Reviews

Beauty voor beginners - alles over eyeliner (en oogpotlood)

Wist je dat 60 % van de bezoekers op Beautyscene hier komt via google? Naast de vaste lezeressen is dat een heel grote groep en aan de zoektermen te zien zijn ze vooral op zoek naar algemene informatie over beauty. Een veel gezochte term is bijvoorbeeld "waar breng je bronzer aan?" of "welke kleur foundation moet ik kiezen?" of "is een oogcreme noodzakelijk?". Natuurlijk heb ik op die vragen zeker een antwoord, sinds kort verzamel ik ze in een aantal "beauty voor beginners" artikelen, vandaag alles over eyeliner en oogpotlood!

Adele in Vogue, mijn eyeliner icon!

Wat is eyeliner?

Eyeliner wordt al duizenden jaren gebruikt door vrouwen (en mannen) om de oogcontouren te verfraaien, het bekendste zijn de afbeeldingen van Egyptische farao's en goden met hun prachtige omlijnde ogen. Volgens de gebruiken van die tijd werd dit gedaan om de personen te beschermen tegen "het boze oog", maar de gemalen mineraal galeniet ofwel kohl die werd gebruikt zou ook beschermen tegen de felle zon en stevige woestijnwind. In Azië en het Midden-Oosten gebruiken mensen dus al heel lang eyeliner (inclusief mannen en kinderen), in Europa eigenlijk pas sinds het begin van de 20e eeuw, toen de eerste Europeanen kennis maakte met het oude Egypte.

Die tijd viel samen met de tijd waarin steeds meer vrouwen openlijk make-up begonnen te gebruiken, iets wat voor de tijd niet gebruikelijk was, en daarom werd het gebruik van eyeliner direct enorm populair. Dat is het nu nog steeds geval, ik denk dat eyeliner (in verschillende vormen) wel een van de producten is die vrouwen het vaakst gebruiken, samen met mascara.

Eyeliner gebruik je tegenwoordig vooral om de ogen meer te laten opvallen, door de ogen (deels) te omlijnen trek je meer aandacht naar de ogen en zullen ze meer opvallen in het gezicht. Door verschillende manieren van opbrengen kun je de ogen ook optisch groter en kleiner laten lijken en door verschillende kleuren te gebruiken laat je de kleur van de ogen ook meer opvallen.

tekeningen uit een Egyptische tombe van vrouwen die eyeliner dragen (ca 1.400 voor Christus) en een houder voor kohlpoeder uit dezelfde periode

in India dragen kleine kinderen soms ook kohl om ze te beschermen, volgens de traditie daar

 

Welke soorten zijn er?

Eyeliner heb je in veel verschillende vormen, de bekendste zijn wel de eyeliners in potloodvorm, gevolgd door de vloeibare eyeliner, de gel eyeliner en de kohl (dat is gemalen poeder, soms in een stiftvorm gedrukt), de laatste is de meest oorspronkelijke vorm van eyeliner.

Eyeliner in potlood vorm is heel makkelijk in gebruik, je hebt geen extra accesoires nodig om de eyeliner in of rond het oog aan te brengen, hooguit een slijper om het potlood opnieuw te slijpen. Deze vorm van eyeliner komt nog het dichtst bij de "originele" kohlpoeder die in stiftjes geperst werd omdat het handiger was, al zijn de eyeliner potloden van nu niet alleen gemaakt van gemalen mineralen, maar worden er ook wassen toegevoegd om het handzamer en langer houdbaar te maken. Wist je trouwens dat de gemalen kohl ook gebruikt werd om wimpers donkerder te maken, mascara hadden ze toen ook al!

In de jaren zestig van de 20e eeuw werd de vloeibare eyeliner ontwikkeld in de tijd van de pop art en designer Mary Quant, de trend in die tijd vroeg om opvallend, grafische lijnen in wit en zwart. De vloeibare eyeliner was iets lastiger om op te brengen omdat het zeker om een vaste hand vroeg, een kwastje is daarbij ook een must. Tegenwoordig koop je ook vloeibare eyeliner in een penvorm, waarbij je het als een "viltstift" aanbrengt op de oogleden of het zit in een houder inclusief vilten applicator.

In de jaren negentig werd vervolgens eyeliner in gel vorm uitgebracht, een cremige variant die makkelijker was op aan te brengen, minder knoeide als vloeibare eyeliner en toch een intens en strak effect geeft. De originele kohl of kajal bestaat trouwens nog steeds, al zul je die vooral vinden bij merken die in het Midden-Oosten worden gebruikt, al kom je afgeleide prodicten soms wel tegen bij Westerse merken. Pas trouwens wel op met het aanschaffen van kohl/kajal in een ander land, er wordt gezegd dat er soms schadelijke stoffen zoals lood in kunnen zitten, dat is tevens de reden waarom die vorm van eyeliner niet in de USA mag worden verkocht.

