Reviews

Mijn favoriete zelfbruiners voor het gezicht

Zelfbruiner voor het gezicht kan de ideale oplossing zijn om op een veilige manier toch een tintje te krijgen, tenslotte heb je de zon dan niet eens nodig! Dat is op zich een prima plan, want teveel zon op het gezicht kan op lange termijn echt wel zorgen voor meer rimpeltjes, pigmentvlekken en een verslapte huid, daar zit niemand op te wachten. Ik heb een aantal favoriete zelfbruiners voor mijn gezicht die ik afwissel, kijk je even mee welke dat zijn?

Een zelfbruiner voor het gezicht moet voor mij aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • het resultaat moet snel te zien zijn, liefst zie ik direct een tintje
  • de uiteindelijke kleur moet natuurlijk worden
  • de zelfbruiner moet ook gecombineerd kunnen worden met make-up
  • de zelfbruiner mag geen irritatie of pukkeltjes geven, dat gebeurt namelijk nog weleens bij mij

Dit jaar heb ik een paar favorieten, die ik eigenlijk afwissel met elkaar, vier van de vijf lijken eigenlijk best op elkaar, zeker qua resultaat. Drie van de zelfbruiners zijn echt specifiek voor het gezicht, die van Lancaster en Guerlain kun je zowel voor het lichaam als het gezicht gebruiken. Ik kan ze allemaal prima gebruiken op mijn gezicht, ze geven mooi resultaat en voelen goed aan, ik gebruik ze eigenlijk altijd direct na ik mijn serum heb aangebracht, daarna laat ik ze even intrekken (totdat de huid weer droog aanvoelt) en dan ga ik verder met mijn dagcreme, primer en make-up. Ik gebruik de zelfbruiner van Estée Lauder ook weleens 's nachts, die heeft geen tintje (dat kan weer afgeven aan mijn kussens) of ik meng wat van de Clarins druppels door mijn nachtcreme.

Diorskin Nude Tan Prime & Bronze 001 EUR 40,50 (tube met pomp 30 ml)
Een zachte gel met een behoorlijke donkere kleur die je direct een kleurtje geeft, laat zich makkelijk verdelen en geeft een mooie glans aan de huid, prima primer voor onder make-up. Volgens Dior geeft het een geleidelijke kleur, maar ik moet zeggen dat ik na één dag al een behoorlijke kleur heb, zelfs met deze versie voor de lichte huid. Heel subtiel is deze dus niet, wel mooi! Er zit wel alcohol en parfum in, ik zie ook vitamine E en melkzuur, het exfolieert dus ook een beetje, vergeet geen SPF te gebruiken!

ingrediëntenlijst

Estée Lauder Bronze Goddess Self-tanning lotion for face EUR 26,50 (tube 50 ml)

Deze witte creme bouwt het meest subtiel op van de cremes, je ziet er eigenlijk helemaal niets van direct na het aanbrengen, de zelfbruiner geeft geen kleur af en is daarom goed geschikt voor gebruik in de nacht. De creme is redelijk verzorgende doordat er glycerine, sheaboter, aloe vera sap en macadamia olie in zit, ook zie ik wat anti-oxidanten in de zelfbruiner terug, op zich heel fijn! Er zit geen alcohol in de zelfbruiner, wel parfum vrij hoog op de lijst, maar ik zie ook kokosnootolie en vitamine E. De zelfbruiner ruikt heerlijk, heel tropisch en laat zich goed verdelen, deze is wel iets voedender, je zou misschien een dagcreme kunnen overslaan, vergeet natuurlijk niet de SPF de dag dat je deze gebruikt!

ingrediëntenlijst

Lancaster Self tan beauty Selftanning comfort cream Instant golden glow EUR 32,00 (tube 125 ml)

Lancaster heeft al jaren een zeer uitgebreide selftanning range, dit jaar is deze helemaal vernieuwd en deze zachte, getinte gel-creme is één van mijn favorieten uit de range (ik heb er nog één trouwens). Ik gebruikte eerst de versie speciaal voor het gezicht, maar inmiddels heb ik deze ook al een paar keer gebruikt en dat bevalt goed, de kleur zie je direct na het aanbrengen en ook de uiteindelijke kleur is mooi, een diepbruin die niet rood uitvalt. De zelfbruiner is makkelijk uit te smeren op mijn gezicht en voelt fijn aan, hij moet wel even drogen voordat ik verder kan gaan met mijn routine, maar dan heb je het over enkele minuten. De geur van deze zelfbruiner is niet de typische Lancaster geur, hij is wat tropischer, meer kokos ruik ik en dat is lekker. In de ingrediëntenlijst zie ik sheaboter, glycerine, vitamine C, kokossap en vitamine E staan, net zoals wat anti-oxidanten, ook staat alcohol op de lijst en kom ik parfum pas helemaal onderaan tegen. 

ingrediëntenlijst

Guerlain Terracotta Sunless Tinted selftanning gel EUR 39,02 (pompflacon 150 ml)

