Nieuws

Dossier - welke huidverzorging gebruik je als je tussen de 25 en 35 jaar bent?

Als je rond de 25 jaar bent is het tijd om jouw huidverzorgingsroutine op de schop te gooien, de puberteit is achter de rug, de drukke & wilde studententijd ook en nu wordt het tijd om meer aandacht te besteden aan huidverzorging. Je bent misschien al aan het werk, waardoor jouw budget wat groter is en dat biedt heel wat mogelijkheden. Kijk je mee naar mijn tips?

25 is geen 16
Misschien merk je inmiddels dat jouw huid heel anders is dan toen je 16 jaar was, grote kans dat de huid langzaamaan wat doffer gaat ogen, misschien soms wat grauwer en wie weet zie je ook wel wat fijne (droogte)lijntjes verschijnen? Tijd om jouw producten eens goed te gaan bekijken, tenslotte moet je wel geschikte producten blijven gebruiken, des te langer blijft jouw huid mooi...of des te sneller wordt de huid weer mooi en stralend!

Gezichtsreiniger

Na de puberteit zal de talgproductie over het algemeen weer afnemen, mocht jij daardoor geplaagd zijn, dat is dus goed nieuws. Tijd om ook de reinigers eens kritisch te bekijken, drogen die niet teveel uit inmiddels? Misschien heb je geen puistjes meer en ben je ook niet meer zo strikt in het reinigen? Hou ook nu een routine aan, kies een product dat goed past bij jouw huid, bij een droge huid kies je voor een cremige reiniger of een reinger op oliebasis. Heb je nog een wat vettere huid, kies dan voor een wasgel, maar wel één van een niet-uitdrogende soort. Heb je weinig tijd en wil je wel goed reinigen, denk dan eens aan een elektrische gezichtsreiniger zoals een Clarisonic of Visapure, ik kan niet meer zonder.
Mijn tip : Clarisonic MIA

Toner
Een alcoholvrije toner kun je eigenlijk jouw leven lang blijven gebruiken, jouw favoriet kun je dus best blijven gebruiken. Maar je kunt ook eens gaan kijken naar een toner met wat meer verzorgende ingrediënten zoals anti-oxidanten kunt vinden of juist een toner die de huid beter hydrateert. Breng altijd een toner aan op de gereinigde huid en direct daarna start je met jouw verzorgende routine door een serum aan te brengen.
Mijn tip : Kiehl's calendula herbal extract alcohol-free toner 

Serum
Rond de 25 jaar is het de ideale tijd om aan een gezichtsserum te beginnen, ook al kun je die ook al op jongere leeftijd gebruiken als ondersteuning. Toch zijn de meeste serums voorzien van anti-aging ingrediënten en daarom vooral bedoeld als de huid al wat ouder aan het worden is....iets wat toch wel inzet rond de 25 of 30 jaar, ook al klinkt dat misschien wel een beetje deprimerend. Kies een serum dat een eventuele huidzorg aanpakt (voorbeelden zijn een vochtarme huid, pigmentvlekken, grauwheid of verlies van stevigheid van de huid) of kies voor een serum dat alles een beetje aanpakt. Gebruik een serum dagelijks, meestal kun je het zowel 's ochtends als 's avonds gebruiken of gebruik een serum als kuur, bijvoorbeeld door het een paar weken te gebruiken en daarna weer over te slaan, je hoeft het niet dagelijks te gebruiken als je dat niet nodig vindt.
Mijn tip : Philosophy Time in a bottle

Dagcreme met spf en anti-aging
Om de huid dagelijks te beschermen is het nodig dat je een goede dagcreme gebruikt, liefst met een breedspectrum SPF erin (of je moet deze nog apart opbrengen). Een breedspectrum SPF zorgt voor bescherming tegen zowel UVA en UVB stralen. Op zich is dit dus niet echt anders dan wat je "vroeger" moest gebruiken, dat blijft nog steeds het geval. Toch is het nu wel de tijd om te beginnen met een anti-aging creme, een creme die de tekenen van huidveroudering bestrijdt en tegengaat. Ieder merk en soort creme werkt weer op een iets andere manier, sommige gebruiken suikers om de huidveroudering te stoppen, anderen doen dat met ingrediënten die zijn werking hebben bewezen en weer andere merken zweren bij ingrediënten uit de zee om maar wat te noemen. Anti-oxidanten, vitamines, hyaluronzuur, niacinamide zijn ingrediënten die altijd interessant zijn, let erop dat je het beste een creme in een pompflacon of tube koopt omdat daarin de ingrediënten het langst stabiel blijven (geldt vooral voor anti-oxidanten).
Mijn tip: Olaz Total Effects dagcreme & serum SPF 20

Oogcreme
Vanaf je 25e zul je misschien wat vaker rimpeltjes rond jouw ogen zien dan eerst, misschien is het tijd om de frisse, hydraterende oogcreme in te wisselen met een iets meer verzorgende oogcreme. Het is een drukke tijd in jouw leven, misschien heb een drukke baan, kinderen, een druk sociaal leven en blijft er weinig tijd over om uit te rusten. Donkere kringen zullen je niet onbekend zijn waarschijnlijk, een goede oogcreme kan daar zeker bij helpen en als je een cremige concealer gebruikt met lichtreflecterende ingrediënten dan kun je er best weer een tijd tegenaan. Wil je rimpeltjes zoveel mogelijk beperken? lees dan de tips in dit artikel nog even door. Qua ingrediënten gelden voor een goede oogcreme dezelfde adviezen als bij een dagcreme, liefst gebruik je ook een oogcreme met SPF, al zijn die best lastig te vinden.
Mijn tip: Clinique Superdefense SPF 20 age defense eye cream

