Inspiratie & Tutorials

Hoe breng je rode lipstick netjes op?

Rode lipstick is prachtig, het staat zowel chique, modern, klassiek, sexy als hip, wie draagt het eigenlijk niet? Toch is het best even wennen aan zo'n knalrode mond, het is behoorlijk opvallend zeker als je daarvoor alleen lipgloss of nude lipstick droeg. Rode lipstick moet je ook net even wat preciezer aanbrengen, tenslotte zit je niet te wachten op een clownsmond of rode lipstick op je tanden. Gelukkig heb ik wat tips voor je, lees je even mee hoe ik mijn rode lipstick aanbreng?

Rihanna met haar prachtige MAC Riri Woo!
Rode lipstick must do's:
  • kies een kleur rode lipstick die past bij jouw huidttint en die je zelf ook mooi vindt staan, ga niet af op swatches bij iemand anders, hoe verleidelijk ook. Test de kleur altijd even goed uit bij jezelf, belangrijk is dat je je goed voelt bij de kleur, zeker als hij opvallend is. Anders heb je grote kans dat je een lipstick koopt en daarna nooit meer draagt, dat is ook zonde. Ga dus niet mee in trends als het niet jouw ding is.
  • zorg voor mooie, gezonde lippen als basis voor een rode lipstick. Breng altijd een lipbalsem aan voordat je lipstick gaat aanbrengen en laat dat even intrekken, daarna kun je aan de gang.
  • wil je de hele dag plezier hebben van een lipstick, denk dan eens aan het gebruiken van een lipprimer, dat zorgt zeker voor een langere houdbaarheid.
  • vrijwel iedere lipstick heeft een hekel aan vet en olie, eet je iets wat vettig is dan verdwijnt de lipstick veel sneller van jouw lippen dan je misschien wel wilt. 
  • nadat je iets gegeten of gedronken hebt, kan de lipstick wat vervaagt zijn. Heb je geen tijd om iets bij te werken, vervaag de lipstick dan even over jouw lippen, dan zie je misschien wel iets minder kleur, maar heb je tenminsten niet van die gekke rode randjes.

Rode lipstick don'ts:

  • rode lipstick met een oranje ondertoon maken gele tanden nog geler, pas daar dus echt mee op als je dat vervelend vindt. Kies liever een koelere tint die een blauwe ondertoon heeft, vaak zijn die ook wat meer roze of paarsig van tint.
  • probeer niet met handen of vingers aan jouw mond te zitten, rode lipstick is vaak heel gepigmenteerd en geeft ook snel af, je smeert zo wat lipstick naast jouw mond, niet zo heel chique!
  • uitgebreid zoenen is meestal niet ideaal als je een dekkende rode lipstick draagt, voor je het weet ziet vriend of vriendin helemaal onder. Ga je voor een uitgebreide zoensessie, kies dan liever een andere lipproduct!
  • verwijderen van een matte, dekkende lipstick kan best wel even lastig zijn. Probeer een oogmake-up remover als het echt niet lukt met een normale make-up remover of gebruik eventueel wat olijf/babyolie om de lipstick te verwijderen.
  • rode lipstick kan weleens op je tanden terecht komen, dat wil je natuurlijk niet. De beste truc is om (na het aanbrengen) een vinger in je mond te stek, je lipper er omheen te sluiten en de vinger langzaam uit jouw mond te trekken. Je zult zien dat het teveel aan lipstick op jouw vinger zit en niet meer op jouw tanden terecht komt.
Hoe breng je rode (of andere fel gekleurde) lipstick aan?

1. Gebruik een lipliner (dit is Smashbox Always sharp lip liner in Ruby), begin met het inkleuren van de randjes en werk naar binnen toe. Je kunt de hele lippen inkleuren, maar omdat lipliner soms wat droog is kun je ook alleen de randjes kleuren. Verdeel de kleur daarna over de hele lip met een vinger. Blijf liefst netjes binnen/op de lijntjes van jouw lipcontour. Je kunt de lippen wel iets voller of smaller laten lijken door de lipcontouren iets anders te tekenen, maar doe dat echt subtiel omdat het al snel onnatuurlijk oogt, zeker bij een felle lipkleur.

2. dit is het resultaat, na het vervagen met mijn vinger. De kleur hoeft niet gelijk te zijn aan de lipstick, maar bedenk wel dat de kleur van invloed is op het eindresultaat. Een donkere lipliner onder een lichtere lipstick zal een heel andere kleur opleveren dan een lipliner in dezelfde kleur. Je kunt op deze manier wel heel goed variëren in kleuren, zo oogt een lipstick direct heel anders.

3. breng de (rode) lipstick normaal maar wel precies aan, ik gebruik vrijwel nooit een kwastje, tenzij de lipstick al behoorlijk afgesleten is en ik geen mooi, strak randje meer kan tekenen/maken. Dan gebruik ik wel een kwastje, daarmee kun je de lippen netjes inkleuren. Misschien kost het iets meer tijd dan snel de lipstick over je lippen strijken, maar het resultaat is veel mooier en blijft ook langer mooi. Als ik mijn lippen heb ingekleurd, dan hap ik soms even in een tissue en breng ik daarna nog een laagje aan, maar bij de goed gepigmenteerde lipsticks van dit moment is dat eigenlijk niet meer nodig.

4. Wil je een perfect gevormde, rode mond? Dan kun je het beste nog een randje concealer aanbrengen rond je lippen met een stevig kwastje. Op die manier kun je de lipcontouren heel mooi en strak maken, zorg er natuurlijk wel voor dat je een goed kleur concealer gebruikt en niet een te lichte zoals, je kunt eventueel ook foundation gebruiken maar concealer werkt toch net wat beter omdat het beter dekt en blijft zitten. Het zorgt ook voor een extra barriere, de lipstick kan zo niet meer uitlopen.

5. En zo zit de rode lipstick van Smashbox op mijn lippen! Deze versie blijft zo prima een hele avond zitten, afhankelijk wat ik eet en drink, bijwerken is normaal niet echt nodig maar kan natuurlijk wel. Dat doe ik dan wel gewoon met de lipstick, zonder lippotlood, kwastje of concealer, dat is onderweg natuurlijk niet echt handig.

Wat is jouw favoriete rode lipstick en met welke lipliner combineer je deze graag? Kies je voor een klassieke rode of ga je voor een variant op "de" rode lipstick? Zal ik binnenkort eens een overzichtje maken met mijn favoriete rode lipsticks?
Deel dit artikel
Back to top