Algemeen

Beauty dilemma - kun je bruin worden door make-up heen?

Iedere zondag leg ik jullie een beauty-dilemma of beauty-vraag voor, die kan variëren van een luchtige vraag tot een lastig dilemma. Natuurlijk is het wel het leukste als jullie lezers hierop reageren, tenslotte kunnen we ook veel van elkaar opsteken. Ik deel in dit artikel uiteraard altijd mijn mening of antwoord op de vraag, doen jullie dit dan ook? Vandaag niet echt een dilemma, meer een onderwerp waarover nogal wat spookverhalen, misverstanden of onwaarheden over de ronde doen. Kun je nu wel of niet bruin worden als je make-up draagt?

Beauty dilemma
Make-up liefhebbers hebben het "zwaar" in de zomermaanden...in tegenstelling tot de koelere lente-, herfst- en wintermaanden is het helemaal niet zo simpel om make-up de hele dag mooi te houden. Zeker niet in ons Hollandse, vochtige klimaat, waardoor make-up al snel van gezichten af lijkt te smelten. Het hoort er natuurlijk bij en het is natuurlijk geen ramp, meer een ongemak waarmee we nu eenmaal moeten dealen. Toch blijft het altijd een veelbesproken onderwerp, zo lees ik regelmatig dat vrouwen denken dat ze met make-up op niet bruin kunnen worden en niet kunnen verbranden. Maar klopt dat eigenlijk wel? Wordt je met make-up op helemaal niet meer bruin?

Hoe denk ik er over?


Het is eigenlijk heel simpel, je kunt gewoon bruin worden door make-up heen, net zoals je kunt verbranden door de UVB straling en de huid kan verouderen door de UVA straling. Er zijn wel producten die de zonnestraling wat kunnen tegenhouden, zoals een foundation of BB cream met een SPF of een (minerale) poeder/bronzer/blush met een SPF, maar die bieden absoluut niet voldoende bescherming voor een hele dag. Daarbij gebruiken we vrijwel altijd veel te weinig product om de bescherming optimaal te krijgen, vertrouw er dus niet op als je echt een dag buiten doorbrengt. Dat betekent dus dat je echt wel bruin wordt als je een laagje make-up gebruikt, net zoals je ook wel bruin wordt als je een zonbescherming gebruikt, het gaat alleen iets langzamer maar wel veiliger.
Ik kan mij heel goed voorstellen dat je op warme dagen overgaat op een simpelere zomermake-up, dat doe ik zeker ook. Matteren met poedertjes heeft niet zoveel zin als het 35 graden is en extra glans toevoegen is al helemaal niet nodig, daar zorgt het laagje zweet wel voor! Oogschaduw skip ik meestal ook of ik kies alleen voor wat glans op mijn oogleden voor een fris effect, gecombineerd met wat (waterproof) oogpotlood en mascara kom ik de dag wel door. En natuurlijk gebruik ik wel altijd een goede zonnebrandcreme, eventueel met een tintje als ik mijn huid toch iets wil egaliseren....easy does it op vakantie of warme dagen!

Hoor, zie of lees jij ook weleens beweringen waarvan je weet dat ze niet kloppen? Wist jij dat je ook door make-up heen kan verbranden?

Deel dit artikel
Back to top