Je tanden laten bleken, een beetje botox of wat rimpels wegwerken met fillers… We helpen de natuur tegenwoordig graag een handje. Kleine cosmetische ingrepen zijn razend populair en we schrikken met z’n allen niet eens meer af van het kostenplaatje. Want deze ingrepen zijn vaak verre van gratis. Of heb je recht op een vergoeding vanuit de zorgverzekering?
Je hoeft geen magazine open te slaan of de parelwitte rijen tanden glimlachen je tegemoet. Niet zo gek dat veel mensen dit schoonheidsideaal hoog bovenaan hun lijstje hebben staan. Er zijn verschillende mogelijkheden om je tanden witter te maken. Dat kan door je tanden te bleken of met facings.
Met facings kun je ook de vorm van je tanden enigszins aanpassen, win-win dus. Een facing is niet goedkoop. Je moet al snel denken aan 100-150 euro per facing van composiet en zelfs 450-900 euro voor een facing van porselein. Tanden bleken is iets goedkoper, maar varieert toch ook al snel tussen de 50-500 euro.
De hamvraag: krijg je dit vergoed? Het snelle antwoord is nee. Zorgverzekeraars zien deze ingrepen vooral als cosmetisch en daarmee valt de vergoeding buiten de dekking. Er zijn uitzonderingen.
Sommige zorgverzekeraars vergoeden facings of het (inwendig) bleken van tanden vanuit een aanvullend pakket bij je tandartsverzekering. Ook bij bepaalde medische aandoeningen of als je jonger bent dan 18 jaar kun je in aanmerking komen voor een vergoeding.
Bas Knopperts, zorgverzekering-expert bij Independer: “Bij alle cosmetische ingrepen die je overweegt, is het verstandig om je zorgverzekeraar te vragen naar de voorwaarden. De verschillen per aanvullend pakket zijn groot. Soms krijg je een bepaald percentage van de behandeling vergoed, soms een maximumbedrag en soms simpelweg niks. Je kunt verschillende zorgverzekeraars vergelijken voor een pakket dat bij jouw situatie past”.
Je voelt ‘m al aankomen: ook botox of fillers worden door zorgverzekeraars bijna nooit gezien als medisch noodzakelijk. Dus als jij af wil van je fronsrimpels of kraaienpootjes, dan moet je dat zelf betalen. Pas als je kunt aantonen dat het gebruik van botox medisch noodzakelijk is, kun je bij je zorgverzekeraar terecht.
Er zijn namelijk aandoeningen waarbij het gebruik van botox aantoonbaar effect heeft. Denk aan migraine, tandenknarsen of overmatig zweten. Niet alle zorgverzekeraars hebben een vergoeding hiervoor in hun dekking opgenomen. Het is dus een goed idee om verschillende aanbieders te vergelijken.
Je kunt het natuurlijk ook wat rigoureuzer aanpakken met een bezoek aan de plastisch chirurg. Het lijkt wat verwarrend: wat is het verschil tussen plastische chirurgie of cosmetische chirurgie? Veel mensen denken dat dit hetzelfde is, maar dat is niet zo. Alle ingrepen waarbij je iets aan je uiterlijk wil verbeteren, vallen onder cosmetische chirurgie.
Het kan gaan om een borstvergroting, maar ook een neuscorrectie, buikwandcorrectie of facelift. Plastische chirurgie is een stuk uitgebreider. Vaak gaat het hier om operaties om iets belangrijks te herstellen aan het lichaam. Dat kan gaan om aangeboren afwijkingen, maar ook om letsel na een ongeluk, zoals brandwonden of littekens.
De meeste plastische chirurgie wordt alleen vergoed door de zorgverzekering als er een medische reden is. Dus je hebt een ernstig ongeluk gehad of je moet als gevolg van borstkanker een borstreconstructie ondergaan. Wil je gewoon een cupmaat groter of kleiner omdat je dat simpelweg mooier vindt, dan kun je helaas niet bij je zorgverzekeraar aankloppen. Ook aanvullende verzekeringen voor plastische chirurgie vergoeden bijna alleen medisch noodzakelijke ingrepen.