Reviews

Een vette huid? Vergeet niet te hydrateren!

Heb jij last van een vette huid en raak je er maar niet vanaf? Grote kans dat je een huid hebt die helemaal niet zo vet is als je denkt! In veel gevallen is de huid namelijk vochtarm, iets wat vooral veroorzaakt wordt doordat we veel binnen zitten bij de verwarming. De huid gaat als reactie hierop extra talg (=vet) aanmaken, waardoor je een vette huid krijgt. De oplossing? Extra hydraterende producten gebruiken, grote kans dat je geen last meer hebt van een vette huid.


Is het zo simpel? Ja, in veel gevallen wel, al zijn er ook mensen die echt een vette huid hebben, die niet wordt veroorzaakt door invloeden van buitenaf maar door hormonen. Maar misschien merk jij ook wel dat je in de zomer, als het echt warm is, een veel vettere huid hebt? Ja, logisch denk je misschien, dat komt door de warmte? Nee, fout...dat komt vaak omdat de huid vocht tekort komt en als reactie daarop talg gaat aanmaken om de huid soepel te houden. Op zich is daar niets mis mee, het is een natuurlijk proces dat de huid beschermt, maar wij vinden het soms maar lastig, want we hebben toch liever een mattere huid.

Hydraterende creme & serum

De oplossing is echter eenvoudig, zorg ervoor dat de huid goed gehydrateerd blijft en dan bedoel ik ook echt goed gehydrateerd, dus niet alleen met een dun laagje hydraterende creme, maar juist ook met een extra hydraterend serum (dringt dieper in de huidlaag door want daar zit het probleem) gecombineerd met een hydraterende creme, die het vocht dan weer goed vasthoudt. Je zou ook eens een paar keer een hydraterend masker kunnen gebruiken, zeker op momenten dat de huid extra strak en gespannen aanvoelt.


Producten die je zou kunnen gebruiken

 

Dit advies kun je echt wel ter harte nemen, maar ik weet dat sommige mensen behoorlijk sceptisch zijn, ze hebben altijd nog het idee dat je vet en talg vooral van de huid moet afhalen. Ik denk dat dit echt een foute denkwijze is, al is het natuurlijk wel verstandig om vuil, make-up en dode huidcellen van de huid te verwijderen met een goede reiniger en exfoliant (gebruik er één met salicylzuur als je een vette huid hebt). Probeer te huid dus vooral in balans te brengen, vrijwel iedere huid kan dat zelf (al zijn er uitzonderingen door bijvoorbeeld een hormonaal probleem, oorzaken van buitenaf of door medicijngebruik) maar jammer genoeg bemoeien we ons er soms teveel mee waardoor de huid in de war raakt. Nu lijkt het net of de huid kan nadenken, dat is natuurlijk niet zo, maar ons lichaam reageert wel op de processen die het ondergaat.

 

Check jouw reiniger!
Een belangrijke boosdoender die ook een vette huid kan veroorzaken of verergeren is een reiniger die de huid te erg uitdroogt en irriteert. Dat lijkt misschien eerst te helpen, de huid voelt na het reinigen een stuk minder vet en lekker schoon aan, maar vergis je niet! Jouw huid merkt dat ook en zal als reactie op het "strippen van de huid" extra veel talg gaan aanmaken, een vicieuze cirkel dus! Bekijk de ingrediëntenlijst eens goed, zie je dat er sodium lauryl sulfate of sodium laureth sulfate op staat, leg die reiniger dan eens aan de kant. Ook als je parfum, menthol en/of alcohol ziet staan in de lijst, is het een idee om deze voortaan te skippen. Kies het liefst voor een die de huid wel schoonmaakt, maar niet uitdroogt, na het reinigen gebruik je dan een toner zonder alcohol om de laatste restjes vuil te verwijderen en de huid voor te bereiden op de verzorging. Breng direct daarna een serum of creme aan, dan houd je het vocht goed vast in de huid.

Ik heb hier zelf ook ervaring mee, ook al had ik deze problemen wel een paar jaar geleden. Op een bepaald moment kreeg ik wat puistjes op mijn kin, mijn reactie daarop was om een reiniger te gaan gebruiken die bedoeld voor de onzuivere huid. In eerste instantie leken de puistjes te verdwijnen, maar na een week gebruik kreeg ik opeens puistjes overal en werd mijn huid enorm vet, er was geen houden aan! Gelukkig zag ik al snel in dat de reiniger de oorzaak was en stopte ik met deze te gebruiken, maar eer dat mijn huid weer in balans was, dat heeft echt een paar weken geduurd, zo vervelend! Ik heb er zeker van geleerd, je kunt de huid heel snel uit balans brengen en die weer terug in balans brengen is vaak helemaal niet zo eenvoudig. Als ik tegenwoordig merk dat ik glimmende huid krijg of als ik merk dat mijn make-up niet goed blijft zitten, dan is de oplossing voor mij om de huid extra te hydrateren, het werkt echt iedere keer, ook als ik verder geen dingen verander in mijn routine.

Naast het gebruiken van de juiste producten zou je ook nog de volgende tips kunnen opvolgens om de huid goed gehydrateerd te houden:

  • drink voldoende water of groene thee (vol anti-oxidanten), je moet per dag minstens 1,5 liter drinken, liefst in de vorm van ongezoete drankjes
  • drink niet teveel alcohol en dranken met veel cafeïne zoals koffie en energiedrankjes, die werken dehydraterend en drogen de huid eerder uit dan dat ze vocht toevoegen
  • zet de verwarming uit in de slaapkamer als je slaapt (tenzij het extreem koud is, maar hou het dan toch koel in de slaapkamer)
  • ventileer jouw huis goed en zet vazen met bloemen neer of planten, die zorgen voor een betere klimaat
  • zet niet altijd de airconditioning aan als het iets warmer wordt, dat droogt de huid enorm uit, gewoon een raampje open zetten is vaak ook al prima
  • door onder de zonnebank te gaan of veel in de zon te zitten droogt de huid ook extra uit, doe dit liefst met mate of gebruik altijd goede hydraterende producten
  • ook kou ontrekt vocht aan de huid, als het erg goed koud en je gaat naar buiten, zorg dan dat je een goede laag beschermende creme draagt.


Heb jij last van een vette, glimmende huid en kun je die maar lastig onder controle houden, probeer dan deze tip eens uit! Misschien moet je wel even doorzetten, de huid moet zelf weer een goede balans vinden en dat kan even duren. Tot dit is gebeurd kun je de vette huid regelmatig afdeppen met olie-absorberende blotting papers, die hebben geen invloed op de huid en zorgen er wel voor dat de huid minder glimt. Pas ook een beetje op met olie-absorberende poeders, die kunnen juist wel weer invloed hebben op de huid. Heb jij nog een goede tip waardoor je echt van de vette huid bent afgekomen, deel die dan gerust!

Deel dit artikel
Back to top