Huidverzorging

Pigmentvlekken? Dit kun je eraan doen!

Veel mensen hebben last van pigmentvlekken. Het goede nieuws is dat deze plekjes ongevaarlijk zijn, maar toch kun je je hier erg aan storen. Hoe ontstaan pigmentvlekken? En hoe kom je er weer vanaf? Wij geven je een paar tips.

Blootstelling aan de zon

Een pigmentvlek ontstaat wanneer het pigment zich op één plekje ophoopt. Pigmentatie wordt door een overproductie van melanine veroorzaakt, dit is het pigment dat onze huid, haar en ogen de natuurlijke kleur geeft. Er zijn verschillende factoren die deze overproductie in gang zetten, waarvan de belangrijkste zijn: blootstelling aan de zon, leeftijd, hormonale invloeden en genetische factoren.

Pigment beschermt de huid ook tegen de zon, dat is de reden dat je bruin wordt na het zonnen en veel mensen in warme landen een donkerdere huid hebben. Het pigment absorbeert de UV-straling en beschermt hierdoor de onderliggende organen tegen de schadelijke effecten. Denk hierbij aan het netvlies in je ogen.

Pigmentatie voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen en pigmentvlekken zijn voor een groot deel te voorkomen door jezelf te beschermen tegen de zon. Tessa winkel is beauty-expert voor Adviesjagers.nl. “Om je huid mooi te houden is het belangrijk om zowel in de zomer als in de winter een dagcrème met uvf-bescherming te gebruiken. Hiermee voorkom je niet alleen pigmentvlekken maar bijvoorbeeld ook vroegtijdige rimpelvorming. Water drinken doet ook wonderen voor vele huidproblemen. Zo reinig je namelijk op een natuurlijke manier je lichaam.”

Pigmentvlekken lichter maken

Wanneer je al pigmentvlekken in je gezicht hebt wil je natuurlijk weten hoe je hier weer vanaf komt. Er zijn verschillende natuurlijke middeltjes die een bewezen werking hebben bij overpigmentatie, zoals verzorgingsproducten met vitamine C en zoethoutwortel.

Citroenmaskertje tegen pigmentvlekken

Het kan helpen om een citroenmasker te nemen. Je hebt nodig: een citroen, een theelepel zout en wat druppels olijfolie. Dit mengsel smeer je op de donkere pigmentvlekken en laat je een kwartiertje intrekken. Vervolgens reinig je de huid met lauwwarm water en verzorg je deze met een hydraterende crème. Voor het beste resultaat herhaal je de behandeling 2 tot 3 keer per week. Het middeltje verwijdert de bovenste huidlaag en in veel gevallen de pigmentvlek.

Verzorgingsproducten met zoethout

Zoethout is erg populair in de cosmetica omdat het de gevoelige en onrustige huid kalmeert. De wortel van de zoethout plant zit vol met stoffen die een antibacteriële en ontstekingsremmende werking hebben. Dit middeltje wordt bijvoorbeeld gebruikt voor de huid met acne, maar kan ook werken bij pigmentvlekken. Dit ingrediënt wordt namelijk ingezet als natuurlijke whitener en bevat stoffen die de vorming van melanine afremmen en stoffen die al bestaande pigmentvlekken verminderen. 

Medische peeling

Als de natuurlijke oplossingen niet werken kun je altijd nog kiezen voor een medische peeling. Dit is vaak effectief bij hardnekkige pigmentvlekken die dieper liggen. Ook zijn er behandelingen mogelijk die werken met lichtflitsen die de ophoping van pigmentkorrels absorberen. Wanneer je een medische behandeling overweegt valt het aan te raden om eerst een dermatoloog of de huisarts naar jouw pigmentvlekken te laten kijken.

 

Beeld: Jesse Schoff via Unsplash - https://unsplash.com/photos/c0k4bkcAuMI

Beeld: Jesse Schoff via Unsplash
Deel dit artikel
Back to top