Nieuws

Help, een glimmende huid....wat kan ik daaraan doen?

Houden jullie ook van een mooie glow op de huid? Een gezonde huid glanst altijd iets, het licht weerkaatst er mooi op en daardoor oog je gezonder en jonger. Een doffe huid laat je er ouder en minder gezond uitzien, je straalt dan (letterlijk) niet. Een fijne glow zoeken we dus allemaal wel, maar een huid die eruit ziet alsof je de hele dag oliebollen hebt staan bakken....dat is nu ook weer niet de bedoeling. Wat kun doen aan een glimmende huid?

Het is zeker één van de meest gestelde vragen in onze zondagse "stel je vraag" rubriek : "ik heb een vette huid, hoe kan ik die het beste matteren?". Op zich is het antwoord niet zo heel lastig, een vette glimmende huid matteer je met een gezichtspoeder die talk bevat. De talk absorbeert de talg/vet op de huid en de huid oogt weer mat. Een prima, instant oplossing, maar eigenlijk is het slechts een tijdelijke oplossing...de huid blijft namelijk talg produceren. Voor je het weet glimt de huid opnieuw en "moet" je weer een laagje poeder aanbrengen, dat zorgt aan het einde van de dag meestal niet meer voor een mooie huid...al die laagjes poeder op elkaar met ertussen de talg/vet, dat klinkt al niet fijn laat staan dat het er mooi uitziet.

Mijn advies is daarom eigenlijk altijd het volgende:

  • kijk eens kritisch naar jouw huidverzorging, vaak is een (te) glimmende huid een gevolg van een verkeerde gezichtsverzorging : de huid wordt te heftig gereinigd, de natuurlijke vetten (die in principe zorgen voor een mooie glanzende en gezonde huid) worden verwijderd van de huid, de talgklieren merken dit en gaan extra talg aanmaken om de verwijderde vetten te vervangen. Na verloop van tijd maken ze daardoor steeds meer en meer talg aan, met als gevolg een huid die vetter en vetter lijkt te worden
  • meestal zit  het probleem in de reinigingsproducten, als je een glimmende huid hebt denk je misschien al snel dat je producten moet gebruiken voor een vette huid, maar die reinigen vaak te heftig. Laat die producten dus staan en stap over naar mildere producten, die wel goed reinigen maar de huid niet ontdoen van teveel natuurlijke vetten. Probeer eens een oliereiniger voor het gezicht, dat klinkt misschien tegenstrijdig maar kan zeker de oplossing zijn. Probeer producten met alcohol en SLS/SLES (ontvettend ingrediënten) te vermijden, dat kan al veel schelen.
  • zorg ook altijd voor een goede hydraterende creme, deze zorgt ervoor dat de vochtarme huid goed gehydrateerd wordt, gek genoeg kan een vochtarme huid zorgen voor een zeer glimmende huid. Als de huid niet voldoende gehydrateerd is, dan zal de huid ook meer/teveel talg gaan aanmaken. Gebruik dan eens een hydraterende masker of een hydraterende serum en vergeet geen (alcoholvrije) toner te gebruiken, dit is nl. de eerste stap in de hydratatie van de huid.
  • na het reinigen breng je wat toner aan op de huid, simpel door een paar druppels in de hand te doen en die te verdelen over het gezicht. Als de huid nog vochtig is, breng dan het serum of de hydraterende creme aan, zo hou je de huid goed in conditie.
  • slurpt jouw huid het vocht direct op, dan heeft het echt hydratatie nodig, geef de huid dan een boost door 's ochtends en 's avonds een zeer hydraterende serum te gebruiken als kuur.

Dat is dus de eerste, belangrijkste stap (althans, het zijn natuurlijk wel meer stappen dan één...), stap 2 is om eens kritisch te kijken naar jouw foundation. Wat merken ook beloven, er zijn foundations die simpelweg meer glimmen dan andere, dat merk ik zelf ook weleens op. Op zich zijn het dan niet eens foundation die olie bevatten of speciaal voor een droge huid zijn, maar aan het einde van de dag laten ze mijn huid dan wel meer glimmen dan andere foundations. Waar dat precies aan ligt? Ik kan het niet zeggen, maar ik vind wel dat foundations die matig dekken, meestal zorgen voor een glimmende huid. Foundations die medium tot volledig dekken hebben dat probleem meestal niet.

Ik poeder mijn foundation liefst niet af, maar soms is het wel beter, dat zorgt er nl. voor dat de foundation de hele dag mooier blijft. Ik gebruik bij voorkeur wel een transparante poeder of een poeder dat zorgt voor wat extra kleur of gezonde glans (zoals de Meterorites Wulong of MAC beautypowder). Om af te poederen gebruik ik een grote poederkwast (MAC 150), die is vrij luchtig en zorgt voor een mattering die niet al te dekkend is. Ik strijk de kwast over mijn gezicht en breng de poeder met mate aan.

Wat ook zou kunnen helpen is het aanbrengen van een primer onder jouw make-up en over jouw dagcreme. Er zijn heel wat primers op de markt die de huid iets matteren, zeker de moeite waard om te proberen, vooral ook omdat ze ervoor zorgen dat make-up langer houdbaar is. Je kunt de primer ook gebruiken als je geen foundation gebruikt.

Last but not least...in noodgevallen kun je heel goed gebruiken maken van blotting papers, hele dunne vloeiblaadjes die overtollige talg absorberen van de huid. Heel handig om de ergste glans weg te halen, als je bijvoorbeeld op de foto moet. Het lost het probleem niet op, maar zorgt wel voor een fijne tijdelijke oplossing en de huid gaat er niet meer talg door produceren omdat je het talg heel oppervlakkig opneemt. Geen blotting papers in de buurt? Een tissue doet ongeveer hetzelfde!

Heb jij weleens last van een glimmende huid? Deel jouw tips zeker met onze lezers!

Deel dit artikel
Back to top