Advertorial

Kreuk is niet leuk - mijn ervaring met de Braun CareStyle 5 stoomgenerator

"Kreuk is niet leuk!" Kennen jullie die uitspraak van stylist en presentator Fred van Leer? Niet voor niets is hij het gezicht van de nieuwe campagne voor de Braun CareStyle 5 stoomgenerator. Dat zou ik trouwens ook best kunnen zijn, ik heb ook een hekel aan gekreukte kleding en strijk letterlijk alles wat los en vast zit! Sinds kort doe ik dat met een nieuw apparaat en daarover ga ik jullie iets meer vertellen. Heel wat anders dan een review over een dagcreme of lipstick, maar zeker net zo leuk!

De strijkplank is van Brabantia, die kreeg ik al verrassing opgestuurd, ik hou van de mooie zwarte poten, staat chique! De plank is verstelbaar in verschillende hoogtes, er is genoeg ruimte voor de Braun CareStyle 5 en de plank laat door de open structuur de stoom goed door, een must als je een stoomgenerator gebruikt.

 

Stoomgenerator of strijkijzer?

 

Ik weet niet meer precies wanneer ik mijn eerste stoomgenerator kocht, maar ik weet dat het was voordat Sem (bijna 12 jaar geleden) geboren werd. En sindsdien kan ik niet meer zonder, wat een briljant apparaat is dat! Voor die tijd streek ik al mijn kleding al met een "gewoon" strijkijzer, maar dat haalde het niet bij het resultaat van de stoomgenerator.

Maar wat is zo'n stoomgenerator nu eigenlijk? Simpel gezegd is het een stoommachine of boiler die vast zit aan een strijkbout met een slang. Die stoommachine (ofwel generator) zet water om in hete stoom en die wordt onder hoge druk van 6 bar (bij deze Braun CareStyle 5) door de slang naar de strijkbout geleid, waar de stoom door de gaatjes in de zool zorgen dat de stof perfect glad worden. Zo'n stoomgenerator zorgt voor een krachtige stoomstoot, iets wat je niet voor elkaar krijgt met een normaal stoomstrijkijzer. Ik ben dan al jaren groot fan en promotor van zo'n apparaat, inmiddels heeft iedereen in mijn familie er één.

 

Braun CareStyle 5 - mijn ervaring

 

Ervaring met een stoomgenerator heb ik dus al, ik ben zelf toe aan mijn tweede stoomgenerator, maar die heb ik dus even aan de kant gezet om de Braun CareStyle 5 te testen, want na de Strijken met Fred workshop was ik wel heel enthousiast geworden. Het design is het eerste wat mij opvalt, dat is nl. mooi strak en compact, in tegenstelling tot de andere stoomgeneratoren die ik heb gehad. Fijn, want zo neemt het apparaat niet teveel ruimte in op een strijkplank en in de kast als je deze opbergt.

Het design van de CareStyle 5 is compact en strak, dit model is de IS5043 Easy Lock. Er zijn nog twee andere modellen te koop.

De Easy Lock, daarmee vergrendel je de strijkbout op de stoomgenerator en kan deze er niet vanaf vallen, de hete zool wordt zo ook beschermd. Erop zetten en vergrendelen gaat simpel, je duwt de CareStyle 5 in de vergrendelstand en om te ontgrendelen duw je de knop omhoog.

Misschien ben je gewend om strijkgoed op te delen in groepen, kledingstukken van katoen en linnen moet je bij een "gewone" strijkijzer op een hogere temperatuur strijken dan kledingstukken van synthetische stoffen of zijde. Dat is altijd best even lastig, omdat je tussendoor dan moet wachten tot de temperatuur op peil is. Dat hoeft bij de Braun CareStyle 5 niet, die heeft maar één stand, er zit dus ook geen temperatuurinstelling op het apparaat. Misschien lijkt dat een beetje vreemd, maar ik heb het getest en het werkt prima. Ik kan mijn zijden blousje netjes strijken en daarna direct een jeans of dekbedovertrek, beide stukken worden glad, dat werkt lekker snel! Braun noemt dit de iCare technologie, door die technologie strijk je alle stoffen mooi glad zonder van temperatuur te hoeven veranderen.

eenvoudig in gebruik, je drukt de aan/uitknop in en binnen een paar minuten is de Braun CareStyle 5 klaar om aan het werk te gaan

op de display zie je als de stoomgenerator klaar voor gebruik is, hij heeft ook aan als het water op is en als het apparaat ontkalkt moet worden

het waterreservoir is lekker groot, ik vind het wel jammer dat het niet afneembaar is, dat is toch makkelijker vullen!

 

De strijkbout (zo noem ik het toch maar) ofwel het deel van de stoomgenerator die je gebruikt om te strijken is opvallend licht, zeker als je normaal een stoomstrijkijzer gebruikt zal dat je opvallen. Het is natuurlijk logisch dat deze lichter is, er zit nl. geen water in, dat zit in het reservoir van de stoomgenerator. De bout gaat razendsnel over de stof heen en de stoomknop is makkelijk in te drukken, die zit in de binnenkant van het handvat aan de bovenkant. Pas als je die knop indrukt komt er stoom uit de zool, je hoeft de stoom dus niet persé te gebruiken, het kan ook zonder. Toch krijg je wel het mooiste resultaat met stoom, juist de 120 g/m stoomafgifte van de stoomgenerator maakt de kledingstukken glad.

Je kunt de strijkbout zelf prima op de plank laten staan, zelfs op kleding, door de iCare techonologie beschadigen de stoffen niet volgens Braun. Ik heb dit zelf natuurlijk ook getest, op de plank dan, niet op mijn zijden blousjes om eerlijk te zijn! Misschien is het ook goed om te weten dat het apparaat zichzelf na 10 minuten vanzelf uitschakeld, extra veilig.

