Reviews

Zacht, roze (?) en vrouwelijk - lente parfums 2013

Vandaag hebben we weer een fijne selectie lentegeuren voor jullie, geuren die allemaal niet zijn uitgekomen (of die binnenkort uitkomen) en die ook wel iets gemeenschappelijk hebben. Ze hebben nl. allemaal een zachte, "roze" uitstraling...ondanks dat sommige verpakt zijn in een groen doosje! Moet kunnen toch? Wij vinden ze in elk geval heel geschikt voor deze tijd van het jaar, wanneer echte zomerparfums nog iets teveel van het goede zijn. Lees je mee wat ik ervan vind?

Zijn het geen plaatjes? Ik vind het altijd een beetje jammer dat je parfum het beste in het donker kunt bewaren, want dat conserveert de geur het beste. Maar ja...dan zie je dus niet altijd die mooie flesjes en dat is best spijtig. Het is mijn droom nog eens om plankjes te maken waarop ik al mijn parfums zet....wie komt er dan afstoffen?
Ik zal de parfums even stuk voor stuk bespreken, waarbij ik start met de ingrediënten en de compositie van de geuren. 

Miss Dior Eau de Toilette EUR 72,00 voor 50 ml 

  • Top: Bloedsinaasappel en neroli.
  • Midden: Turkse roos en Bulgaarse roos.
  • Basis: Patchoeli en Eikenmos.

Wie kent Miss Dior niet? Deze Dior klassieker is al in 1947 ontwikkeld door Christian Dior himself, maar die klassieke geur is wel behoorlijk anders dan deze moderne chypre geur die Francois Demachy heeft ontwikkeld. Anders dan in de eau de parfum voeren hier vooral de rozen de bovenhand, in tegenstelling tot de jasmijn. Het maakt de geur eerst een tikje zoet en fruitig, daarna zacht en uiteindelijk toch ook wel aards en kruidig. Ik vind de geur een tikje te fris, ik hou juist zo van de jasmijn in Miss Dior. De geur is wellicht wel wat toegangelijker voor vrouwen die een wat zachtere geur zoeken.
Ik was eerst een tikje in de war, want ik had nog niet zolang geleden ook al eens een Miss Dior Cherie eau de toilette getest. Dat was dus een heel andere geur, die nu ook niet meer verkocht wordt....nu hebben we alleen nog Miss Dior, zowel de moderne versie die je hierboven ziet maar ook de "orginal" uit 1947. 

Bottega Veneta Eau Legere eau de toilette EUR 50,00 voor 30 ml

  • Top: Roze peper en bergamot.
  • Midden: Jasmijn en gardenia.
  • Basis: Eikenmos en musk.

Helemaal verslaafd was ik vorig jaar aan de zeer bijzondere, lastig onder woorden te brengen Bottega Veneta. Kruidig, een tikje zwaar, vrouwelijk, opvallend, klassiek, langhoudend en vooral heel anders dan andere geuren! Deze lichtere versie is inderdaad....lichter...maar zeker net zo fijn. Ik vind het nog steeds een lastige geur om te omschrijven en ik denk dat dit komt omdat ik niet goed weet hoe gardenia ruikt. Want ik denk dat ik die geurnoot niet goed herken en dat deze geurnoot Bottega Veneta nu juist zo bijzonder maakt. Geen doorsnee parfum, zelfs niet in de lichtere versie...maar als je houdt van iets anders, dan moet je deze echt eens gaan ruiken. Deze gaat zeker mee op de aankomende vakantie.

Viktor & Rolf Flowerbomb La Vie en Rose eau de toilette EUR 69,00 voor 50 ml

  • Top: Mandarijn, grapefruit, bergamot, roze peper en groene thee.
  • Midden: Roos, jasmijn en orchidee.
  • Basis: Patchoeli en amber.

De explosie van bloemen is voor deze zomerse versie een heel stukje frisser en fruitiger gemaakt, net zoals de vorige versies van deze La vie en rose. Ik ken de vorige versies niet en daardoor kan ik ze niet vergelijken, maar ik kan wel vertellen hoe ik deze versie ervaar. De geur opent prikkelend, ik ruik iets teveel van alles en daardoor schrikt de geur mij in eerste instantie af...het stijgt zelfs een beetje naar mijn hoofd, net iets te prikkelend misschien door teveel bergamot en roze peper? Toch kalmeert de geur wat en daardoor vind ik hem wat fijner, maar ik vind eigenlijk de balans tussen fruitig en bloemig een beetje missen, het is teveel van beide en daardoor zitten de geurnoten elkaar in de weg. Een bom....dus toch, maar nu niet alleen van bloemen, maar ook van de andere ingrediënten en daardoor vind ik het persoonlijk geen prettige geur. Maar....dat is natuurlijk mijn mening, misschien vind jij deze frisse, prikkelende meisjesachtige versie van Flowerbomb wel helemaal the bomb!

