Nieuws

Waarom micellair water geen toner is!

Micellair water of micellaire reinigers waren vorig jaar de hit, ondanks dat ze al heel wat langer bestaan. Ik denk dat iedereen weleens gehoord heeft van de reinigers die eruit zien en aanvoelen als water, maar toch de huid beter reinigen dan water kan doen. Een handig watertje, dat zeker, maar ik denk dat er best ook wat verwarring is over wat micellaire reinigers nu eigenlijk zijn : zijn het make-up removers, echte reinigers of is het misschien hetzelfde als een toner of tonic? Hoe gebruik je zo'n micellaire reiniger nu precies? En is een toner of tonic hetzelfde?

Wat is zo'n micellaire reiniger nu eigenlijk?

De naam micellaire reiniging komt van het woord micel dat het volgende betekent volgens Wikipedia:

"Een micel is een microscopisch kleine structuur van een aantal moleculen van een oppervlakte-actieve stof in water. "

Dit een algemene benaming van een structuur die in verschillende producten terugkomt, denk aan zeep, schoonmaakmiddel of gezichtsreiniging, het is dus geen ingrediënt of werkzame stof. De micel werkt in de producten als een magneet dat vuil, vet en andere onzuiverheden aantrekt en vasthoudt als een magneet, hierdoor laat vuil sneller los en is het makkelijk weg te halen. Die techniek is toegepast in de micellaire waters en reinigers die we tegenwoordig in de winkels zien, soms staat het er specifiek op, maar zeker niet altijd. In principe werken vrijwel alle make-up removers dus op deze manier, al helpen de micellaire structuur wel om de make-up, talg en onzuiverheden makkelijker te verwijderen.

Een micellaire reiniger is dus een product dat je gebruikt om make-up, vuil en talg van je huid af te halen op een redelijk milde manier, omdat je niet hoeft te boenen en poetsen, het vuil zou gemakklijk moeten loslaten. Dat is natuurlijk goed nieuws, want  boenen en poetsen doet geen enkele huid goed.

En wat is ook alweer een toner?

Als je een fles toner en micellair water naast elkaar zet, dan lijken ze behoorlijk op elkaar! Het zijn allebei producten op waterbasis (al zijn er ook toners die veel alcohol bevatten, maar die moet je sowieso skippen) en ze zijn meestal transparant. Toch is er zeker verschil, een toner is nl. een verzorgend product en niet persé een reinigend product. Vroeger werd er weleens beweerd dat je met toner de laatste restjes vuil en make-up van je huid haalde, maar dat is wel een beetje achterhaald.

Inmiddels wordt toner toch echt gezien als de eerste stap in jouw huidverzorgingsroutine, het zorgt dat de huid in optimale conditie is om de verzorgende producten zoals serum en/of creme op te nemen. De toner breng je direct aan op de schone huid, al mag het ook met een watje als je dat fijner vindt. De toner zorgt er voor dat de huid de meest optimale pH-waarde krijgt, die kan nl. weleens zijn aangetast door een reiniger, als die erg uitdrogend is. Gelukkig gebruiken we nu steeds vaker milde reinigers, die de huid niet extra uitdrogen, toch blijft een toner een onmisbare stap omdat deze de huid verzorgt en herstelt. Zo kan een toner een droge huid minder droog maken en een vette huid minder vet, het is ook een uitkomst bij een gemengde huid.

Een goede toner zit nl. vol met verzorgende ingrediënten als glycerine, anti-oxidanten en andere huidherstellers, daarvan kun je niet genoeg op je huid smeren en/of deppen. Het is echt een belangrijke stap in de verzorging van je huid en helaas ziet niet iedereen het nut ervan in, maar geloof mij maar, je zult er geen spijt van krijgen als je een goede toner gaat gebruiken.

 

Even vergelijken!

Er zijn toners en micellaire reinigers van heel veel merken, ze verschillen onderling behoorlijk qua samenstelling en dus is het ook best lastig om ze echt met elkaar te vergelijken. Ik heb de ingrediëntenlijsten van 2 micellaire reinigers en 2 toners op de foto gezet, zodat je zelf kunt zien hoe de samenstelling van de twee producten van elkaar afwijkt.

Ingredienten Garnier Micellair reinigingswater - wel glycerine dat de huid iets verzorgt, maar vooral reinigende ingrediënten

ingrediënten Nivea Sensitive 3 in 1 micellair water - een meer verzorgende formule met druivenpitolie en panthenol

ingrediënten Kiehl's Calendula Herbal extract toner alcohol-free - een aantal hydraterende ingrediënten op de eerste plaatsen van de lijst, gecombineerd met plantenextracten van o.a. calendula, hedera en gentiana

ingrediënten Guerlain Orchidée Imperiale The Toner - ook hier zien we weer hydraterende ingrediënten gevolgd door natuurlijke ingrediënten zoals paddestoelen en orchidee extract, deze toner bevat wel parfum en dat is eigenlijk wel jammer. Toch is dit momenteel de toner die ik gebruik, op zich bevalt hij prima!

 

Wat is het verschil tussen een toner en micellaire reiniger?

Kort samengevat : met een micellaire reiniger/water haal je 's avonds de make-up van je gezicht af, ook als je geen make-up draagt kun je je huid ermee reinigen. Toch raad ik het niet aan als enige reiniging, ik ben er zelf nl. van overtuigd dat het altijd beter is om je huid te reinigen met een product dat je weer van je huid afspoelt. Maar goed, de meningen verschillen!

Een toner brengt juist verzorgende ingrediënten aan op de huid en breng je dus aan op een schone huid, dit kun je zowel 's ochtends als 's avonds doen.

Je leest het, een micellaire reiniger is dus niet hetzelfde als een toner en je gebruikt ze dus ook op een totale andere wijze en kan ze niet door elkaar vervangen. Wil je ze beide gebruiken, dan doe je dat op deze volgorde :

  • eerst de micellaire reiniger gebruiken op een watje
  • gevolgd door een reiniger die je afspoelt met water
  • daarna begin je met de huidverzorging door een toner aan te brengen op de huid (direct of met een watje)
  • vervolgens breng je een serum, dag/nachtcreme en product met SPF aan

 

Gebruik jij beide producten? Ik wel, maar ik gebruik de micellaire reinigers eigenlijk alleen als ik mijn make-up tussendoor wil verwijderen, in de avond gebruik ik (onder de douche) altijd Philosophy Purity made simple. Daarna gevolgd door een andere reiniger, althans, dat doe ik bijna iedere avond, de toner breng ik aan als ik onder de douche vandaan kom. Hoe gebruik jij beide producten?

Deel dit artikel
Back to top