Nieuws

Rattenpoep, menselijke urine en arsenicum in fake make-up

Dat ik een felle tegenstander ben van nep-producten weten jullie misschien allang. Ik "strijd" al jaren tegen nep make-up die wordt aangeboden via internet omdat ik het risicovol en respectloos vind om nep-producten te kopen. Toevallig las ik een bericht in The Guardian van afgelopen maand waarin de politie waarschuwt tegen nep make-up omdat er rattenpoep, menselijke urine en arsenicum in werd aangetroffen......en dat is nog maar het topje van de ijsberg. Koop het dus niet!

Nu we steeds meer online shoppen nemen de verkopen van nep-producten ook enorm toe, de laatste tijd zie je vooral veel verkopers voorbij komen op Instagram en/of Facebook maar Marktplaats is ook een bron van ellende op dit gebied. Het is natuurlijk best verleidelijk om zo'n "MAC" lipstick voor maar EUR 7,00 te kopen in plaats van de EUR 19,00 die je er bij de MAC counter voor betaald. Of zo'n mooie kwastenset van "MAC" waar je dezelfde prijs voor betaald als voor 1 kwast bij de counter. Ik snap heel goed dat mensen hier enthousiast door worden en zo'n lipstick of ander product kopen. Toch adviseer ik je met klem om het niet te doen, je neemt namelijk ook gezondheidsrisico's.

In Engeland speelt dit probleem uiteraard ook en daar heeft de politie onlangs een serieuze waarschuwing doen uitgaan omdat het ook de gezondheid van mensen in gevaar brengt. Natuurlijk is het ook vervelend dat mensen opgelicht worden, want dat gebeurt in de meeste gevallen, mensen denken dat ze de echte producten kopen. Bij de meeste advertenties worden foto's gebruikt van anderen, die ook regelmatig van blogs worden gehaald, zo komen ze betrouwbaarder over maar ze zijn het echter niet.

alle producten op deze foto's zijn nep! Zulke foundations zijn er nooit geweest, al is het design wel van MAC en hebben ze een foundation met dezelfde naam

 

Rattenpoep, urine en arsenicum

 

Maar wat is er nu zo gevaarlijk aan? De politie heeft de nep cosmetica laten onderzoeken in laboratoria en daaruit bleek dat er regelmatig giftige chemicaliën zoals cyanide in de producten te vinden was, maar ook menselijke urine en rattenpoep. In make-up zoals eyeliner, mascara, lipgloss en foundation troffen ze schadelijke hoeveelheden aan van chemicaliën en andere gevaarlijke stoffen zoals arsenicum, kwik en lood. Dat wil je echt niet op je ogen of lippen smeren, denk ik? Vergis je niet, het lijkt misschien onschuldig zo'n nep MAC lipstick, maar bij het fabriceren van nep cosmetica wordt er echt niet hygiënisch gewerkt en er is al helemaal geen toezicht. Je weet helemaal niet welke ingrediënten er gebruikt worden, want de verpakking (en dus de ingrediëntenlijst) is ook nep.

 

In het minst erge geval baal je er misschien van dat je in zo'n truc getrapt bent, je hebt je geld uitgegeven aan een nepproductt, dat is natuurlijk jammer maar daar kom je ook wel weer overheen. Maar het kan ook goed zijn dat je een allergische of irriterende reactie krijgt van het product, dat is alweer een stuk vervelender. Toch kan het dus ook erger, je kunt er echt infecties aan overhouden die weer kunnen uitgroeien tot een ernstiger probleem....en dat allemaal door die nep eyeliner of lipstick.

ook nep, een Lady Gaga eyeliner heeft MAC nooit uitgebracht, wel twee verschillende Viva Glam lipsticks en niet 20 verschillende zoals je nu veel ziet....

 

Misbruik

 

Bedenk ook dat dit niet de enige risico's zijn die je loopt, want in principe heb je direct met oplichters te maken als je nep make-up koopt, de meeste verkopers weten namelijk heel goed waarmee ze bezig zijn. Die oplichters voorzie jij dan van je betalingsgegevens zoals je bankrekening, naam en adres....daar kunnen ze eventueel ook nog misbruik van maken. Misschien denk je dat het wel mee zal vallen, maar de mogelijkheid is er en in Engeland zijn er al verschillende zaken bekend die voor meer problemen hebben gezorgd na aanschaf van een nep lipstick. Doe dus geen zaken met deze mensen!

 

deze zie je zoveel, MAC kwastensets...helaas maakt MAC die niet, ze hebben alleen losse kwasten en van tijd tot tijd kleine setjes van 4 tot 5 kwasten met korte handvaten

Als het te mooi is om waar te zijn.....

 

....dan is het meestal niet waar! Dat weten we eigenlijk best, maar toch trappen er dagelijks mensen in de trucs van oplichters. Krab je dus achter de oren als je op Marktplaats een Urban Decay Naked palette voor 15 euro te koop ziet staan, helemaal nieuw en ongebruikt, terwijl die in de winkel 45 euro kost. Dat klopt dus sowieso al niet, zeker niet als de verkoper nog meer van dit soort "geweldige" koopjes aanbiedt. Koop dus niets via Marktplaats, Instagram, Facebook of Ebay, tenzij je 100 % zeker bent van de betrouwbaarheid van de verkoper. Als een product voor een extreem lage prijs wordt verkocht, dan moeten je alarmbellen gaan rinkelen, dat is echt geen mooie aanbieding, maar wel een echte oplichter in de meeste gevallen.

dit is heel sneaky, de verpakkingen lijken enorm goed en de namen zijn bestaand (als ze goed waren gespeld dan....), verkopers hebben vaak allemaal hetzelfde assortiment omdat ze inkopen van dezelfde (Chinese) websites. Ik heb alle foto's van de website met de naam "macmakeupforcheap", koop daar helemaal niets maar neem er wel een kijkje, dan herken je misschien producten als je eens op Marktplaats aan het neuzen bent! Je bent gewaarschuwd!

 

Kijk...ik snap heel goed dat iedereen wel een mooie stash met dure merk make-up wil hebben en dat niet iedereen dat zomaar even kan betalen. Ik ben ook jong geweest en moest mijn make-up ook kopen van mijn zakgeld en loon van bijbaantjes, ik kon ook niet alles kopen, ook al had ik graag gewildl. Ik moest me daar gewoon bij neerleggen en nog even doorsparen voor mijn Chanel lipstick. Maar misschien zou ik ook wel een nep lipstick hebben gekocht als er al een Marktplaats was toen? Toch kun je het echt beter niet doen.

Mijn advies is dus om make-up van bekende merken alleen te kopen bij de officiële verkooppunten, dan loop je geen risico. En vind je een MAC lipstick te duur maar wil je toch graag de kleur Faux hebben? Ga dan op zoek naar een "dupe", dat is geen nep product, maar een lipstick van een ander (betaalbaarder) merk in dezelfde kleur, dat is toch ook prima? Niemand die het ziet en dan weet je in elk geval dat je een veilig product gebruikt. Of je spaart nog even door voor de lipstick van het "echte merk", dat geeft vast ook meer voldoening.

 

Ik heb al meerdere artikelen geschreven over nep make-up en hoe je het kunt herkennen, die kun je hieronder vinden, lees ze even door als je er meer over wilt weten. Heb je vragen? Stel ze gerust hieronder, je mag ook linkjes delen van items waarover je twijfelt, ik help je graag! Ben jij er weleens ingetrapt?

Deel dit artikel
Back to top