Reviews

In deze volgorde breng je al je huidverzorging aan

Serum, huidolie, exfoliant, dagcreme, SPF….gebruik jij het ook allemaal? Sta jij ook weleens te twijfelen welk product je nu als eerste moet gebruiken en welke daarna "moet"? Ik wel, zeker als ik een nieuw product aan mijn routine wil toevoegen. Gelukkig zijn er wel regels voor, zo breng je de producten van dun naar dik aan, lees even mee in welke volgorde je huidverzorging moet aanbrengen.

Verwijderen van make-up kan prima met een micellair water zoals deze van Collistar of reiniger op basis van olie zoals deze van Clinique of Sensai

Stap 1 - make-up verwijderen (in de avond, optioneel als je het draagt)

Verwijder je make-up met een speciaal daarvoor bestemd product, liefst een milde olie, crème of balm. Gebruik het product direct op de "vuile" huid en masseer het goed in, waarbij je extra aandacht besteedt aan jouw oog- en lippen make-up (hiervoor kun je ook een aparte reiniger gebruiken). Haal het daarna weg met vochtige wattenschijfjes of spoel het af met water. Heb je haast, dan kun je altijd even removerpads gebruiken, maar ga daarna altijd verder met stap 2.

afhankelijk van je huidtype en -conditie kies je een reiniger, dat kan een cremige zijn zoals deze van Rodial en Sensai of een meer gelachtige. Deze mousse van Kenzo is heel zacht en voelt heel fijn aan.

Stap 2 - gezicht reinigen (optioneel in de ochtend, bij een droge huid liever skippen in de ochtend)

Na het verwijderen van de make-up reinig je de huid met een gezichtsreiniger/cleanser. Kies er één die past bij jouw huidtype en die je gebruikt met water (die je dus weer afspoelt). Tijdens deze stap kun je eventueel ook een gezichtsborstel of reinigingsdoekje gebruiken om de huid nog beter schoon te maken.

lotions hydrateren de huid en bevatten vaak anti-oxidanten en vitamines, zorg dat je er een kiest zonder alcohol zeker als je een droge huid hebt.

 

Stap 3 - toner, lotion of essence

Deze stap is heel belangrijk, toch slaan veel vrouwen deze stap over, niet doen! Een toner brengt de ph waarde van de huid na het reinigen weer op peil en zorgt ervoor dat het vocht in de huid beter wordt vastgehouden. Je kunt de toner direct op de huid aanbrengen of breng het aan op een watje en ga ermee over je huid. We zien ook steeds meer essences en lotions op de markt verschijnen, dit zijn dunne waterachtige producten vol goede ingrediënten zoals anti-oxidanten en/of exfoliants. Deze essences of lotions gebruik je na een toner (of in plaats van).

serums kun je over je hele gezicht aanbrengen, eventueel ook plaatselijk en je kunt ze ook met elkaar combineren

Stap 4 - serum

Een serum is dun van textuur en het bevat vrijwel altijd meer werkzame ingrediënten dan een dag- of nachtcreme, ook heeft het minder hydraterende, vochtvasthoudende ingrediënten, je combineert het dus eigenlijk altijd met een creme. Soms kiezen mensen met een heel vette huid trouwens ook weleens alleen voor een serum, als dat goed werkt voor jouw huid dan is het prima, vergeet alleen geen bescherming tegen de zon te gebruiken. Kies een serum dat jouw "problemen" aanpakt of ga voor een compleet serum. Je kunt een serum ook als kuur gebruiken van een paar weken om de huid wat extra's te geven.

Stap 5 - treatments (optioneel)

Heb je puistjes, rimpeltjes, pigmentvlekken of andere huidproblemen waarvoor je (plaatselijk) een treatment gebruikt? Breng die dan nu aan, direct na het serum en voor je aan de slag gaat met creme. De treatments zijn qua textuur ongeveer gelijk aan serum en eigenlijk zou je deze twee stappen dan ook kunnen combineren. Zo gebruik ik regelmatig een spottreament voor pigmentvlekken die ik in deze stap aanbreng.

