Reviews

In de herhaling : Foundation - the do's and don'ts!

Sinds ik actief ben op internet in de beauty wereld (sinds 2007) krijg ik heel veel vragen over foundation. In de regel is het een echt onderwerp dat dagelijks meerdere malen terug komt.In de praktijk blijken er toch wel wat misverstanden over foundation de ronde te doen en daarom lijkt het mij handig om in dit algemene artikel een aantal do''s en don''ts te noemen op het gebied van foundation.  

Foundation maakt een belangrijk deel uit van mijn dagelijkse make-up routine en ik zal jullie proberen uit te leggen waarom, in mijn visie wil ik make-up gebruiken om mijzelf er mooier, beter te laten uitzien. Ik probeer mijn goede punten met make-up te accentueren en mijn minder mooie punten juist met make-up te camoufleren, ik hou zelf het meeste van een natuurlijk make-up, maar dat zullen jullie in de loop van de tijd wel opgemerkt hebben.Toch gebruik ik vrij veel producten waaronder dus ook foundation, ik zie dit als een basisproduct, hiermee maak ik mijn huid mooier, egaler en perfect geschikt om andere make-up op aan te brengen. Laura Mercier (van het gelijknamige prachtige make-up merk) ziet de huid als het canvas waarop je gaat schilderen, dat canvas moet ook glad en egaal zijn, anders komt de schilderij niet goed uit de verf. Een zgn. Flawless skin is daarom erg belangrijk voor de totale make-up! Op naar de do''s and don''ts van foundation, met er tussenin ook veel leuke tips!

DON''TS

 • Gebruik foundation nooit om de huid bruiner of juist lichter te laten lijken, dit is nooit een succes. Natuurlijk doen make-up artiesten dit weleens voor een fotoshoot of modeshow, maar in het echte leven oogt dit per definitie niet mooi! Wisten jullie dat er nog steeds vrouwen foundation "bruinsel" noemen, dat fijne spul waarmee je zo lekker bruint ziet.....*shock* Niet doen dus!
 • gebruik nooit foundation zonder dat je een goede huidverzorging gebruikt, het resultaat zal altijd minder mooi zijn dan als je wel een fijne dagcreme gebruikt.
 • laat nooit foundation op jouw huid zitten als je gaat slapen, dat is echt niet de bedoeling! Natuurlijk zul je geen probleem krijgen als je eens na een lange nacht stappen zo in slaap valt, maar maak er geen gewoonte van.
 • gebruik over foundation geen dikke lagen poeder, in principe is dit helemaal niet nodig, je kunt de foundation wel licht afpoederen om de ergste glans weg te nemen. Vind je de foundation teveel glimmen, ga dan op zoek naar een andere met een matter effect, die zijn er zeker.
 • probeer geen sproetjes te camoufleren door een dikke laag foundation te gebruiken, dit is vrijwel onmogelijk zonder een dikke laag foundation te gebruiken, hierdoor oogt de huid snel erg onnatuurlijk en dat is gewoon heel erg zonde. Wil je de sproeten toch minder op laten vallen, egaliseer de huid dan door een getinte dagcreme te gebruiken.
 • gebruik je een foundation met SPF (bescherming tegen de zon) wees dan toch voorzichtig in de zon, meestal gebruik je niet voldoende foundation om een goede dekking te krijgen, ofwel je gebruikt meestal te weinig product voor een goede bescherming, gebruik daarnaast dus ook een dagcreme met SPF of een apart beschermingsproduct.
 • als je aan het einde van de dag een extreem glimmende huid hebt als je foundation gebruikt, dan ligt dat vooral aan de combinatie huidverzorging/foundation. Misschien moet te toch eens kijken of de huidverzorging die je gebruikt niet te rijk is, hetzelfde geldt voor de foundation, misschien toch voor een mattere variant kiezen? Een foundationprimer kan eventueel ook wel helpen, L''Oreal Studio Secrets, Make Up For Ever, Sephora, GOSH en MAC hebben die ondere andere, zeker het proberen waard.
 • bij het aanbrengen van de foundation vergeten de foundation uit te blenden/vegen naar de kaaklijn of nek, doe dat echt, het staat raar als de foundation opeens ophoudt, zeker als je een erg dekkende foundation gebruikt.
 • heb je een droge huid, gebruik dan geen poederfoundation.
 • kies niet voor een foundation die de huid dof maakt, die oogt vrijwel altijd erg onnatuurlijk, een beetje glans is echt wel nodig voor een frisse, stralende look!

DO''S

 • gebruik foundation om de huid egaler te maken, vrijwel niemand heeft een compleet vlekvrije huid, zeker niet als je wat ouder wordt. Vaak heb je wat rode plekjes op de huid, misschien zelfs wel wat pigmentvlekken of kleurverschillen, door een foundation te gebruiken egaliseer je de huid qua kleur en structuur, hierdoor ziet de huid er direct beter uit.
 • investeer echt in een foundation, niet alleen qua geld maar zeker ook qua tijd, zoek echt net zolang je de juiste kleur hebt gevonden en zoek bij verschillende merken. Hoe kun je de juiste kleur bepalen? Door een streep foundation aan te brengen op de kaaklijn en die voorzichtig te blenden met de vingers, de kleur die opgaat in jouw eigen huidskleur is de juiste.
 • ga naar een MAC of Bobbi Brown counter als je echt een goed kleuradvies wilt hebben, zij hebben een heel grote range van kleuren en je vind zeker altijd de juiste. Wees trouwens zelf wel altijd kritisch en eerlijk, laat de make up artiest de kleur opbrengen en ga vervolgens weer even verder shoppen, kom pas later terug om eventueel te kopen als je zeker weet dat de kleur je bevalt (dus ook in de buitenlucht en onder ander licht).
 • gebruik in de zomer en winter een andere kleur foundation, het beste kun je twee kleuren foundation hebben, een zomer- en een winterkleur. In het voor- en najaar kun je de kleuren dan eventueel mengen om de perfecte kleur te krijgen.
 • foundation mengen met dagcreme om zo te zorgen voor een lichtere, minder zware dekking, dat kan perfect.
 • foundation kun je op heel veel verschillende manieren aanbrengen, het gaat prima met vingers, een goede kwast, foundationsponsje of de Beauty Blender. Voor een meest natuurlijke finish kies ik zelf voor een platte kabuki kwast van echt haar die ik licht vochtig maak met MAC Fix
 • je kunt foundation ook prima plaatselijk gebruiken, dan moet de kleur wel perfect passend zijn, breng de foundation aan en blend die mooi uit.
 • als je een vette huid hebt zijn poederfoundations een goede optie.
 • gebruik foundation als je het wilt, het moet natuurlijk niet, maar bedenk wel dat de basis voor een mooie make-up zeker een mooie, goed verzorgde huid is. Foundation is een hulpmiddeltje om de huid te egaliseren, maar het is een misverstand dat je alleen een foundation gebruikt als je een slechte huid hebt, dat is zeker niet waar

Dit zijn de don''ts en do''s die ik momenteel heb kunnen bedenken, het kan best zijn dat ik deze nog eens aanvul n.a.v. vragen of comments. Mochten jullie ook nog goede of fijne tips hebben, laat dan zeker een comment achter!

Bron afbeelding

 

Deel dit artikel
Back to top