zon.

Voorkomen  is altijd beter dan genezen, probeer je dus echt wel aan de "regels" te houden. Laat je huid wennen aan de zon. Dat is lastig omdat wij in Nederland de laatste jaren niet zo heel veel zomerse dagen hebben, maar bouw het aantal zonne-uren op, vooral bij een lichtere huid. Draag bij een lichte of gevoelige huid altijd kleding om de huid te beschermen. Draag een petje of een hoed zodat je gezicht beschermt is.


Smeer jezelf ALTIJD in met zonnebrand, liefst en hoge (vanaf SPF 30) factor. Ook wanneer jouw huid al gekleurd is! Probeer tussen 12.00 en 15.00 uur uit de zon te blijven en zoek een lekker plekje in de schaduw op. Smeer voldoend en vergeet bij het insmeren van het gezicht de oren niet. Geef een zonnebrandcrème ongeveer 30 minuten tijd nodig heeft om in te trekken en breng om de paar uur een nieuwe laag aan.

Genezen:

Toch verbrand? Luister dan goed naar jouw lichaam. Heb je het idee dat het niet gaat om een lichte verbranding raadpleeg dan ALTIJD een huisarts of apotheek. Zeker als je ook nog eens last hebt van hoofdpijn, duizeligheid of andere lichamelijke klachten, moet je even contact opnemen, je kunt zelfs een zonnesteek hebben en dat is gevaarlijk.
Bij een lichte verbranding kun je gebruik maken van een verkoelende en vochtregulerende aftersun.

Gebruik geen Tan Maximizers maar zoek naar producten die de huid alleen maar verkoelen en herstellen zoals de Intensief verkoelende aftersun van Biodermal (EUR 12,95 - 150 ml), After sun gel van Lavera (EUR 7,25 - 75 ml) of Soltan After Sun Aloë Vera gel (EUR 7,95 - 200 ml) zijn hier goede voorbeelden van.
 (EUR (EUR 7,95 - 200 ml) zGeen aftersun in huis? Dan is het een optie om karnemelk of yoghurt aan te brengen op de huid. Ook plakjes komkommer of Aloe Vera aanbrengen op de pijnlijke plekken is een optie. Mijn oma vertelde altijd dat geraspte rauwe aardappelen heilzaam werken tegen verbrandingen.


Enfin, zoals gezegd; voorkomen is beter dan genezen. Tegenwoordig kun je ook mini flesjes zonnebrand en aftersun aanschaffen. Ik gebruik zelf altijd reisflesjes die ik vul met zonebrand voor mezelf en mijn kinderen. Als de zon onverwachts begint te schijnen heb ik altijd een flesje in mijn tas zitten.  

Hopelijk kunnen we zeer binnenkort weer van het zonnetje genieten... met mate!

Deel dit artikel
Back to top