Door de gaten in de zool, die overigens qua vorm geïnspireerd is op een snowboard, komt de stoom op alle plaatsen terecht, hierdoor kun je snel strijken. Ook de afgeronde vorm van de zool zorgt voor een beter en dus gladder resultaat, die glijdt echt over en langs alles heen, ook knoopjes, ritsen en zakken. Dat maakt juist het verschil met een gewone strijkijzer, je bent veel sneller klaar!

In de test, dit truitje van Filippa K. dat ik gewassen heb en gedroogd op een wasrekje. Ik doe de meeste kledingstukken wel in de wasdroger, maar niet alle.

Dit kan dus gewoon, mijn truitje raakt niet beschadigd als ik de strijkbout er even op laat staan. Door de iCare Technologie kan ik ook over vrijwel alle prints heen strijken (er zijn wel uitzonderingen heb ik gemerkt), ik hoef dus steeds minder vaak een kledingstuk binnenste buiten te strijken.

 

De Braun CareStyle 5 bevalt mij heel goed! Ik was ook tevreden met mijn oude apparaat, maar ik vind het vooral een voordeel dat ik nu alles fijn achter elkaar kan strijken zonder de temperatuur te hoeven veranderen, dat werkt wel zo snel. Mijn kleding en ander wasgoed is binnen no time allemaal glad en ligt in mooie stapeltjes in de kasten, daar kan ik altijd erg blij van worden. De aanschafprijs van deze Braun CareStyle 5 is natuurlijk een stuk hoger dan een normaal strijkijzer, maar aangezien je jaren doet met zo'n apparaat en je behoorlijk wat tijd bespaart, is het een prima investering. Daarnaast krijg je 4 jaar garantie van Braun (2 jaar fabrieksgarantie en 2 jaar extra garantie)! Ik vind het dus zeker een aanrader, voor mij al jarenlang niets anders meer!

 

Mijn strijktips & -weetjes:

 

  • door kleding, beddegoed, handdoeken, theedoeken en vaatdoekjes te strijken met een stoomgenerator doodt je eventuele bacteriën die nog aanwezig kunnen zijn, het is dus zeker een stuk hygienischer.
  • kleding die goed gestreken is ligt netter in je kast, waardoor je meer kleding op in de kast kunt opbergen en het staat ook nog eens een stuk chiquer.
  • heb je een kledingstuk dat lastig te strijken is doordat de stof stug is? Strijk deze dan als de stof nog vochtig is en hang het daarna nog even te drogen op een hanger.
  • vind je strijken een vervelend karweitje? Ik vind het juist een heerlijk, rustgevend moment in de week, ik zet de televisie aan (of pak de tablet) erbij en zet een leuke serie of tv programma op. Je bent zo een uurtje bezig en de tijd vliegt voorbij.
  • ik hoor dat veel jonge vrouwen geen strijkplank meer in huis hebben en soms zelfs strijken op een tafel.....don't! Het verpest niet alleen je tafel, maar ook je kleding en de strijkbout. Koop een goede strijkplank en zet die ergens neer waar hij niet in de weg staat maar waar je hem wel snel kunt pakken. Bij mij staat de strijkplank eigenlijk altijd in de kamer waar ik de kleding strijk, het is gewoon een extra tafeltje!
  • gebruik je een stoomgenerator, koop dan een speciale strijkplank van metaal en niet van massief materiaal omdat daar de stoom niet goed door kan. Misschien is het een kleine investering, maar het is er wel een waarmee je jaren vooruit kan.
  • hang je je wasgoed altijd te drogen? Dan kan de was nog weleens hard aanvoelen, niet echt comfortabel om dan je jeans aan te trekken. Door het te strijken met wat extra stoom worden de vezels weer zacht en soepel, voelt toch veel fijner aan?
  • je kunt nog zo'n prachtige blousje, jasje of truitje hebben van zo'n duur merk, als je het draagt terwijl de kreukels erin zitten, dan oogt het gewoon niet mooi en doet het afbreuk aan zo'n mooi stuk. Zonde, gewoon even strijken dus!
  • zie je toch nog een kreukel in je jurkje vlak voordat je weg moet? Zet de stoomgenerator even aan en gebruik de verticale stoomknop voor extra stoom en een instant glad kledingstuk.

Het is lastig te zien, maar er komt behoorlijk wat stoom uit, 120 g/m blijkbaar! De verticale stoomstoot is ook erg handig, die activeer je met de knop op het apparaat en is ideaal om kleding op een hanger nog even mooi glad te maken. Gebruik die stoomstoot niet als je kleding draagt, de stoom is natuurlijk enorm heet!

 

Ik strijk dus echt alles! Van vaatdoekjes tot ondergoed, van dekbedovertrekken tot fijne wollen truitjes en ondanks dat het toch een paar uurtjes werk is per week, doe ik het graag! De Braun CareStyle 5 is zeker een blijvertje, in gebruik is het een heel handig apparaat en het resultaat is goed, alles is glad en netjes gestreken. Meer informatie over alle varianten van de CareStyle 5 van Braun vind je hier. En wil je nog meer strijktips van Fred van Leer, neem dan even hier een kijkje.

De adviesprijs van deze Braun CareStyle 5 IS5043 is EUR 249,00, maar er zijn ook goedkopere varianten. Tot eind december 2015 is er ook nog een extra actie, je kunt de Braun CareStyle 5 100 dagen op proef gebruiken!

 

Ben jij net zo'n fanatieke strijker als ik? Of vind je het toch altijd nog een vervelend klusje?

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Braun

Deel dit artikel
Back to top