Stap 6 - oogcreme

Ik ben een trouwe gebruiken van oogcreme, ik kan echt niet zonder omdat mijn huid rond de ogen dan echt enorm droog en snel rimpelig wordt, daar ben ik niet blij mee. Ik gebruik het iedere dag, twee keer per dag om precies te zijn en ik breng het aan net voor ik mijn creme aanbreng, al wissel ik deze twee stappen ook weleens af....het maakt eigenlijk niet zoveel uit welke van de twee je eerst gebruikt.

Stap 7 - hydraterende & beschermende creme (dag of nacht)

Een dag- of nachtcreme is vooral bedoeld als bescherming voor de huid gedurende de dag of als ondersteuning voor het herstel in de nacht, een dagcreme is meestal wat lichter van textuur dan een nachtcreme. Maar de ingrediënten komen vaak best overeen, er zijn tenslotte ook cremes die je zowel overdag als 's nachts kunt gebruiken. Heb je een vette huid, dan kan een nachtcreme soms iets te vettig zijn, skip deze stap dan of gebruik een lichtere variant die je ook overdag gebruikt, zorg alleen wel dat er geen SPF in zit, dat schijnt minder gunstig te zijn voor het herstel van de huid.

Stap 8 - beschermend product tegen de zon/SPF (alleen overdag, ook op bewolkte dagen of in de winters)

Last but not least gebruik je overdag altijd een product dat de huid beschermt tegen de zon, liefst met een SPF 30 of eventueel hoger. In Nederland is de UV index in de winter niet zo hoog, dus kun je er over het algemeen wel vanuit gaan dat het voldoende bescherming biedt. In de winter smeer ik nooit meerdere keren per dag, ik ben dan toch veel meer binnen en de zon schijnt veel en veel minder. Op mooie, zonnige dagen waarop je veel buiten bent is het uiteraard wel verstandig regelmatig te smeren met SPF. Oh ja, een dagcreme met goede zonnefilters gebruiken kan uiteraard ook, als je het combineert met een make-up product dat ook nog eens een SPF bevat, dan kun je er wel vanuit gaan dat het goed zit.

 

Nu zijn er natuurlijk nog veel meer producten die je zou kunnen gebruiken, vaak doe je dat niet iedere dag, maar een paar keer per week. Die producten heb ik hieronder nog even bij elkaar gezet met mijn advies wanneer je die het beste kunt gebruiken. Ik ben alleen vergeten gezichtsmaskers te noemen, die gebruik je eigenlijk altijd als laatste reinigingsstap voor de toner.

kies je voor een scrub of exfoliant die je weer moet afspoelen, doe dat dan na stap 2. Er zijn ook producten die zowel exfoliëren als reinigen, in dat geval kun je deze dan in plaats van stap 2 gebruiken.

een exfoliant gebruik je meestal alleen in de avond of nacht, na stap 3. Je kunt de exfoliants korte tijd laten intrekken en daarna weer van jouw gezicht verwijderen met water of je laat het de hele nacht op de huid zitten (lees de gebruiksaanwijziging). Je kunt de andere stappen daarna overslaan, maar kunt wel een oogcreme aanbrengen. Voor het beste effect gebruik je na de exfoliant geen nachtcreme of serum of je kiest voor een nachtcreme met extra exfolierende ingredienten.

een huidolie is optioneel, je brengt het aan als stap 4 of 5, een serum aanbrengen is dan niet meer nodig. Wil je toch een serum gebruiken, gebruik de huidolie dan in de nacht en het serum gedurende de dag. Je kunt de olie ook mengen met jouw dag-of nachtcreme of zelfs door je foundation.

 

Heb jij inmiddels jouw ideale volgorde van aanbrengen ontdekt? Gebruik je ook echt alle stappen? Vergeet gezien het komende seizoen vooral niet een goede beschermende creme te gebruiken en gebruik ook altijd een serum (ongeacht leeftijd of huidtype, dat is altijd goed). Bij een droge huid (zeker als die ruw, rood en schilferig is) mag een huidolie echt niet ontbreken

Deel dit artikel
Back to top