Hoe gebruik je eyeliner?

Eyeliner is een make-up product en gebruik je eigenlijk hoe je zelf wilt, tenslotte gebruiken wij het puur ter decoratie! De meest gebruikelijke manier is om eyeliner boven het oog, dichtbij de wimpers aan te brengen in een lijn, langs het oog, van de binnenste naar de buitenste ooghoek. Op die manier zorg je er optisch voor dat de wimpers donkerder lijken en het oog iets groter, je kunt dit ook onder het oog doen, meestal begin je dan niet helemaal aan in de binnenste ooghoek maar juist onder de pupil. De vorm van de eyeliner kan variëren van een bescheiden dun lijntje dat je bijna niet ziet, tot een extreme liner die vrijwel het hele ooglid bedekt en tot ver daarbuiten reikt....en alles daar tussen in, bekend is ook de cat eyeliner! Die zie je ook terug op de foto van de Egyptische tombe hierboven!

Maar je kunt met een eyeliner ook "tightlinen" dan breng je de eyeliner eigenlijk op de wimperaanzet aan, zowel boven als onder het oog, om zo de wimpers langer en donkerder te laten lijken. Dit is trouwens wel iets anders dan het bekende lijntje op de waterlijn, ofwel aan de binnenkant van je ogen. Tightlinen is een mooie manier om de ogen op een vrij natuurlijke manier wat meer in het oog te laten springen, zonder dat je echt zichtbare make-up gebruikt.

En dan hebben we nog het bekende lijntje aan de binnenkant van de ogen, volgens mij de manier waarop de meeste vrouwen en meiden eyeliner voor het eerste gebruiken, juist omdat het zo simpel is en omdat het de ogen direct meer laat opvallen. Het kan erg mooi zijn, maar kan er ook voor zorgen dat de ogen kleiner lijken of de uitstraling wat droevig, omdat het de ogen optisch wat naar beneden trekt. Zorg dus voor een goede balans tussen oogmake-up boven en onder het oog!

 

Vloeibare en gel eyeliner gebruik je met een accesoire als een kwastje om het aan te brengen, meestal een fijn penseeltje van echte haren dat stevig genoeg is om een strakke lijn te zetten maar natuurlijk niet te hard is voor de tere huid rond het oog. De kwastjes met schuin afgesneden haren zijn ook altijd populair, samen met de fijne, puntvormige kwastjes, maar dat is ook afhankelijk van de soort eyeliner die je gebruikt en de vorm die je wilt hebben.

bron afbeelding

 

Waar moet ik op letten?

Hoe je eyeliner het beste aanbrengt is afhankelijk van de vorm van jouw ogen, maar ook of je bijvoorbeeld een bril draagt (en welke glazen die dan heeft). De bekendste regel is wel dat eyeliner aan de binnenkant van je ogen zorgt voor kleinere ogen en eyeliner aan de buitenkant van je ogen zorgt voor grotere ogen, tenminste, als je kiest voor een donkere kleur eyeliner. Bij een lichte eyeliner is dat weer heel anders, zo zorgt een beige eyeliner aangebracht aan de binnenkant van de ogen er juist voor dat de ogen groter lijken.

afbeelding Bobbi Brown

 

Ogen zijn natuurlijk gevoelig en je kunt van een foute eyeliner dan ook behoorlijk last hebben, irritaties kunnen altijd ontstaan, al worden alle producten altijd getest en goedgekeurd. Zodra je merkt dat je irritatie of jeuk krijgt van een bepaalde eyeliner, moet je hem zeker niet meer gebruiken, maar dat is eigenlijk nogal logisch. Daarnaast is het vooral heel belangrijk om hygiënisch om te gaan met producten die je bij (of in) je ogen gebruikt, deel bijvoorbeeld nooit een mascara of eyeliner met een vriendin, tenzij je het met een schone kwast of applicator doet. Slijp ook regelmatig de potloden die je gebruikt, daarmee maak je ze niet alleen weer scherp en precies, je schraapt ook het "vieze" laagje eraf, hygiëne is echt belangrijk bij het oog!

Heb je een ontstoken oog? Gebruik dan geen oogmake-up om besmetting te voorkomen, anders blijf je ermee zitten! Niet fijn!

