Nieuws

Waarom wordt mijn foundation oranje tijdens het dragen?

Wie kent het niet? Breng je een foundation op die perfect is qua kleur, kijk je na een uurtje in de spiegel om je rot te schrikken: de perfecte kleur is opeens oranje & veel te donker. Het is echt een bekend probleem, foundation die oxideert op je huid en compleet van kleur verandert. Maar hoe komt dat nu? En wat kun je er tegen doen? Waarom heb je er bij de ene foundation er wel last van en bij een andere niet?

Ook bij Tyra Banks ging het mis....

 

Oxiderende foundation?

 

Als je foundation eenmaal aangebracht op je huid van kleur verandert, dan noemen we dat oxideren, de ingrediënten in de foundation reageren met de oliën op de huid en veranderen van kleur. Denk maar aan het verkleuren van een appel, als die eenmaal geschild is, de appel reageert op de zuurstof in de lucht en verandert van kleur.

Het gaat in de meeste gevallen om een reactie met titanium dioxide, zink oxide en ijzeroxides, dit zijn mineralen die vrijwel altijd verwerkt zijn in foundations of BB creams. Ze reageren vooral op oliën op de huid, dus mensen met een vette en/of gemengde huid zullen vaker last hebben van oxiderende of verkleurende foundations.

Dit is natuurlijk een enorm vervelend probleem, want tijdens het kopen van een foundation laat je deze misschien wel aanbrengen en ziet die er perfect uit. Dan koop je de foundation en gaat richting huis, daar aangekomen zie je opeens een Snooki lookalike in de spiegel....wat is er gebeurd? Juist, de foundation is gaan oxideren op de huid en ziet er opeens roder/meer oranje en vooral donkerder uit. Geen gezicht natuurlijk!

De schattige Oompa Loompa's uit Charlie & the Chocolate Factory van Roald Dahl

 

Het gebeurt mij ook weleens, toevallig vorige week nog bij het testen van de Hydra Life Water BB van Dior, ik schrok gewoon van mezelf een uurtje na het aanbrengen, Oompa Loompa in the house! Toch gebeurt het bij mij maar zelden, de meeste foundations blijven gewoon netjes dezelfde kleur en dat is maar goed ook. Het ligt dus zeker ook aan de samenstelling van de foundation, maar het is natuurlijk enorm lastig om de exacte oorzaak te achterhalen. Ja, het kan zeker titanium dioxide zijn die de oorzaak is, maar waarom heb ik er dan bij een andere foundation geen last van terwijl die ook titanium dioxide bevat?

Het kan dus een hele zoektocht worden om de exacte reden te achterhalen, zeker omdat er ook nog andere oorzaken kunnen zijn.

Nog meer factoren die foundation verkleuren

 

Heb je nog een oude foundation staan die je weer een keer wilt gebruiken? Dan loop je grote kans dat de kleur na een tijdje dragen niet meer goed is, terwijl die bij aankoop misschien wel perfect was. Als foundation teveel met zuurstof in aanraking is geweest (dat is het geval als deze oud is) dan zal deze sneller verkleuren. Gooi die foundation van vorig jaar dus toch maar liever weg. Ik merk dit zelf heel goed als ik weer eens een foundation pak die ik een tijdje niet gebruikt hebt, dan weet ik dat de kleur perfect was....maar nu niet meer.

Is het warm en vochtig weer? Dan heb je ook kans dat je foundation gaat oxideren op de huid, terwijl deze dit anders misschien nooit doet. En draag je onder je foundation een SPF met minerale filters? Dan kan dit ook de oorzaak zijn van een oxiderende of verkleurende foundation.

Maar er nog een oorzaak, des te lager de zuurgraad van je huid is, des te groter is de kans dat producten zoals foundation op je huid verkleuren. Als de zuurgraad of pH-waarde van je huid/lichaam lager is dan 5,5 (de normale waarde), dan kan dit probleem zich voordoen. De zuurgraad van je lichaam kan veranderen door een verandering in levensstijl of dieet, dit kan dus ook een reden zijn waarom je foundation opeens verandert van kleur terwijl je hem draagt. Er bestaan strips die je kunt gebruiken om de pH-waarde van je lichaam te meten en natuurlijk kun je met vragen hierover bij je huisarts terecht. (al zal die waarschijnlijk je niet kunnen helpen met verkleurende foundation....)

de zuurgraad van je huid kan ook de oorzaak zijn van andere huidproblemen

 

Hoe kun je voorkomen dat je foundation verkleurd?

 

Gebruik een primer! Hiermee leg je een extra laagje tussen je huid en de foundation die ervoor zorgt dat huidoliën minder snel reageren met de ingrediënten die oxideren. Het helpt echt! Gebruik het liefst een primer met siliconen, al vind je die meestal terug in vrijwel iedere foundation primer.

Hydrateer de huid goed, zeker als je een vette huid hebt kan dit enorm helpen. Een vette huid produceert veel talg/huidolie, soms zelfs veroorzaakt door een tekort aan vocht in de huid, die moet je dus goed aanvullen met een diep hydraterend serum of creme.

Probeer eens een zonbescherming zonder minerale filters uit onder je foundation! Want het blijft natuurlijk enorm belangrijk om je huid goed te beschermen tegen de zon, de SPF mag je dus niet skippen. Gebruik de SPF voordat je een primer aanbrengt en breng daarna pas foundation op. SPF in sprayvorm bevat meestal geen minerale zonnefilters, maar pas wel op dat je de spray niet inademt of spray het op je handen om het daarna op je gezicht aan te brengen. Een beetje omslachtig misschien, maar het zou een optie kunnen zijn. Of je gebruikt een speciale make-up setting spray met SPF (van Coola of Supergoop) over je foundation heen.

Blijf je het lastig vinden om oxidatie van je foundation te voorkomen, ondanks de tips? Dan zou je in het uiterste geval kunnen kiezen voor een foundation die 1 of 2 tinten lichter of minder warm is dan je "eigen" kleur. Het is dan wel echt zaak om de kleur goed te testen, liefst onder verschillende omstandigheden, een sample vragen in de winkel is dus zeker een must. Leg je probleem goed uit aan de verkoopster en/of make-up artist en vraag om een sample van de kleur die je denkt nodig te hebben. Er zijn bij the Body Shop trouwens ook Shade Adjusting Drops te koop, die je kunt mengen met je foundation om die lichter (of donkerder) te maken, handig om eens uit te proberen!

 

 

Hopelijk heb je iets aan mijn tips! Gooi oude foundation dus weg en probeer eens een primer te gebruiken, hopelijk zien we dan nooit meer iemand met het Oompa Loompa effect rondlopen. Heb je nog vragen, laat het mij dan weten! En natuurlijk zijn jullie tips om dit probleem op te lossen ook altijd welkom!

Deel dit artikel
Back to top