Nieuws

Heb jij last van een rode huid? Huidtherapeute Annelijn geeft tips!

"Wat een lekkere rode wangen heb je!" Dat roep ik nog weleens als Sem thuiskomt na een tijdje buitenspelen, rode wangen staan op dat moment gelijk aan een gezonde kleur. Maar wat als je vrijwel dagelijks rondloopt met knalrode wangen of een rode huid in het algemeen, dan ben je daar misschien helemaal niet zo blij mee. In de herfst- en winter kun je er door de weersomstandigdheden nog meer last van hebben, maar wat is nu eigenlijk de oorzaak en hoe pak je de rode huid goed aan? Mijn huidtherapeute Annelijn van Ierland legt het in dit artikel uit....

Een droge huid en de barrière functie


Iedereen kan te maken krijgen met een droge, gevoelige huid. De huid voelt schraal aan en ziet er roder uit. Sommige mensen hebben meer kans op een droge huid, bijvoorbeeld door eczeem. 
Naarmate we ouder worden verliest de huid het vermogen om goed vocht vast te houden waardoor de huid droger wordt. De huid beschermt je tegen allerlei invloeden van buitenaf zoals kou, hitte, bacteriën en vuil. 
Zeker nu de winterperiode er aan komt en de verwarming aan gaat is een goede barrière functie van de huid is erg belangrijk. Deze functie zorgt er voor dat er niet teveel vocht uit de huid verdampt en bacteriën minder kans krijgen. Het is erg belangrijk om de huid mild te behandelen en meer te hydrateren door vaker te smeren met een milde crème. Is je huid erg droog dan kan ‘s avonds een dun laagje vaseline helpen. Ook door een milde oppervlakkige peeling kan de huid meer vocht vasthouden, de huidconditie en huidbarrière verbeteren.

Periorale dermatitis
Periorale dermatitis, ook wel ‘clownseczeem’ genoemd, zie ik bijna dagelijks. Er is een rode uitslag zichtbaar, met name rond de mond, die veroorzaakt kan worden door cosmeticagebruik. De huid kan schilferen, jeuken en branderig aanvoelen.
Het beste kan je meteen stoppen met het gebruik van cosmetica en een eenvoudige verzorgende basiscrème als lanettecrème gaan gebruiken. Periorale dermatitis kan behandeld worden met een crème met antibiotica.

Rosacea


Heb je last van algemene roodheid in het gezicht en oppervlakkige vaatjes (couperose) dan kan je best wel eens last hebben van Rosacea. 
Rosacea is een chronische huidaandoening waarvan de oorzaak onbekend is. Wel weten we dat er een aantal factoren van invloed zijn. Onder andere UV straling en de overgang van kou naar warm kunnen het huidbeeld beïnvloeden.
Met name vrouwen, maar ook mannen, tussen de 30 en 60 jaar kunnen er mee te maken krijgen. Ongeveer 10% van de algemene bevolking heeft er last van. Naast algemene roodheid in het gezicht en oppervlakkige vaatjes, kan je ook last hebben van kleine bultjes en/of puistjes, soms zelfs grotere ontstekingen in de huid.
Naast deze huidproblemen kan je ook last hebben van de ogen. Vaak aangeduid als een licht brandend of stekend gevoel; als of er een zandkorreltje in het oog zit. Afhankelijk van de klachten en het huidbeeld kunnen de verschillende kenmerken van Rosacea behandeld worden. De puistjes en ontstekingen in de huid worden vaak behandeld met antibioticatabletten of met een crème of gel waar antibiotica in zit. De roodheid en oppervlakkige vaatjes kunnen verminderen door licht- en/of een laserbehandeling.

De zon


Couperose en roodheid kan verergeren door de zon. Ook komt UV straling de barrière functie van de huid niet ten goede. Bescherm je huid dus altijd goed tegen UV straling, ga niet onder de zonnebank en gebruik overdag een crème met SPF, ook in de winter.

Advies
Als je last hebt van een droge, gevoelige en rode huid is het extra belangrijk om je huid zo mild mogelijk te behandelen. Gebruik huidproducten zonder parfum en alcohol denat. 
Reinig ’s avonds je huid met een milde huidreiniger en ‘s morgens met lauw water. Dep je huid droog in plaats van te wrijven en gebruik vervolgens een milde crème. Scrubben van de huid raad ik echt af, als je toch de dode huidcellen wilt verwijderen gebruik dan een product (exfoliant) op basis van salicylzuur.

Door Annelijn van Ierland, huidtherapeut. Voor meer informatie ga je naar 
www.annelijnvanierland.nl of maak een afspraak met Annelijn en haar collega's via de Velthuis Kliniek (www.velthuiskliniek.nl)

Binnenkort zal ik jullie in een artikel handige tips geven welke producten je kunt gebruiken en vertel ik ook meer over hoe je een rode kleur in de huid effectief kunt camoufleren. Heb je zelf last van een rode huid? Hoe pak jij dit probleem aan?

Deel dit artikel
Back to top