Reviews

Beauty voor beginners - alles over foundation

Wist je dat 60 % van de bezoekers op Beautyscene hier komt via google? Naast de vaste lezeressen is dat een heel grote groep en aan de zoektermen te zien zijn ze vooral op zoek naar algemene informatie over beauty. Een veel gezochte term is bijvoorbeeld "waar breng je bronzer aan?" of "welke kleur foundation moet ik kiezen?" of "is een oogcreme noodzakelijk?". Natuurlijk heb ik op die vragen zeker een antwoord, ik ga ze vanaf deze week verzamelen in een aantal "beauty voor beginners" artikelen, vandaag alles over foundation!


Wat is foundation?


Foundation is een make-upproduct, dat je gebruikt om de huid een egalere tint te geven. Heb je wat roodheid in jouw gezicht, dan kan een laagje foundation dat een beetje verdoezelen, ook andere vlekjes of oneffenheden zullen minder zichtbaar zijn als je een dun laagje foundation gebruikt. Foundation is er in verschillende vormen:

 

 • vloeibaar in een flesje
 • compact-creme in een doosje
 • compact-poeder in een doosje
 • minerale poederfoundation
 • stick foundation

Er is voor ieder huidtype een andere soort foundation, als je een droge huid hebt zul je dus een andere foundation gebruiken dan als je een vette huid hebt. De dekking (de mate waarop de oneffenheden bedekt worden) is verschillend per soort foundation, je kiest dus het soort dat je vindt passen bij jouw wensen.

Vroeger (lang geleden) was foundation vaak een dikke, ietwat plakkerige creme die je al snel een onnatuurlijke look gaf, het was vaak een beetje teveel van het goede. Inmiddels is dat erg veranderd en kun je de lichte foundations op waterbasis van nu echt niet meer vergelijken met die dikke "pancake" foundations, ze voelen en ogen compleet anders.Hoe gebruik je foundation?


Foundation breng je (meestal) aan als eerste stap in jouw make-up routine. Het is wel aan te raden om eerst een beschermende dagcreme te gebruiken, maar eigenlijk zou je dat altijd moeten doen, ook al gebruik je geen make-up. Om de foundation langer goed te laten zitten zou je van te voren (en dus na de dagcreme) ook een (foundation)primer kunnen aanbrengen maar dat moet zeker niet.

Foundation kun je op de volgende manieren aanbrengen:

 • met schone vingers
 • met een foundationkwast (meestal van synthetische haren)
 • met een make-up sponsje (in verschillende vormen : eivormig, plat, hoekig etc.)

Gebruik wel altijd schoon gereedschap of schone vingers, foundation laat zich weleens lastig verwijderen van kwasten, gebruik daarom soms een drupje afwasmiddel om de foundationkwast schoon te maken. Foundation hoef je niet over jouw hele gezicht te gebruiken, als je alleen rode wangen hebt kun je de foundation ook alleen daarop aanbrengen, zorg er dan natuurlijk wel voor dat de kleur goed matcht (zie ook het volgende stukje). Na het aanbrengen van foundation kun je (delen van) het gezicht afpoederen met een transparante of gekleurde poeder, daardoor wordt het effect matter en dit kan ook helpen om de foundation langer te laten zitten.

 

Ik heb vorig jaar een video gemaakt over hoe je de verschillende foundationsoorten aanbrengt, misschien nog even handig om te bekijken:

 Waar moet ik op letten?

Het belangrijkste waar je op moet letten is de kleur van de foundation, die moet exact matchen met jouw huidskleur. Een foundation die te donker is of te licht zorgt voor een onnatuurlijk resultaat. Test de kleur ook altijd op jouw gezicht en niet op jouw hand of arm, de kleur kan daar heel anders zijn dan in jouw gezicht. Het is echt niet nodig om veel foundation te gebruiken, bij een vloeibare foundation is de hoeveelheid van een erwtje al genoeg voor het gezicht.

Foundation kun je ook in meerdere laagjes aanbrengen, als je nog wat extra dekking wil op een bepaalde plaats, breng er dan nog een beetje aan. Foundation breng je niet aan op de oogleden, onder het oog (tenminste niet om donkere kringen te camoufleren) en op de lippen, zorg ook altijd dat je de foundation een beetje laat overlopen bij jouw kin/hals. Breng je foundation met een kwast aan, zorg dan dat je van boven naar beneden veegt, op die manier ga je met de fijne (bijna niet zichtbare) haartjes mee en vallen ze niet op.


Waar koop ik foundation?

Bij de drogist, parfumerie, warenhuis met beauty-afdeling, schoonheidsspecialiste of speciaalzaak. De prijzen van foundation variëren van een paar euro voor een flesje bij de Hema of Kruidvat, tot meer dan 80 euro bij de luxe merken. Als je weet welke kleur "jouw" kleur is, dan kun je foundation natuurlijk ook online kopen bij de verschillende webshops. Weet je jouw juiste kleur nog niet, dan kun je natuurlijk altijd advies vragen bij de parfumerie of zelf testen bij de drogist of warenhuis.

Test de kleur foundation altijd uit op je gezicht en liever niet op je arm of hand, meestal komt de kleur van je huid daar niet overeen met de kleur van je gezicht. Breng wat kleur aan op je kaaklijn en kies de kleur die daar goed bij past, let niet (!!) op de kleur van je hals omdat die vaak anders van kleur is doordat die "in de schaduw" van je hoofd zit, dat hoeft zeker niet te matchen. Vind je het lastig om dit in een winkel te testen? Neem dan een "oud" flesje foundation mee waarvan je weet dat de kleur goed is en vergelijk die kleur (op je hand) met de andere foundation waarin je geïnteresseerd bent. Binnenkort zal ik een apart artikel wijden aan het bepalen van de juiste foundationkleur.Onze tips

 

 • De kleurkeuze is niet bij ieder merk even groot, merken als MAC, Bobbi Brown, Make-Up Studio en Inglot hebben een vrij ruime keuze, je vindt er op verschillendel plaatsen in Nederland en België counters van in Douglas en De Bijenkorf of ze hebben eigen winkels. Als je niet zeker bent van jouw kleur, vraag dan gerust om advies, de make-up artists ofwel adviseurs zijn er echt om je hierbij te helpen. Het is echt geen gekke of domme vraag! Bij de drogisterij kunnen we je de Maybelline, Rimmel London en L'Oréal Paris foundations zeker aanraden, Bourjois heeft ook altijd fijne foundations.
 • Heb je puistjes of donkere kringen? Gebruik dan een concealer in combinatie met een foundation of gebruik alleen een concealer (binnenkort ook een artikel over concealer), deze is wat dekkender.
 • Onze huidskleur kan in zomer en winter best wat verschillen, het is dus niet zo gek om 's zomers een donkerdere tint te gebruiken, in de lente en herfst zou je dan twee kleuren kunnen mengen.
 • Foundation bevat soms ook een SPF, maar die bescherming is niet voldoende om goed te beschermen tegen de zon, daarvoor gebruiken we meestal te weinig foundation. Oh ja, ook als je foundation draagt wordt je dus gewoon bruin en kun je nog altijd schade oplopen door de zon.
 • op Beautyscene heb ik al heel veel reviews geplaatst van foundations, je vindt ze hier


Heb je nog vragen over foundation in het algemeen? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel en natuurlijk kun je vragen ook altijd stellen bij ons "stel je vraag" artikel dat iedere zondag verschijnt. Heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! Binnenkort weer een "beauty voor beginners" artikel, heb je een suggestie? Laat het mij zeker weten!

Deel dit artikel
Back to top