 

Wil je graag een mooie cat eye liner aanbrengen maar heb je dat nog nooit gedaan? Oefening baart kunst en dat betekent dat je vooral geduld moet hebben, het kan even duren voor je dit perfect onder de knie hebt, maar volgens mij vergeet je het daarna nooit meer! De makkelijkste manier om het te leren is om een gel eyeliner met een stevig kwastje tegen de wimpers aan te stempelen en dit vervolgens met elkaar te verbinden, dat lukt echt iedereen. Natuurlijk kun je ook verschillende tutorials op Youtube gaan bekijken, maar eerlijk gezegd lijkt dat soms misschien nog wel ingewikkelder dan het is, mijn advies is dus ook om vooral te gaan oefenen op een vrije (zondag)middag.

Waar koop je eyeliner?

Bij de drogist, parfumerie, warenhuis of waar dan ook waar make-up wordt verkocht, ieder make-upmerk heeft wel meerdere eyeliners in hun assortiment. Je vindt ze dan ook in alle prijscategoriëen, van de supergoedkope (maar fijne ) Liquid ink high shine eyeliner van Essence tot de Ecriture de Chanel, potloden vind je meestal in een extreem groot assortiment maar ook de gel eyeliner vindt je steeds vaker terug. Als je een gel eyeliner gebruikt, dan moet je natuurlijk er nog wel een kwastje bij aanschaffen, al heeft Rimmel London ook een gel eyeliner inclusief kwastje. Er zijn ook waterproof varianten, die echt goed houden, zelfs tijdens het onder water zwemmen.

 

Mijn tips

 

  • vloeibare eyeliner geeft een strakke, maar ook wat harde look, dat kan heel mooi zijn, maar niet altijd. Soms zorgt een potlood of gel eyeliner voor een iets zachtere look, die je eventueel nog wat zachter kunt maken door deze na het aanbrengen met een kwastje je vervagen, dat is vooral onder het oog heel mooi.
  • er zijn tegenwoordig vloeibare eyeliner die opdrogen als een soort rubberachtige laagje, die perfect blijft zitten in combinatie met (koud) water, pas als je die met warm water van je ogen afwrijft gaat het er in rulletjes vanaf, echt ideaal! En ook nog zacht voor de ogen!
  • met een gekleurde oogschaduw kun je natuurlijk ook een eyeliner effect creeren, je kunt zelfs oogschaduw of losse pigment mixen met een speciale eyeliner basis om zo je favoriete kleur te maken die toch perfect blijft zitten. Zorg alleen wel dat je losse pigmenten gebruikt die veilig zijn voor gebruik rondom het oog, sommige roodtinten zijn dat nl. niet.
  • eyeliner is er in zoveel kleuren, toch worden de zwarte en bruine varianten wel het meest gebruikt. Probeer ook eens een andere kleur, zeker onder het oog aangebracht kan dat een heel leuk effect geven. Je kunt ook een felle kleur combineren met zwart, dan breng je een dubbele lijn aan, al moet je dan wel een beetje geoefend zijn voor een mooi resultaat.
  • Wil je iets feestelijks? Dan kun je een glitter eyeliner aanbrengen, ook over je gewone zwarte eyeliner, probeer dat maar eens uit, het geeft een superleuk en feestelijk effect.
  • Eyeliner verwijder je met een gewone oogmake-up remover, een waterproof variant heeft zwaarder geschut nodig, een olie reiniger is dan vaak de beste oplossing. Probeer echter niet te boenen bij het verwijderen, leg een watje met reiniger op de ogen als ze dicht zijn en veeg voorzichtig van binnen naar buiten.
  • Mijn favoriete eyeliners van dit moment zijn de Fluidlines van MAC, Ecriture de Chanel, Long wear eyeliners van Bobbi Brown en heel veel verschillende potloden van MAC (o.a. Teddy). Ik kies meestal voor zwart, maar donkerblauw, donkerpaars en warm bruin zijn ook favoriet.
  • Pas op voor witte of lichte eyeliner boven het oog, ik weet niet precies waar die trend vandaan komt, maar ik vind altijd dat de ogen een aparte bolle vorm krijgen die niet flatteert. Maar misschien is dat gewoon iets persoonlijks....

Heb je nog vragen over eyeliner of kun je mijn tips wel gebruiken? Aarzel ze dan niet te stellen bij dit artikel en natuurlijk kun je vragen ook altijd stellen bij ons "stel je vraag" artikel dat iedere zondag verschijnt. Heb je een dringende vraag? Dan kun je het ook nog op Twitter proberen! Binnenkort weer een "beauty  voor beginners" artikel, heb je een suggestie? Laat het ons zeker weten!

Deel dit artikel
Back to top