Fashion

De capsule garderobe – hoe het minimalistische concept werkt in het dagelijks leven

De capsule garderobe – hoe het minimalistische concept werkt in het dagelijks leven

Ken je dat: je staat voor je kast die uitpuilt van de kledingstukken en toch hebben we vaak het gevoel dat we niets hebben om aan te trekken. Met de items op zich is niets mis, maar toch lukt het je niet om steeds weer een mooie outfit te combineren. Sommige kledingstukken passen niet bij je lichaamstype, waardoor je ze steeds opnieuw toch in de kast laat liggen. Het is zelfs een beetje overweldigend en deprimerend. Als jij jezelf hierin herkent is het zaak om eens schoon schip te maken. Het concept van een capsule garderobe is daarbij dé oplossing. Ken je het nog niet? Lees dan gauw verder!

Wat is een capsule garderobe?

Een capsule garderobe is een minimalistische benadering van kleding, waarbij je een beperkt aantal, veelzijdige items hebt die goed bij elkaar passen en geschikt zijn voor verschillende gelegenheden. Het doel is om je garderobe te vereenvoudigen, je keuzestress te verminderen en tijd, geld en het milieu te besparen. Het klinkt in eerste instantie misschien een beetje eng; tenslotte moet je het voortaan doen met veel minder kleding. Dat betekent ook minder shoppen……

Maar als je je verdiept in de verschillende factoren die belangrijk zijn en zorgt dat je op alle punten ‘gedekt' bent met je garderobe, zal je merken dat het heel bevrijdend is. Denk bijvoorbeeld factoren als:

  • Wat staat je mooi bij de vorm van je lichaam

  • Welke kleuren passen bij je huid, haarkleur en ogen

  • Voor welke gelegenheden moet je items hebben; vrije tijd, werk, feest, etc.

  • Moet je rekening houden met een bepaalde dresscode, bijvoorbeeld voor je werk of evenement

Met het creëren van een capsule garderobe zorg je dat je met een minimaal aantal items voor elke situatie een outfit hebt.

Hoe stel je een capsule garderobe samen?

Het meest ideale en makkelijke is om helemaal blanco te beginnen. Dan kun je tot in detail bepalen wat je nodig hebt voor jouw capsule garderobe. Maar dat zou betekenen dat je de complete inhoud van je kledingkast de deur uit moet gooien. Dat is natuurlijk niet realistisch. Dus, om voor jezelf een perfecte capsule garderobe samen te stellen, kun je de volgende stappen volgen:

1. Evalueer je huidige garderobe

Neem de tijd om al je kledingstukken door te gaan en eerlijk naar elk item te kijken. Vraag jezelf af of je het in de afgelopen zes maanden hebt gedragen en of het nog steeds past bij jouw persoonlijke stijl. Wees daarbij kritisch en bedenk bij elk kledingstuk of je er blij van wordt of niet. Net zoals het advies van de bekende opruimgoeroe. Als dat niet het geval is, gooi of geef het dan weg. Of zet het op een verkoopsite en probeer er nog wat voor terug te krijgen. De kledingstukken die je wél houdt, leg je even aan de kant.

2. Bepaal je basisstukken

Kies een aantal basisstukken die de kern vormen van jouw capsule garderobe. Denk aan tijdloze klassiekers zoals een goede spijkerbroek, een wit T-shirt, een witte blouse, een zwarte blazer en een little black dress. Deze items vormen de basis voor talloze outfits.

3. Voeg seizoensgebonden items toe

Afhankelijk van de tijd van het jaar kun je een aantal seizoensgebonden items toevoegen aan je capsule garderobe. Denk aan warme truien en laarzen in de winter, en lichte jurken en sandalen in de zomer. Beperk jezelf tot een paar stuks per seizoen, zodat je niet overweldigd raakt.

4. Voeg je eigen items toe

De kleding die je nog had en die je niet weg wilde doen, mag je nu ook toevoegen aan je capsulegarderobe. Veel ervan zal je perfect kunnen combineren met de basic items, of misschien waren het zelf al basics.

