Reviews

10 basic make-up producten die je in huis moet hebben

Als trouwe lezer van Beautyscene hoef ik je waarschijnlijk niets meer te vertellen over de basics van make-up en huidverzorging. Maar wat als je hier nog niet zolang leest en je helemaal niet zoveel afweet van make-up en huidverzorging? Dan kun je misschien wel wat hulp gebruiken met de basisbegrippen. Een vraag die ik regelmatig krijg via de mail is welke make-up producten je nu echt moet hebben, is een highlighter nu echt nodig en kun je ook zonder oogschaduw of rode lipstick? Ik heb de 10 make-up producten die je moet hebben even op een rijtje gezet.....

In dit artikel concentreer ik mij op de make-up die je zou moeten hebben, maar uiteraard is het nog belangrijker om een aantal goede huidverzorgingsproducten in jouw badkamerkastje te hebben staan, daar zal ik binnenkort eens een artikel over schrijven. Maar eerst...de make-up, welke producten heb je nog echt nodig?

Concealer
Een concealer is echt wel een must, we hebben allemaal weleens donkere kringen, een puistje of vlekje of iets anders dat we liever niet zien. Kies een vloeibare concealer in de kleur van jouw huid, die kun je heel plaatselijk gebruiken maar eventueel ook iets uitsmeren over een wat groter oppervlak (rode wangen bijvoorbeeld) als je dat nodig vindt. Wil je meer bedekken, dan is een foundation prettiger in gebruik, maar in geval van nood werkt een concealer ook prima. Mijn favoriete concealer is de Creamy radiant concealer van NARS, maar een goed alternatief is de Fit me comcealer van Maybelline of de Pro longwear concealer van MAC.

Transparante poeder
Iedereen heeft weleens last van een te glanzende huid, zeker op een foto staat dat niet altijd even fraai. Gelukkig is daar makkelijk iets aan te doen met een transparante gezichtspoeder en een grote poederkwast of sponsje. Dep wat poeder over de beruchte t-zone (voorhoofd, neus en neusvleugels) en je zult zien dat de glans al een stuk minder te zien is. Gebruik liever geen gekleurde poeder omdat die weer voor een extra laagje zorgen dat onnatuurlijk kan ogen, toch kan het wel als je heel voorzichtig bent, gebruik het met mate en niet over jouw hele gezicht. Mijn favoriete transparante poeder is van MAC, de Prep + Prime Transparent finishing powder, de compact versie gaat mee in mijn tas en de losse poeder staat in mijn badkamer. Catrice heeft ook een fijne variant en sinds kort ben ik ook erg te spreken over de Creme Puff van Max Factor.

Bronzer
Iedereen moet aan de bronzer, een onmisbaar onderdeel van mijn dagelijkse make-up. Bronzer geeft mijn gezicht net die mooie, zonnige kleur die ik wil hebben voor een natuurlijke sunkissed look, iets wat iedereen in de winter wel kan gebruiken. Gebruik wel een kleur die goed bij jouw huid past, kies dus absoluut niet voor een te donkere, te oranje of te extreem glanzende kleur. Een goede bronzer ligt qua kleur niet iets donkerder dan jouw eigen huidskleur en heeft zeer subtiele glinstertjes (bijna niet te zien, alleen als de zon erop schijnt). Je brengt een bronzer aan met een grote poederkwast of grote blushkwast en doe dat heel subtiel en vooral niet te dik. Ik heb heel wat favorieten, maar Guerlain en NARS zijn toch wel mijn meest gebruikte bronzers, vooral de 4 seasons Terracotta bronzer van Guerlain is fijn omdat je dan 4 kleuren in één doosje hebt. Betaalbare bronzers vind je bij Catrice en Maybelline.

Blush
Blush is een make-up product dat vrij snel wordt overgeslagen en dat is echt heel jammer, een mooie blush maakt iedere make-up echt af! Zelf ben ik een echte blush addict en ik zal niet snel de deur uitgaan zonder blush. Ik heb enorm veel soorten en kleuren in mijn stash, die ik graag afwissel, soms ga ik voor mooi roze en de volgende dag voor levendig perzik, afgewisseld met brons of goud voor een zonnige look. Ik breng blush altijd aan op de appeltjes van mijn wangen en het zorgt ervoor dat mijn gezicht meer vorm en een frisse kleur krijgt, een goede blushkwast is onmisbaar! Natuurlijk kun je net als ik 100 verschillende kleuren kopen, maar dat is echt niet nodig, een frisse perziktint doet het bij iedereen goed, zorg er wel voor dat de blush niet al teveel glitters bevat, dat verveelt snel en is niet altijd passend  voor een neutrale dagmake-up.


Mascara
Wie draagt er nooit mascara? Dat zijn volgens mij maar weinig vrouwen, al zullen ze er zeker zijn. Mascara zorgt ervoor dat wimpers beter zichtbaar zijn, voller en langer lijken waardoor de ogen mooier uitkomen, wie wil dat nu niet? Ben je gezegend met mooie, lange en donkere wimpers, dan heb je mascara misschien niet echt nodig. Maar als je lichte, rechte en korte wimpers hebt, dan is mascara echt onmisbaar. Kies een variant die past bij jouw behoeftes en kijk vooral ook of je de mascara goed kunt aanbrengen met het borsteltje, die zijn er in zoveel soorten en maten. Breng mascara altijd aan vanaf de wimperaanzet, zet het borsteltje zo dicht mogelijk bij het oog en werk in een zigzag beweging omhoog om de wimpers te verlengen en separeren. Mijn favoriete mascara is alweer een tijdje Le Volume de Chanel, Max Factor heeft ook fijne mascara's met prettige borsteltjes, ik ben nl. niet zo'n fan van mega borsteltjes.

