Nieuws

Hoe magnesium de huid kan helpen

Hoe magnesium de huid kan helpen

Het menselijk lichaam kan niet zonder de essentiële vitaminen en mineralen, maar een mineraal dat daarbij vaak over het hoofd wordt gezien, is magnesium. In dit artikel bespreken we de heilzame werking die magnesium kan hebben op een droge, schilferige of anderzijds geïrriteerde huid, zodat jij van deze kennis kunt profiteren.

Wat doet magnesium voor het lichaam?

Magnesium is een essentieel mineraal dat de gezonde ontwikkeling van botten, tanden, spieren en huid bevordert. Zonder dit mineraal worden je botten broos, kun je voedingsstoffen uit je voedsel niet goed opnemen en kun je last krijgen van zenuwklachten. Al met al zorgt een magnesiumtekort dat je ziek wordt: bloedarmoede, stress en erger zijn dan het gevolg. Het is dus zeer belangrijk om voldoende magnesium binnen te krijgen om dit te voorkomen.

Hoe zie je dat terug in de huid?

Nog voordat je een ernstig magnesiumtekort hebt opgebouwd, zul je dit gaan terugzien in de kwaliteit van je huid. Je kunt dan last krijgen van wallen, kringen, een droge of schilferige huid en puistjes. Je huid is dan ook een reflectie van je gezondheid: als jij niet helemaal fit bent, is je huid dat ook niet. Gelukkig is hier iets aan te doen, zodat je er net zo gezond uitziet als dat jij je voelt.

Magnesium producten: crèmes, gels en poeders

Je huid kun je behandelen met verschillende vormen van magnesium, waaronder magnesium olie, -crème, -gel of -poeder. Deze producten zijn ontworpen om direct via de huid opgenomen te worden, om haar zo te verzorgen en te voeden. De rest van het lichaam heeft hier overigens ook baat bij!

De beste manier om ervoor te zorgen dat deze middeltjes in de bloedbaan terechtkomen, is door ze aan te brengen op de voeten, de oksels of de buik. Als je echter last hebt van jeuk, kramp of andere huidklachten, kun je ze ook direct op de plek zelf aanbrengen. Gebruik ze in ieder geval op een warme, ietwat vochtige huid. Die is namelijk het best in staat om lichaamseigen stoffen op te nemen.

Wil je magnesium vooral gebruiken om de huid in je gezicht weer te doen stralen? Dan verschilt het per type klacht welk product jij het beste kunt gebruiken: olie, crème, gel of poeder. Dit behandelen we in het volgende gedeelte.

Verschillende huidtypes

Ieder huidtype heeft zijn eigen behandeling nodig. Sowieso worden huidklachten niet altijd veroorzaakt door een magnesiumtekort, waardoor resultaten kunnen wisselen. Merk jij alleen wel dat een gebrek aan magnesium echt de basis is voor bepaalde huidproblemen? Probeer dan eens het volgende:

De droge huid

Een droge huid pak je het beste aan met een lekkere zachte crème, die als voornaamste doel heeft om te voeden en te hydrateren. Crèmes worden langzamer opgenomen, waardoor je langer van de positieve effecten kunt blijven profiteren.

Psoriasis

Bij psoriasis worden nieuwe huidcellen te snel aangemaakt, waardoor ze kapot gaan en je schilfers krijgt. Magnesium zorgt ervoor dat de deling van de huidcellen wordt vertraagd, waardoor je minder last zou moeten krijgen van schilfers en jeuk. Hiervoor kun je direct een crème of body butter aanbrengen op de aangedane plekken, en daarbij een supplement slikken.

Eczeem

Eczeem lijkt op psoriasis in het opzicht dat je hierdoor jeuk en schilfers krijgt. Feitelijk is de huid ontstoken en zeer geïrriteerd. Ook in dit geval kan een combinatie van (plaatselijke) magnesium crèmes en -supplementen verlichting bieden.

Acné

Acné is het resultaat van verstopte talgkliertjes, die je sneller kunt krijgen bij een vette huid. In dat geval wil je geen dikke crème gebruiken om je huid tot rust te laten komen. Speciaal om deze reden zijn er clearskin producten te koop: magnesiumgels die niet vet zijn, maar die de huid zuiveren en hydrateren.

Hoe vaak moet je je huid behandelen met magnesium?

Hoe vaak je je huid wilt behandelen met magnesium hangt af van je klachten en je product. Voor een mooie huid wordt in ieder geval aangeraden om één keer per week te smeren. Heb je echter veel klachten en merk je dat een magnesium crème ze minder maakt, dan hoef je daar niet mee te stoppen. Via de huid zul je niet snel een magnesium overdosis krijgen, anders dan wanneer je supplementen zou slikken.

Werkt oraal gebruik ook?

Je kunt magnesium producten oraal innemen om de kwaliteit van je huid te verbeteren, maar dat doe je bij voorkeur wel in combinatie met een goede crème. Een product dat vaak wordt geslikt is OptiMSM, dat in huidverstevigingspakketten te verkrijgen is. Dit is technisch gesproken zwavel, en géén magnesium, maar de twee stoffen werken wel goed op elkaar in. Hierdoor bouw je extra collageen op, voor een nog gezonder uitziende teint.

Geef jouw huid een boost, voor een gezonde, stralende teint

Puistjes, schilfers, een rode huid: misschien ben jij daar wel vanaf als je je magnesiumtekort oplost. We hopen je met dit artikel meer geleerd te hebben over de heilzame werking van dit mineraal, en dat je dit kunt toepassen om je huid te verbeteren.

Deel dit artikel
Back to top