Fashion

Te gast op een bruiloft? Check deze onmisbare tips

Te gast op een bruiloft? Check deze onmisbare tips

Gemiddeld trouwen zo’n 70.000 stellen per jaar in Nederland. Grote kans dat je dit jaar dus misschien wel een bruiloft hebt waar je voor bent uitgenodigd. Waar de één dat soort feestjes fantastisch vindt, is het voor de ander even wennen. Want: wat wordt er precies van je verwacht als gast? En welke kleding moet je dragen?

Als eerst: maak je geen zorgen. Een bruiloft is vooral een heel leuk feestje. Kijk goed naar de uitnodiging en begin op tijd met feestelijke kleding voor jezelf en een pak kopen voor eventueel je partner. In dit artikel lees je enkele tips die je kunt gebruiken wanneer je wordt uitgenodigd voor een bruiloft.

Uitnodiging ontvangen? Bevestig of je wel of niet komt

Je kunt je vast wel voorstellen dat het organiseren van een bruiloft heel veel tijd, energie en geld kost. Het bruidspaar wil daarbij het liefst een duidelijk overzicht hebben van wie er wel en wie er niet aanwezig zullen zijn op de feestelijke dag. Als gast heb je daarbij eigenlijk maar één taak: laat weten of je wel of niet aanwezig bent. Simpeler kan het bijna niet!

Naar alle waarschijnlijkheid heb je de uitnodiging voor de bruiloft maanden vooraf al gekregen. De meeste bruidsparen sturen de uitnodigingen ruim op tijd in de hoop dat iedereen kan komen. Probeer er dus zeker bij te zijn wanneer je wordt uitgenodigd en laat dat zo snel mogelijk weten aan het gelukkige paar. Op basis daarvan kunnen zij de dag volledig inplannen.

Pak kopen en passende kleding aanschaffen voor bruiloft

Weet je eenmaal de datum van de bruiloft, dan is het tijd om een leuke outfit te scoren. Voor de mannen geldt dat een pak kopen of huren een goed idee is. Een pak past bijna altijd op een bruiloft, tenzij er specifieke wensen zijn. Daarover gesproken: controleer altijd of er een dresscode is. Op basis daarvan kun je namelijk een feestelijke outfit kopen of huren. Sommige bruidsparen willen bijvoorbeeld graag dat je een bepaalde kleur aantrekt of hebben een heel specifieke stijl als dresscode.

Voor vrouwen is de keuze enorm, ongeacht wat de dresscode is! Veel vrouwen vinden het heerlijk om zich lekker op te tutten met make-up en mooie kleding voor een bruiloft, zoals een jurkje. Je moet weten dat het helemaal niet verplicht is om in een jurkje te komen. Een pak kopen voor vrouwen is namelijk ook gewoon een goed idee. Of denk aan een jumpsuit of een andere outfit met een stoer randje. Ga in ieder geval voor een look waarin jij je het beste voelt. Dat biedt veel meer comfort op zo’n dag.

Vermijd witte jurken en feestelijke kleding: wit is voor de bruid

Weet je niet goed voor welke kleur kleding je moet gaan én is er geen specifieke dresscode aanwezig? Zorg er in dat geval in ieder geval voor dat je nooit voor de kleur wit gaat. De kans is namelijk heel groot dat de bruid wit draagt. Deze kleur is namelijk dé traditionele kleur voor een mooie bruidsjurk. Dat betekent gelukkig niet dat je verder geen opties hebt.

Kijk bijvoorbeeld goed naar het seizoen waarin het bruidspaar gaat trouwen. In de zomer is het aan te raden om voor kleding in mooie pastelkleuren te gaan. Of kies juist voor een vrolijk jurkje met bloemetjesprint of met stippen! In de herfst of de winter kies je vaak automatisch andere kleuren, zoals meer natuurlijke tinten. Vraag eens rond wat andere vriendinnen of gasten doen en kijk of je daar wat inspiratie uit kunt halen.

Ga op zoek naar een persoonlijk en passend cadeau

Wat je eveneens moet weten als gast is wat je het bruidspaar moet geven. Het is afhankelijk van hoe dichtbij het paar bij je staat, wat je precies geeft. Een goede vriendin of een familielid geef je bijvoorbeeld het liefst een persoonlijk cadeau in plaats van geld. Maak zo’n cadeau extra bijzonder door voor iets te gaan dat écht bij het koppel past. Denk aan een avondje uit of een tastbare herinnering aan de bruiloft.

Heb je absoluut geen idee wat je moet geven, dan zit je met geld eigenlijk altijd wel goed. Meestal vind je op de uitnodiging ook wel een cadeau-idee of verwijzing naar een lijst met mogelijke cadeaus. Een groot deel van de stellen wil meestal geld. Dat is te zien aan het envelopje dat op de uitnodiging staat. Voor familie en goede vrienden geef je gemiddeld tussen de € 50 en € 150 als cadeau, voor ‘gewone’ vrienden tussen de € 30 en € 50 en voor collega’s tussen de € 20 en € 40.

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top