Reviews

Herstparfums 2015 met Reminiscence, Juliette has a gun, Tom Ford, Frederic Malle en Comme des Garcons

Parfums met patchouli als belangrijkste geurnoot waren heel populair in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw, hippies (ofwel de hipsters van die tijd) besprenkelden zich rijkelijk met de olie van dit kruid. Kon ik maar even terug in de tijd gaan, de laatste tijd ben ik ook behoorlijk in de ban van parfums met de rijke, warme en diepe geur van Patchouli. In dit artikel zal ik je een aantal fijne patchouli parfums laten zien, samen met andere rijke, tikje Oosterse geuren van merken als Reminiscence, Juliette has a gun, Frederic Malle, Comme des Garcons en Tom Ford.

Opvallende witte verpakkingen tussen vrij Oosters aandoende geuren, dat zou je niet verwachten toch? Tussen deze geuren zitten drie van favorieten van de afgelopen tijd, kun je nu al raden welke het zijn?

Reminiscence Patchouli Blanc Eau de Parfum EUR 63,00

 

"Patchouli Blanc is een nieuwe interpretatie van het allereerste legendarische parfum, Patchouli. Deze sensuele en vrouwelijke variatie is samengesteld rondom de kleur wit, de kleur van absolute puurheid. Om de kleur wit een geur te geven, heeft de parfumeur een palet van "witte", pure ingrediënten gebruikt. Patchouli Blanc opent met een uitbarsting van aldehyden, kenmerkende ingrediënten van de moderne parfumerie, die worden verfrist met een vleugje steranijs. De geur opent met een bloemig hart van meidoorn met tedere, poederachtige accenten. Sandelhout, musk en witte houtnoten harmoniëren goed met de amber basis van Patchouli Blanc. De geur combineert de donkere noten van de originele Patchouli met een stralend hart, waardoor de geur elegant en modern en misschien wel iets schoner is."

 

Patchouli is een kruid, afkomstig uit Indonesië en misschien daarom wel één van de fijnste ingrediënten die er zijn, althans...naar mijn mening, iets waar vast niet iedereen het mee eens is. De warme, kruidige, aardse, diepe en wat prikkelende geur is meestal direct herkenbaar in een geur en vaak ook behoorlijk overheersend. Je vindt dit ingrediënt vaak in Oosterse, Chypre geuren die wat luxer en opvallend zijn, geen ingrediënt voor liefhebbers van zacht en subtiel om het maar zo te zeggen. Toch is deze Patchouli Blanc een mooie instapgeur, voor als je wel geintrigeerd bent door patchouli, maar het soms ook iets teveel van het goede vindt. Patchouli Blanc is vooral poederiger, wat frisser en minder prikkelend dan de orginele Patchouli van dit merk, die overigens ook wel erg heftig is. Een redelijk frisse patchouli geur, maar toch nog steeds herkenbaar en spannend door de kruidige touch van patchouli. Ik vind de geur net iets te zoet naar mijn smaak, van mij had het iets frisser gemogen om het nog wat interessanter te maken, toch het ruiken zeker waard!

Juliette has a gun Another Oud eau de parfum EUR 120,00

 

"Een originele naam voor een originele geur. Another Oud suggereert een terugkeer naar de Orientaalse wereld, versie 2.0. Het roept moderniteit op naast de uitbundigheid en grandeur die je voor je ziet als je je in die regio bevindt. De geur heeft een diep houten compositie, gecreert rondom een ultramoderne interpretatie van dit beroemde ingredient. Een mysterieuze en originele geur die een uniek gevoel geeft. Weer een oud geur? Another oud? Het tegenovergestelde juist! De geur opent met frisse bergamot en framboos, in het hart ruik je oud ofwel agarhout, gecombineerd met norlimbanol, musk en ambroxan."

 