Burberry Body Tender eau de toilette EUR 50,00 voor 35 ml

  • Top: Citroen, appel, groene absint en perzik.
  • Midden: Engelse roos, witte jasmijn, sandelhout en groene thee.
  • Basis: Amber, musk, cashmeran en vanille.

Burberry Body is een grote favoriet van mij, de heerlijke op en top sensuele geur is de ultieme comfort geur met zijn heerlijke Engelse roos en musky finish. Een zachte geur, die toch ook weer behoorlijk aanwezig is....tegenstrijdig dus! Nu is daar ook Burberry Body tender, een versie die echt heel zacht is van geur, zo zacht dat ik direct moet denken aan frisse lakens, baby''s, puppies, kasjmier truitjes en zijden jurkjes....zacht en prachtig! De appel maakt de geur "crispy" en tegelijkertijd zorgen de andere ingrediënten voor de "zachtheid", een fantastische combinatie. Er is wel een nadeel...de geur is zo zacht, dat je hem na een uurtje vrijwel niet meer ruikt op de huid. Tenminste...dat ervaar ik zelf, anderen ruiken de geur toch nog steeds, de oplossing is om de geur even op mijn kleding te sprayen, dan ruik ik hem wel de hele dag. Fans van Burberry Body moeten deze zeker gaan ruiken, je bent verkocht!

Just Cavalli eau de toilette EUR 39,95 voor 30 ml

  • Top: Neroli
  • Midden: Tiarébloem
  • Basis: Rozenhout

Ik ben gek op parfums met neroli erin, maar eerlijk gezegd zijn dat vrijwel altijd vrij frisse geuren. Natuurlijk is daar niets mis mee, maar ik kies er meestal voor op vrolijke, zonnige en warme dagen. Of op dagen dat ik hoofdpijn heb, neroli laat mijn hoofdpijn meestal direct verdwijnen! In Just Cavalli is de neroli gecombineerd met de tropische tiarébloem en de warme, zachte basis van rozenhout. Een heerlijke geur, die een beetje zoet is, zonder naar vanille of suiker te ruiken, maar wel naar een geur die je weleens vind in een fijne zonnebrand. Dat is natuurlijk de tiarébloem, het maakt de geur een tikje tropisch en tegelijkertijd niet de typische zomerse geur als in een cocktail. Lastig uit te leggen misschien, maar ik vind de geur vooral na een tijdje echt heerlijk...je blijft aan de geur snuffelen en dat kan heel lang want de houdbaarheid is amazing. Deze parfum is de laatste maanden zeker mijn favoriet, een heerlijke geur voor deze koudere dagen. Oh ja, hou je van Alien van Thierry Mugler, dan kan dit zeker iets voor jou zijn.

Carven Le Parfum - Eau de Parfum (vanaf april 2013 bij Parfuma.com)

  • Top: Mandarijn bloesem, abrikoos en witte hyacinth
  • Midden: ylang-ylang, jasmijn en lathyrus.
  • Basis: Sandelhout, osmantus en Indonesisch patchoeli blad

Carven is een modehuis dat al een behoorlijke geschiedenis heeft in parfumland, deze Carven Le Parfum is de nieuwste stap en eerlijk gezegd vind ik dit een perfecte herintreder! Francis Kurkdijan (een geweldige parfumeur, zijn eigen parfums zijn geweldig) heeft een mooie bloemige geur gecreëerd met een bloem die je maar weinig meer ruikt, de hyacinth. Ik hou van witte hyacinthen, ze ruiken in het begin echt zalig....maar laat je ze te lang staan..berg je dan maar! Gelukkig ruik je in Carven alleen het fijne deel, samen met zachte ylang-ylang en jasmijn. Tijdens het testen van deze geur moest ik ook aan mijn opa denken, die had regelmatig van die mooie lathyrus in zijn tuin staan en inderdaad, die ruik ik ook terug in Carven. Ik ben in elk geval fan! Of deze geur ook in Nederland te koop zal zijn weet ik nog niet, maar ik denk het vast wel, zeker bij parfumspeciaalzaken.

Ben je al een beetje nieuwsgierig geworden? Heb jij jouw lente parfum(s) al uit de kast gehaald? Of zorgt de kou ervoor dat je nog steeds verknocht bent aan jouw winterparfum? Binnenkort nog meer lente parfums...of moeten we direct doorgaan met de echte zomergeuren?

Deel dit artikel
Back to top