Vorig jaar was deze al favoriet en nu ben ik er nog steeds fan van, vooral door de zalige geur en de arganolie die erin zit, dat geeft zo'n mooie glans op mijn lichaam en gezicht, geweldig! Deze lijkt qua textuur erg op de versie van Lancaster, ook deze geeft direct een mooie kleur, de zelfbruiner smeert makkelijk uit, voelt zacht en verzorgend aan. Het fijne is dat er geen alcohol in de zelfbruiner zit, wel wat parfum, maar dus ook arganolie, melkzuur, vitamine E en glycerine.

ingrediëntenlijst

de textuur van de zelfbruiners

na een paar minuten en iets beter uitgesmeerd, wat een verschil!

ongeveer 16 uur na het aanbrengen, de kleuren variëren best wel iets, die van Estée Lauder is toch het donkerste, die van Lancaster het meest subtiel  en de versies van Dior en Guerlain zijn vrijwel gelijk van kleur. Ik heb in de tussentijd gewoon gedoucht en mijn handen gewassen. Bedenk wel dat ik wat extra product heb opgesmeerd om het resultaat goed te laten zien, de kleur is dus erg geconcentreerd, normaal zou ik het beter verdelen en is het resultaat natuurlijk wat subtieler. En de kleur is ook bij iedereen verschillend, het is simpelweg afhankelijk van de reactie van de dihydroxyacentone met jouw huid.

Clarins Radiance-Plus Golden glow booster EUR 20,54 (glazen flacon 15ml)

Dit is een speciaal geval, het is nl. een concentraat dat je niet direct op de huid mag aanbrengen maar moet mengen door jouw verzorgingsproduct. Dat kan een dagcreme zijn in het geval van jouw gezicht, maar eventueel ook een bodylotion voor het lichaam. Het is bijna pure dihdroxyacentone wat er in het flesje zit, dit is het ingrediënt dat altijd zorgt voor de bruining bij een zelfbruiner. Ik vind dit wel een heel leuk idee, zo kun je namelijk zelf jouw perfecte kleur regelen, ook als je gaat voor een zeer subtiele kleuring kun je hiermee aan de slag en de kans op vlekken is eigenlijk nihil. Je moet dus wel even goed testen hoe jij het beste resultaat krijgt, Clarins adviseert drie druppels concentraat bij een normale hoeveelheid dagcreme. Als ik dit mengsel op mijn gezicht aanbreng, dan zie ik vrijwel geen kleurverschil, ik moet dus wel vijf druppels toevoegen om iets te zien. Nadeel is dan wel weer dat mijn dagcreme erg vloeibaar wordt, maar voor een keertje kan dit prima. Dit is dus een perfecte oplossing als je een bleke huid hebt en graag subtiel een tintje wilt krijgen, de kleur wordt nl. wel donkerder als je het een paar dagen na elkaar aanbrengt. Super idee van Clarins, al heeft Collistar al heel lang van dit soort druppels en die zijn ook fijn!

ingrediëntenlijst

ik heb de druppels even gemengd met de hydraterende HydraQuench creme van Clarins, een aanraders als jouw huid vochtarm is!

Bij deze hoeveelheid doe je normaal drie druppels aldus Clarins, maar iets meer of minder mag natuurlijk ook, je mag het concentraat nooit (!!!!) direct op de huid aanbrengen, je krijgt gegarandeerd vlekken!

Je ziet niets van de zelfbruiner na het aanbrengen, hij heeft geen kleur en je moet dus lang wachten eer je resultaat ziet.

Tja...echt veel zie ik niet met drie druppels, dat is voor mijn licht-getinte huid echt te weinig!
Deze zelfbruiners hebben de test doorstaan en ik heb ze allemaal goedgekeurd! Op zich is het concentraat van Clarins niet echt iets voor mij, maar ik vind het wel een product dat de moeite waard is, zeker als je wat lichter bent. Van de andere vier is mijn aanrader toch de zelfbruiner van Guerlain, die zit in een prachtige en fijne verpakking, ruikt heerlijk, geeft een mooi resultaat en is prima qua prijs naar mijn idee. Naast een mooi resultaat op mijn gezicht kan ik hem ook prima op mijn armen, benen en rest van mijn lichaam gebruiken, handig en praktisch! Dat kan natuurlijk ook met die van Lancaster, die staat dus zeker op nummer twee....of is het een gedeelde eerste plaats? De versie van Estée Lauder staat op plaats drie, een prima resultaat, maar het duurt wel even! En op nummer vier komt dan toch de versie van Dior, puur omdat de prijs erg hoog is in verhouding tot wat je krijgt, verder is het een prima product.

Ben jij nog op zoek naar de perfecte zelfbruiner voor het gezicht? Misschien moet je eens één van mijn favorieten proberen, ik kan je ze echt aanraden als je een mooi resultaat wilt zien. 

Deel dit artikel
Back to top