5. Investeer in kwaliteit

Voor de items die je nog moet kopen is het heel belangrijk om te investeren in goede kwaliteit. Omdat je met minder items werkt, zal je ze vaker dragen. Het is dan ook belangrijk ome te kiezen voor kwalitatief hoogwaardige kledingstukken die lang meegaan. Kies voor stoffen die comfortabel zijn en goed passen bij jouw persoonlijke stijl. Op de lange termijn zal dit helpen om geld te besparen en bovendien blijft je outfit (langer) mooi. Hetzelfde principe gaat ook op voor je accessoires.

6. Mix en match

Het mooie van een capsule garderobe is dat je met een beperkt aantal items eindeloos veel combinaties kunt maken. Experimenteer met verschillende combinaties en accessoires om nieuwe looks te creëren zonder dat je steeds nieuwe kleding hoeft te kopen. Een mooie jeans met een wit T-shirt, zwarte blazer en hippe sneakers staat elegant en is mooi als dagelijkse outfit. Vervang de jeans door een pantalon en de sneakers door pumps en je bent ineens een goed geklede zakenvrouw. Dezelfde jeans met een vrolijk gekleurde, los hangende blouse is luchtige zomeroutfit. Draag dezelfde blouse in de band op een nette rok en je bent gekleed voor een officiële gelegenheid. Je ziet, met enkele items kun je talloze combinaties maken, afhankelijk van de gelegenheid en je mood.

Onderhoud je capsule garderobe

Om ervoor te zorgen dat je capsule garderobe goed blijft functioneren, is het belangrijk om regelmatig jouw garderobe door te nemen en eventuele versleten items of kledingstukken waar je op bent uitgekeken te vervangen of weg te doen. Kom je op een gegeven een situatie tegen waarbij een bepaald soort kledingstuk ontbreekt? Dan kun je daar voor gaan shoppen. Je hebt dan een specifiek doel voor ogen. Vergeet niet om op de kwaliteit te letten.

Je dagelijkse outfit kiezen

Het concept van een capsule garderobe kan even wennen zijn, vooral als je gewend bent aan een overvolle kast vol keuzestress. Maar na verloop van tijd zul je merken dat het hebben van een minimalistische garderobe vele voordelen heeft. Je zal al snel ontdekken dat je 's ochtends alleen nog maar hoeft te bedenken voor welke gelegenheid je je moet kleden én wat daarbij je stemming is. Zo kom je al heel snel tot de perfecte keuze. Tip: wil je keuzestress in de ochtend helemaal voorkomen? Hang de avond ervoor je outfit al klaar.

Nog even de voordelen van een capsule garderobe voor je op een rijtje

Je bespaart tijd op twee manieren. Ten eerste omdat in de ochtend niet lang hoeft na te denken wat je aan wil trekken die dag. Met een capsulegardrobe heb je altijd goede combinaties bij de hand. Ten tweede hoef je minder vaak te gaan shoppen (het mág natuurlijk wel) en als je dan gaat shoppen heb je een specifiek doe voor ogen.

Je bespaart geld. Ten tweede bespaar je geld omdat je minder vaak nieuwe kleding hoeft te kopen. Je investeert in tijdloze stukken die lang meegaan en goed passen bij jouw persoonlijke stijl.

Duurzaam. Tot slot draagt een capsule garderobe bij aan duurzaamheid. Door bewust te kiezen voor hoogwaardige items en deze langdurig te dragen, verminder je de impact op het milieu. Wanneer je daarbij kiest voor tweedehands items, bespaar je nóg meer geld en ben je nog duurzamer bezig

Uitproberen

Wil je het uitproberen, maar vind je het nog eng? Volg dan gewoon alle stappen hierboven. Doe de spullen bij stap 1 nog niet weg, maar zet ze op zolder. Bevalt het concept je niet? Dan kun je nog altijd terug. Maar wij zijn ervan overtuigd dat dit niet het geval zal zijn. Een capsulegarderobe is namelijk gewoonweg ideaal!

Deel dit artikel
Back to top