Nieuws

Keratosis Pilaris, wat is dat? - door dr. Jetske Ultee

Hebben jullie ook last van vervelende rode bultjes op bovenarmen, rug, armen, gezicht of benen? Vaak zijn het hardnekkige, ruw aanvoelende bultjes die er niet bepaald fraai uitzien. Dan kan het heel goed zijn dat ook jij, net als meer dan 40 % van de mensen, last hebt van Keratosis Pilaris. Dr. Jetske Ultee vertelt ons meer over deze aandoening en heeft ook goede tips om er vanaf te komen. Ze heeft al eens eerder een artikel voor ons geschreven over zonbescherming, lees dat zeker ook nog even terug hier.



Keratosis Pilaris

Keratosis Pilaris is een onschuldige, maar vervelende huidaandoening die vaker voorkomt dan je denkt. Ruim 40% van de mensen heeft er last van. Onder jong volwassen zie je het zelfs bij 60-80%. Gek genoeg is de naam keratosis pilaris niet erg bekend. Maar als je het ziet dan herken je het meteen! Als je last hebt van keratosis pilaris, dan heb je een heleboel kleine vaak wat rode bultjes en de huid voelt ruw, bijna schuurpapierachtig aan aan. De bultjes worden ook wel “goose bumps” genoemd en daar lijken ze eigenlijk ook wel op. De meest voorkomende plek is op de bovenarmen, maar je ziet het ook wel op de bovenbenen, rug en de wangen.




Hoe kom je er eigenlijk aan en nog belangrijker hoe kom je er van af?

De bultjes bij keratosis pilaris zijn kleine verstoppingen van de haarfollikels door keratine. Deze keratine is een normaal “bestanddeel” van de huid, maar bij mensen die deze huidaandoening hebben wordt het in overmaat geproduceerd. Eigenlijk verloopt het rijpingsproces van de huidcellen (keratinocyten) niet goed. De kans is groot dat als jij er last van hebt, er in je familie meer mensen zijn die het hebben. Keratosis Pilaris heeft dus een genetische component. Bovendien zie je het vaker bij mensen die last hebben van allergie en eczeem.




Hoewel keratosis pilaris niet echt kan ”genezen” krijg je er in de loop van het leven meestal wel minder last van. Je kunt zelf ook een aantal dingen doen om het te verbeteren.

- De kleine verstoppingen kan je voorkomen door een exfoliant te gebruiken. De beste optie is salicylzuur. Voor het gezicht kan je 1 of 2% gebruiken, voor het lichaam 3-6%.
- Ga bij voorkeur niet scrubben, hierdoor kan je huid uitdrogen en heb je kans dat het juist erger wordt.
- Hoe droger de huid is, hoe meer je er over het algemeen last van hebt. Om deze reden zie je dat de klachten in de winter meestal erger zijn dan in de zomer. Hou je huid dus goed vet. Gebruik zo veel mogelijk ongeparfumeerde producten en smeer je direct na het wassen in met een wat vettere creme. Een erg geschikt ingrediënt is niacinamide omdat dit de huidbarrière herstelt en ook licht exfolierend werkt.
- Kalmerende stoffen als zoethoutwortel of groene thee kunnen de rode bultjes tot rust brengen.
- Ook een crème met vitamine A zuur kan helpen. Hiervoor heb je een recept van een dokter nodig.
- Zijn bovengenoemde maatregelen niet zinvol, maak dan een keer een afspraak met een dermatoloog. Hij kan bekijken of behandelingen als een chemische peeling, laser of photodynamische therapie zinvol zijn.


Dr. Jetske Ultee is onderzoeksarts bij de bekende Velthuis Kliniek, zij heeft een buitengewone passie voor huidverzorging en heeft zelfs haar eigen lijn met huidverzorgingsproducten (Uncover skincare). Ze heeft zelf ook een heel interessante blog waarin ze zeer interessante artikelen publiceert over de huid en huidverzorging, zeker een aanrader om regelmatig even te gaan lezen.



Ik heb zelf ook last gehad van deze aandoening, maar naar mate ik ouder werd is het inderdaad minder geworden. Toch heb ik nog een aantal goede tips voor jullie voor producten die er echt voor kunnen zorgen dat de vervelende rode bultjes minder worden, een dezer dagen zullen jullie zeker een artikel kunnen vinden op Beautyscene.

Deel dit artikel
Back to top