Oud ofwel agarhout is een bijzonder ingrediënt, het is eigenlijk de geur van door een schimmel aangetast hout dat heel lastig te vinden is, maar wel een van de populairste ingrediënten is van Oosterse parfums. Als je "oud" (spreek uit als oed) eenmaal geroken hebt, dan vergeet je de overdadige houachtige geur nooit meer, het is vaak behoorlijk overheersend in een geur. Nu kan ik oud zeker waarderen, maar een "gewone" oud geur is voor mij vaak te heftig. Dat is zeker niet het geval met Another Oud van een van mijn favoriete merken, Juliette has a gun, dat is juist een behoorlijk frisse, licht zoete geur met de kenmerkende abroxan geurnoten waardoorheen je langzaam de houtachtige, diepe noten van oud ruikt door de frisse bergamot heen. De compositie bouwt mooi op, de geur opent fris en gaat langzaam over in de hart- en basisnoten, maar de geur blijft goed in evenwicht, zelfs de oud overheerst niet. Dit is absoluut een echte aanrader als je eens iets anders wil dan de standaard bloemen- of gourmandgeuren van de bekende merken. Sowieso is Juliette has a gun een geweldig merk, ik ben gek op heel veel van de geuren die Romano Ricci heeft bedacht, wist je dat hij een kleinzoon van Nina Ricci is? Ik hou van Another Oud!

Tom Ford Patchouli Absolu eau de parfum EUR 196,00

 

"Tom Ford Private Blend Patchouli Absolu is een revolutie binnen de parfumerie. De niet-traditionele, schitterende constructie in combinatie met baanbrekende, hoogwaardige ingrediënten creëren de ultieme, moderne patchouli. De ster van de geur is een veelzijdig patchouli mengsel dat een hypnotische handtekening bereikt met een kloppend hart van donkere mysterie. Drie duidelijk unieke patchoulis verenigen zich, als gevolg van de evolutie van het fundamentele ingrediënt. De geur opent met topnoten van verse laurierblaadjes, rozemarijn en mos, in het hart ruik je de drie unieke patchoulis, gaïachout, cypriol, vioolhout en cachemir hout. De basis is licht zoetig door de tonkaboon, amber, musk en leder."

 

Mijjn liefde voor patchouli parfums is absoluut aangewakkerd door deze geur van Tom Ford, een parfum die deel uitmaakt van de Private Blend lijn die gelukkig ook in Nederland te koop is (exclusief bij De Bijenkorf). De geur is extreem fijn, de patchouli is zowel zoet als kruidig, pittig en groen, maar ook warm en prikkelend, heel divers en daardoor zeker verrassend. In het begin kriebelt de geur best in mijn neus, maar ik ruik ook vrij snel de warme basis door de kruidige, groene topnoten heen. Na een tijdje blijft de geur echt kleven, het is zo'n fascinerende combinatie dat het lastig is deze te omschrijven, maar als ik deze geur draag kan ik bijna niet stoppen met aan mijn polsen te ruiken, het is zo'n aparte, aardse, kruidige maar ook zoete geur. Het is een unisex geur, zeker ook uitermate geschikt voor mannen, maar door de zoete touch zeker ook fijn voor vrouwen. De houdbaarheid is enorm lang, je hoeft ook maar een klein beetje te gebruiken voor een intense geurbeleving!

Frederic Malle Portrait of a lady eau de parfum EUR 160,00

 

"De nieuwste damesgeur van Frederic Malle is gecreëerd door parfumeur Dominique Ropion, door velen omschreven als een van de beste parfumeurs van deze tijd. Hij tekende eerder o.a. voor de parfums Carnal Flower, Une fleur de Cassie en Geranium pour Monsieur van dit parfumhuis. Portrait of a Lady bevat Turkse roos, zwarte bes, framboos, kaneel, kruidnagel, patchoeli, sandelhout, wierook, ambroxan en witte musk cocktail. Deze moderne oosterse geur laat zich het best omschrijven als luxueus, vrouwelijk, puur, onweerstaanbaar en stil als 'het portret van een vrouw' Deze geur bevat één van de hoogste concentraties parfumolie en is daardoor extreem lang houdbaar."

 

Tijdens de VIP shopping night bij Skins maakte ik (pas) kennis met deze klassieker, een geur die door iedereen in de winkel als heerlijk werd bestempeld! Het is een geur die tot de meest verkochte producten bij Skins hoort, ze kunnen de voorraad wel blijven aanvullen, zo vaak wordt deze vrouwelijke, wat stoute en bijzondere geur verkocht.

Portrait of a lady klinkt misschien behoorlijk degelijk, maar ik vind deze geur allesbehalve dat, het is juist een sensueel, mysterieus en onweerstaanbaar parfum. De patchouli combineert geweldig met de zoete topnoten als zwarte bes en framboos en wordt later heerlijk zacht door de combinatie met musk. Deze patchouli parfum is wat minder prikkelend dan de Tom Ford variant, het is toch iets meer een vrouwenparfum denk ik. De houdbaarheid is fantastisch en de geur zal je enorm veel complimenten opleveren, dit is een geur die je niet zomaar aan je voorbij kunt laten gaan! Als ik nog een minpuntje mag noemen? Ik vind de kruidnagel direct na het opsprayen niet zo lekker, gelukkig verdwijnt dit snel en kan ik van de patchouli, ambroxan en witte roos gaan genieten. Dit is een absolute topper en ik begrijp goed waarom deze parfum zoveel wordt verkocht!

