Algemeen

Beauty dilemma - iedere dag SPF of toch niet?

Iedere zondag leg ik jullie een beauty-dilemma of beauty-vraag voor, die kan variëren van een luchtige vraag tot een lastig dilemma. Natuurlijk is het wel het leukste als jullie lezers hierop reageren, tenslotte kunnen we ook veel van elkaar opsteken. Ik deel in dit artikel uiteraard altijd mijn mening of antwoord op de vraag, doen jullie dit dan ook? Vandaag een toepasselijk dilemma, zeker op deze zonnige zondag : gebruik je iedere dag een zonbeschermend product of vind je dat niet nodig?

Beauty dilemma
Het blijft een "hot topic", hoe bescherm je jouw huid het beste tegen de zon? Dat de zon schadelijk is voor onze huid, daar is iedereen het vast wel over eens. Maar hoe schadelijk, daar verschillen de meningen nog weleens over. De experts als dermatologen zijn er vrij duidelijk over, ook in Nederland is het echt nodig om de huid goed te beschermen tegen de zon om huidveroudering en huidkanker te voorkomen. Maar veel "gewone" mensen zijn niet zo stellig, ze nemen de adviezen vaak niet zo serieus en beginnen pas met de huid te beschermen als ze op vakantie gaan naar een warm en zonnig land of als de temperatuur boven de 30 graden komt. Ach...het kan vast niet zo'n kwaad en tenslotte doet de zon vast ook nog wel iets goed voor ons (vitamine D aanmaken bijvoorbeeld). De zon is er toch ook om van te genieten en iedere dag een zonbescherming gebruiken is ons land vast niet nodig, zo vaak zien we de zon niet! En het is ook best lastig in de praktijk, want je leest ook weleens dat zonbescherming maar een paar uur werkt, waarna je het dan weer opnieuw moet aanbrengen, wie heeft daar nu tijd voor? Aan de andere kant, in Nederland is huidkanker wel de meest voorkomende vorm van kanker en in veel gevallen is onbeschermd zonnen de oorzaak. In de afgelopen 10 jaar nam het aantal nieuwe huidkankerpatiënten toe van 15.000 tot 47.000 per jaar, vrijwel allemaal veroorzaakt door de populairiteit van zonvakanties en zonnen vanaf de jaren 70. 

Hoe denk ik erover?

Ik ben er vrij stellig in, ik gebruik iedere dag een zonbescherming, zeker als ik van te voren weet dat ik die dag veel buiten zal zijn. Op de dagen dat ik vrijwel de hele dag aan het werk ben of als het de hele dag regent, dan skip ik het heus weleens. Niet in iedere dagcreme die ik gebruik zit een SPF en dat betekent dat ik soms een extra product moet gebruiken, dat is uiteraard geen probleem, maar in de genoemde gevallen zal ik deze stap dus weleens overslaan. Maar op zonnige dagen, ook al is het midden winter, of op dagen dat ik veel buiten ben, ook al is het bewolkt, dan breng ik altijd een SPF aan over mijn dagverzorging. Daarnaast gebruik ik eigenlijk altijd ook een foundation met SPF, waardoor ik nog wat extra beschermt ben. Verwacht ik dat ik echt ga zonnen of in de zon ga zitten (op een terrasje) dan neem ik gewoon nog een extra product mee zoals de Chanel UV Essentiel of de nieuwe Lancaster Sun control radiant glow fluid, beide met SPF50. Die dep ik dan over mijn gezicht (ook over mijn make-up) en dan ben ik zeker van een goede bescherming. Zeker nu ik vorig jaar ben gestart met mijn strijd tegen pigmentvlekken ben ik er extra zorgvuldig in! En jij?

Ik ben heel benieuwd hoe jullie erover denken? Geloof jij ook in de adviezen van de kenners? Of vind je het overdreven? Hoe breng je het in praktijk en spreek je er weleens over met anderen? Hoe denken zij erover? Wees wel eerlijk, ook als je vindt dat het onzin is, alleen op die manier kan ik lezen wat er speelt!  

Deel dit artikel
Back to top