Reviews

10 vragen & antwoorden over zelfbruiner - Dare to selftan!

Help....was jij al helemaal klaar voor dit prachtige weer? Benen netjes onthaart, ruwe voeten een uitgebreide pedicure gegeven, de anti-cellulitiscreme weer uit de kast gehaald en de melkflessen voorzien van een tintje? Nog niet? Nu moet het toch echt gebeuren hoor, tenslotte moeten we die fijne jurkjes en broekjes toch weer aan deze lente? Tijd voor een zelfbruiner dus, al weet ik best dat er heel veel mensen best een beetje bang voor zijn. Dat is echt niet nodig, zeker niet als je deze 10 vragen (en mijn antwoorden) over zelfbruiner even doorleest.....

Hoe werkt zelfbruiner?

In iedere zelfbruiner vind je een stof met de naam dihydroxyaceton (DHA), een kunstmatige suiker dat reageert op de aminozuren van de (dode) huidcellen in de bovenste huidlaag. Door een chemische reactie krijgen die cellen een bruine kleur waardoor de huid bruiner wordt. De bruine kleur blijft net zolang zichtbaar totdat de dode huidcellen van de huid afslijten, je kunt ze er niet afwassen maar na een scrub of exfoliant zul je wel wat minder kleur gaan zien.

Kun je zelfbruiner bij elk huidtype gebruiken?

Ja, in principe wel, maar als je een gevoelige huid hebt moet je wel even testen hoe jouw huid reageert. Daarnaast zijn er zoveel verschillende zelfbruiners met elk een hele lijst aan ingredienten waar je op zou kunnen reageren, niet iedere zelfbruiner is daarom geschikt maar dat is eigenlijk bij iedere cosmetica product het geval. Een zelfbruiner is een extra stap in de gezichtsverzorging, de versie voor het gezicht is vrijwel nooit vet en daardoor ook geschikt voor een vettere huid.

Lancaster heeft nieuwe zelfbruiners in 3 varianten/kleuren, van een subtiel tintje tot een diepe bruine "vakantiekleur", je kunt zelf kiezen wat goed bij je past
Hoe kies je de goede kleur zelfbruiner?

Eigenlijk zijn er geen verschillende kleuren zelfbruiner, maar het resultaat kan wel flink verschillen. Dat heeft te maken met het percentage DHA dat in de zelfbruiner zit, dan kan best varieren nl. van een concentratie van 1 tot  wel 15 % DHA in een product. Is de concentratie hoog, dan zul je flink bruin worden na 1 applicatie. Is de concentratie laag, dan is het effect veel subtieler en moet je de zelfbruiner vaker gebruiken om een kleurtje te krijgen. Ben je van jezelf best getint, dan kun je een wat hoger geconcentreerde zelfbruiner gebruiken maar als je heel licht van huid bent, dan is dat in veel gevallen too much. Gebruik dan een lager geconcentreerde variant of meng wat creme of bodylotion met de zelfbruiner om de concentratie DHA te verlagen.

Kan ik met mijn spierwitte huid ook een zelfbruiner gebruiken?

Ja, dat kan echt wel, maar als je geen "oempa loempa" effect wilt hebben (de oranje gekleurde mannetjes uit het geweldige boek Sjakie & de chocoladefabriek van Roald Dahl), dan zou ik je wel aanraden om een subtiele zelfbruiner te kiezen van goede kwaliteit. Toen het effect van DHA ontdekt werd was het resultaat een worteltjesoranje kleur bruin....niet bepaald subtiel dus. Inmiddels is er flink aan de formule van zelfbruiner gelsueteld, waardoor het effect een stuk natuurlijker is, toch zijn er nog steeds zelfbruiners die je eerder oranje maken dan bruin. Misschien gebruiken ze een minder goede variant van DHA? Ik weet het niet, maar als je zo'n zelfbruiner hebt, gooi hem gewoon weg en koop een goede, die zijn er namelijk wel. Nog een tip (die ik hierboven ook al noemde) als je voor een subtiel resultaat wilt gaan, meng dan wat creme met jouw zelfbruiner. Dan zul je niet van de een op ander dag diepbruin ziijn, maar kun je de kleur in een paar dagen mooi opbouwen, de huidlaag wordt nl. iedere dag weer wat dieper bruin van kleur.

Hoe voorkom je vlekken?
Voor je zelfbruiner gaat aanbrengen moet de je dag van te voren een aantal stappen doorlopen.