 

Serge Lutens a la nuit eau de parfum EUR 91,00 (50 ml)

"A La Nuit is één van de betere geuren die jasmijn in het centrum van de compositie plaatsen, en het zal zeker de aandacht trekken van de liefhebbers van een mooie jasmijngeur. Parfumeur Christopher Sheldrake van Serge Lutens combineert verschllende variaties van jasmijn in deze compositie, afkomstig uit India, Egypte en Marokko. Deze jasmijnmix is vergezeld door groene takken, honing, kruidnagel, benzoin en musk. De compositie is anders dan je zou verwachten, de opening is namelijk intens, warm en diep door de jasmijn, terwijl de basis juist groener en lcihter is, waardoor ze de frisse, lenteachtige karakter van deze geur benadrukken, nogal verrassend dus!"

 

Ondanks dat ik jasmijn in sommige geuren wel kan waarderen, is het niet bepaald mijn favoriete geurnoot, al is het wel een fascinerende geur. A la nuit is zeker een Oosters aandoende geur, die vooral in de opening bij mij associaties oplevert van heerlijk Oosters eten en het huis van mijn Indische oma. De jasmijn is vrij rond en totaal niet prikkelig, zoals bij sommige andere (vooral witte bloemen) geuren, juist heel zacht en licht zoet. De omschrijving van de geur slaat werkelijk de spijker op zijn kop, na een paar minuten is de geur een stuk frisser, alsof er een regenbuitje is uitgestort over een jasmijnveld...heel apart om te ruiken en zeker verrassend. Liefhebbers van jasmijn zullen hier absoluut heel gelukkig van worden, het is een mooie, aparte geur die zowel subtiel als langhoudend is. De flacons van Serge Lutens zijn allemaal gelijk, al verschillende dopjes wel van kleur volgens mij, bij de flacon krijg je ook een spraydopje als je die liever gebruikt.

Comme des Garcons Floriental eau de parfum EUR 76,50

 

"Floriental van Comme des Garcons is een houtachtige, kruidige geur voor mannen en vrouwen, het is een nieuwe geur en werd dit jaar gelanceerd. De geur opent prikkelend door de roze peper gecombineerd met de iets zoete pruim, de basis is Oosters door ingrediënten als wierrook, labdanum, sandelhout en vetiver. Floriental eau de parfum van Comme Des Garcons herdefinieerd de regels van de parfumerie door de geur op te bouwen rond de zonneroos, een bloem zonder geur. Dat maakt deze geur wel heel bijzonder!"

 

Fashionmerk Comme des Garcons heeft meerdere geuren, maar je ziet ze niet overal in de winkels, hierdoor zegt deze naam je misschien niet zoveel. Toch zijn hun geuren interessant, zeker ook deze nieuwe orientaalse, kruidige en lichtzoete parfum. De geur doet me denken aan Patchouli Absolu, maar dan iets minder prikkelend en iets zoeter, al lijkt er gek genoeg geen patchouli in te zitten. Gek, want dat lijk ik wel te ruiken? Misschien is het toch de hars en wierrook die de geur zijn mysterieuze, tikje aardse uitstraling geeft. Ik ruik de zonneroos niet, maar dat was waarschijnlijk al te verwachten? De verpakking is mooi en vooral erg leuk rond deze tijd van het jaar, dat rood met zwart die je toch niet vaak bij parfumverpakkingen! Lekker gedurfd en fashionable, deze Comme des Garcons Floriental!

Mijn favorieten zijn zeker Patchouli Absolu, Another Oud en Portrait of a lady! Had jij het goed geraden? Ik vind ze uitstekend passen in deze tijd van het jaar, wanneer ik mijn frissere geuren toch wat sneller laat staan. Is dat herkenbaar voor je?

 

Binnenkort meer parfumreviews online, er staatn nog 3 artikelen klaar met fijne geuren die jullie zeker nog gaan lezen voor de feestdagen. Naar welke nieuwe (of bestaande) geur ben jij heel nieuwsgierig? Wat is eigenlijk de laatste geur die jij zelf hebt gekocht?

Deel dit artikel
Back to top