Make-up remover
Misschien draag je nu wel meer make-up dan je eerst deed, je moet er daarom ook voor zorgen dat die make-up aan het einde van de dag goed verwijderd wordt. Deze gebruik je dan voor jouw cleanser/gezichtsreiniger waardoor die zich vooral zorgt voor een schone huid omdat de make-up al vrijwel helemaal verwijderd is. Een reiniger op oliebasis is heel fijn en zacht voor de huid en verwijdert make-up meestal heel grondig, boenen met doekjes is echt uit den boze, dat doet de huid helemaal niet goed. Probeer alcohol in make-up removers te vermijden en reinig de huid nadien altijd nog met een gezichtsreiniger. Er zijn ook handige (micellaire) watertjes die claimen alles in één keer te doen, make-up verwijderen en de huid reinigen, maar die vind ik absoluut geen aanraders voor een langere termijn omdat ze de huid echt niet goed schoonmaken. Het is een prima product voor even snel reinigen als je weinig tijd hebt, maar gebruik het niet dagelijks.
Mijn tip : MAC Cleanse off oil tranquil

Exfoliant
De meest onbekende stap is waarschijnlijk het gebruiken van een exfoliant, dit is echt essentieel om een gezonde huid te houden voor de rest van jouw leven. Dode huidcellen stapelen zich op de huid op en zorgen ervoor dat deze dof, dor en grauw gaat ogen, je kunt er zomaar 10 jaar ouder uitzien! Zonde natuurlijk en soms ook echt problematisch omdat er ook problemen kunnen ontstaan omdat door de laag dode huidcellen de huid niet meer optimaal functioneert. Huidverzorging wordt ook minder goed opgenomen en de huidcellen werken niet meer zoals ze zouden horen te doen. Toch is het vrij simpel te verhelpen, namelijk door het gebruik van een goede exfoliant! Dat kan in de vorm van een fijne scrub zijn (zeker geen ruwe of harde) met goede exfoliërende eigenschappen en ingrediënten (liefst met fruit/melkzuren) of in de vorm van een vloeibare exfoliant die je aanbrengt als een creme of toner. Heb je last van onzuiverheden en een vettere huid, dan kun je het beste kiezen voor een exfoliant met BHA (Beta hydroxy acid) en heb je een droge huid dan kies je voor een exfoliant met AHA.
Mijn tip : Uncover exfoliant of Olaz Nacht vernieuwend elixer

Masker

Een maskertje is altijd lekker, zeker als je er een fijn relaxmomentje van maakt, door bijvoorbeeld lekker in bad te gaan en een boekje te lezen of iets dergelijks. Gebruik niet zomaar een masker, maar kijk wat je huid nnodig heeft. Zie je bijvoorbeeld wat onzuiverheden, kies dan een masker dat dit aanpakt, oogt de huid wat vaal ga dan voor een masker vol vitamines en is jouw huid heel vochtarm en voelt deze trekkerig aan, ga dan voor een diep hydraterende masker. Helemaal hip zijn momenteel de sheet masks, een dun masker van stof dat doordrenkt is met een verzorgde masker en je simpel op de huid legt en even goed laat intrekken, dat geeft niet zoveel rommel. En er zijn ook maskers die je best een nachtje kunt laten intrekken, dat is ook heel fijn als je echt weinig tijd hebt, dat werkt het allersnelste.
Mijn tip : Clinique Moisture surge Overnight mask

Tijdelijk kuur/boost voor de huid
Na een drukke periode of door hormonale oorzaken kan de huid best eens van streek zijn, zich anders "gedragen" dan normaal waardoor je misschien wel meer onzuiverheden krijgt, de huid sneller geirriteerd is, droogtelijntjes veel meer opvallen of kan de huid wat vlekkerig ogen. Je hoeft dan niet persé jouw complete routine om te gooien, soms heeft de huid tijdelijk wat extra's nodig. Dat kan je prima toevoegen door tijdelijk een extra product toe te voegen aan de routine. Er zijn speciale kuren of boosters te vinden bij de parfumerie, maar je kunt ook kiezen voor een extra serum, die je dan tijdelijk twee keer per dag gaat gebruiken tot de huid er weer bovenop is.
Mijn tip : Collistar Pur actives

Deze periode in jouw leven is een beetje een overgangsperiode, denk ik, de huid ziet er in veel gevallen goed uit en als je gezond leeft dan zul je misschien wel de mooiste huid in jouw leven hebben. Je hebt waarschijnlijk geen last meer van typische tienerkwaaltjes en de echte oudersdomsverschijnselen laten nog wel even op zich wachten. Toch loont het zeker de moeite om nu al serieus met jouw huidverzorging aan de slag te gaan, veel problemen zoals een slappe huid en rimpels zijn zeker (deels) te voorkomen door een goede huidverzorging van jongs af aan. Beschermen tegen de zon is misschien wel de allerbeste optie, sla dat echt niet over, jouw huid zal er je over 20 of 40 jaar zeer dankbaar voor zijn!

Val jij in deze leeftijdscategorie? Gebruik jij inmiddels ook een ander soort producten dan toen je 18 was? Of zijn er nog producten die je  bent blijven gebruiken? Wat zijn jouw aanraders? Deel ze gerust, ik ben benieuwd naar jullie favorieten!

Deel dit artikel
Back to top