  • Scrub de huid even goed of gebruik een exfoliant, hierdoor zullen de meest losse dode huidcellen loslaten en is het resultaat egaler en houdt het zelfbruinresultaat veel langer 
  • Daarna moet je de huid extra goed hydateren, zeker op ruwe plekken zoals knieen, ellebogen of voeten.
  • De volgende ochtend kun je dan van start met de zelfbruiner op een schone huid. Breng op jouw gezicht eventueel wel een serum aan en breng daarna, zorgvuldig de zelfbruiner aan die je goed verdeelt over jouw hele gezicht. Blijf uit de buurt van wenkbrauwen en mijdt ook de huid rond de ogen een beetje, breng daar in elk geval geen extra product aan, dat is niet nodig. Ik gebruik altijd het laatste beetje dat op mijn vingers zit om nog even langs mijn ogen te halen, dat voldoet prima. Veeg de zelfbruiner wel nog even van de wenkbrauwen af, daar hoopt het vaak op en dan kun je donkere vlekken krijgen.
  • Op het lichaam gaat het eigenlijk niet anders, maar ik heb wel een hele goede tip : neem de tijd om zelfbruiner aan te brengen, als je te snel te werk gaat, dan krijg je gegarandeerd vlekken en strepen. Breng voldoende zelfbruiner aan per lichaamsdeel en verdeel het goed, eerst in lange halen, gevolgd door kleine draaiende bewegingen. Laat alles even drogen, wacht minstens 5 minuten met aankleden, trek hooguit een badjas aan of sla een handdoek om.
  • breng minder zelfbruiner aan op ruwe delen van de huid, daar zitten nl. veel dode huidcellen en daar concentreerd de kleur zich dus...met als gevolg vlekken. Breng daar dus een heel kleine hoeveelheid zelfbruiner aan, zeker niets extra!
  • vergeet jouw handen en de binnenkant van de pols niet goed te wassen met water en zeep, vooral dat laatste stukje huid wordt snel vergeten als je jouw benen 
Was je de zelfbruiner er 's avonds weer af of verdwijnt de kleur als er water opkomt?

Nee, de huidcellen die bruin worden door de zelfbruiner kun je niet afwassen, die moeten er echt vanaf slijten. Maar...in een flink aantal zelfbruiners zit ook een kleurstof die de creme bruin laat kleuren waardoor je beter kunt zien waar je de zelfbruiner moet aanbrengen of aangebracht hebt. Dat kan natuurlijk wel wat afgeven, zeker als de zelfbruiner nog niet goed opgenomen is. Wacht dus het liefst even met aankleden totdat de zelfbruiner goed is ingetrokken. Wat trouwens wel mogelijk is, zodra de huidcellen loskomen kunnen die bijvoorbeeld op een kraag of mouw terecht komen en een bruine kleur achterlaten, dat is dan niet de zelfbruiner, maar de dode, bruine huidcellen die loslaten.

Hoe lang duurt het voordat de kleur weer verdwijnt?

Dat ligt eigenlijk helemaal aan jouw huid, des te sneller de huidcellen loslaten des te sneller zal de bruine kleur verdwijnen. Het ligt dus eigenlijk niet aan de werking of kwaliteit van de zelfbruiner, maar meer aan jouw huidcellen. Wil je sneller van de bruine kleur af? Dan helpt scrubben of exfoliëren zeker wel, maar je kunt de bruine kleur eigenlijk niet in één keer weer laten verdwijnen, het moet er afslijten. Normaal gesproken blijft de kleur meestal een dag of 3 tot 5 zichtbaar, waarbij het langzaamaan lichter wordt.

Beschermt een zelfbruinkleurtje tegen de zon?
Nee! Helemaal niet! Een zelfbruiner bevat (over het algemeen) geen SPF, je kunt dus nog steeds verbranden en natuurlijk bruin worden als je zelfbruiner gebruikt. Maar ook het bruine laagje huidcellen beschermt je niet tegen de schadelijke zon, het gaat slechts om een laagje "verf" op die cellen en daar brandt de zon gewoon doorheen. Het beschermt dus echt niet, helemaal niet en je moet dus nog steeds een goede zonbescherming gebruiken.

Is er een zelfbruiner die niet vies ruikt?

Dat is een lastige! Weet je waarom? Het is namelijk niet de zelfbruiner die je ruikt, maar je ruikt het resultaat van het chemische proces van de DHA met de aminozuren, een ietwat chemische, geur die je uit duizenden herkent! Daar is weinig aan te doen, al doen de meeste fabrikanten hun best door wat extra parfums toe te voegen aan de zelfbruiner die de geur zouden moeten maskeren....helaas lukt dat niet altijd, waardoor het effect eerder minder lekker wordt. Het is dus even zoeken naar een zelfbruiner die je qua geur kunt handelen, helaas! Oh ja, ik merk wel dat als een zelfbruiner "vers" is, hij dan minder sterk ruikt, als de verpakking al wat langer open is, dan vind ik de geur sterker worden.

Geeft een zelfbruiner af op kleding?

Ja, dat kan dus, zeker als de zelfbruiner zelf als getint is maar ook door de gekleurde huidcellen die loslaten, dat kun je niet echt voorkomen behalve door de huid goed voor te bereiden door te scrubben en te hydrateren. Als je de huid goed voorbereid gebeurt dat minder snel en zul je ook minder last hebben van afgeven en natuurlijk is het belangrijk om de zelfbruiner goed te laten drogen/intrekken voordat je je aankleedt.

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn antwoorden, maar misschien hebben jullie nog wel meer vragen over zelfbruiner? Stel ze gerust hieronder, als er nog veel goede vragen bij staan, dan maak ik gewoon nog een tweede artikel, dat is altijd handig als naslagwerk! En natuurlijk zal ik binnenkort mijn favoriete zelfbruiners van dit moment met jullie delen, die heb ik namelijk zeker.

Deel dit artikel
Back to top