Wenkbrauwproducten (pincet, poeder en kwastje)
Wenkbrauwen zijn heel belangrijk voor de totale look, zelfs als je vrijwel geen andere make-up gebruikt is het belangrijk om de wenkbrauwen goed te verzorgen. Dat betekent dat je de wilde haartjes het beste kunt epileren (niet teveel, maar wel de haartjes op jouw neusbrug bijvoorbeeld en losse haartjes onder de wenkbrauw) en lichte wenkbrauwen eventueel iets kunt bijtekenen of bijwerken met een poeder. Iedereen zou dus een goede pincet moeten hebben (Tweezerman heeft de beste) en ook een wenkbrauwpoeder of wenkbrauwpotlood, afhankelijk van wat je eventueel wilt bijwerken. Heb je hier moeite mee? Ga dan eens naar een Anastasia expert bij Parfumerie Douglas of Rob Peetoom!

Basic oogschaduw palette
Oogschaduw hoort toch ook wel bij de make-up producten die je zou moeten hebben, maar het probleem is dat er zo enorm veel keus is dat het lastig is om jullie iets te adviseren. Ik zou zeggen, kies een mooi basic oogschaduwpalette van 4 of meer kleuren dat je dagelijkse kunt dragen en met wat kleine aanpassingen ook in de avond kunt gebruiken. De tip is natuurlijk de Naked palettes van Urban Decay, maar helaas zijn die niet meer in Nederland te koop (wel online via Sephora.fr, HQhair.com of Beautybay.com) en dat maakt het lastig. Maar qua kleuren zijn dit wel ideale palettes, je zou natuurlijk altijd kunnen kijken of je soortgelijke kleuren kunt vinden bij de drogist of bij een merk als MAC. In dit artikel vind je de swatches van zowel Naked als Naked 2, Naked 3 komt er binnenkort ook aan!

Oogschaduwbasis
Om de oogschaduw de hele dag mooi op zijn plaats te houden is een oogschaduwbasis echt noodzakelijk, zonder oogschaduwbasis blijft bij mij oogschaduw nooit helemaal perfect op zijn plaats. En dat is heel jammer, zeker als je behoorlijk jouw best hebt gedaan op de look van die dag! Maar ook als het een simpele, snelle look is wil je die netjes houden, daar heb je een oogschaduwbasis voor nodig. Welke soort oogschaduw je ook draagt, dat maakt niet uit, de basis houdt iedere kleur op zijn plaats. Onmisbaar dus, maar welke is nu de beste? De afgelopen jaren ben ik erg tevreden over de Eye basics van Laura Mercier (te koop bij Skins) omdat die een prima resultaat geeft en heel erg zuinig in gebruik is, ik doe minstens een jaar met een exemplaar. De meeste andere make-up merken hebben ook een oogschaduwbasis, andere favorieten zijn de neutrale Paint pots van MAC, Urban Decay Primer potion en Too faced shadow insurance. 

Eyeliner of eye pencil
Naast mascara en lipgloss hoort oogpotlood ook bij de eerste make-up producten die veel meiden gaan gebruiken als ze voor het eerst make-up gaan gebruiken. Liefst een zwart oogpotlood om de ogen goed aan te zetten....hmmm...dat is jammer genoeg niet altijd een succes. Maar goed, daar komen ze vanzelf weer achter, ik ben ook zo begonnen. Toch kan ik oogpotlood of eyeliner nog steeds niet echt laten liggen, ik gebruik het om delen van mijn ogen meer aan te zetten zodat ze wat groter lijken en ze beter uitkomen in mijn gezicht. Ik gebruik veel verschillende kleuren, maar eigenlijk nooit echt felle kleuren, het zijn toch meer natuurlijke tinten zoals zwart, grijs, brons, goud en donkerblauw.  Wat is nu echt de musthave? Toch wel het zwarte oogpotlood, omdat je daar veel kanten mee uitkunt, zoals een smoky lijntje rond het oog, een strakke eyeliner boven het oog of het potlood fungeert als de basis voor een lekkere donkere smoky eye. Mijn favoriete oogpotlood is Teddy van MAC, de waterproof eyeliners van Chanel zijn ook geweldig maar de ultieme oogpotloden zijn de Urban Decay 24/7 long wear eyeliners...helaas niet in Nederland te koop.

Lipstick, lipgloss of lipbalm - liefst in natuurlijk roze, perzik, rood en knalroze
Als je eenmaal begint met make-up, dan is dat vaak met een mascara en iets leuks op jouw lippen, vaak eerst een roze lipgloss met glinstertjes, maar daar blijft het meestal niet bij. Toch vind ik het lastig om één musthave te noemen, het is zo persoonlijk welke kleur of soort lipproduct echt jouw ding is. Mijn advies is om een kleur te kiezen waar je je fijn bij voelt, dat kan een knalrode zijn maar ook een minder opvallende roze die jouw lippen nog mooier maakt. Glanzend of mat, lipgloss of langhoudende lipstick, je kiest er één (of twee of drie) die jij mooi vindt. Momenteel zijn bordeauxrode lipsticks met een vrij matte finish helemaal in, maar een bloedrode lipstick blijft altijd heel sexy en de lipsticks moeten wel een dekkend resultaat geven en toch prettig dragen, de lipsticks van 2013 voldoen zeker aan die eisen. Mijn favoriete lipsticks zijn van merken als Chanel, MAC en Tom Ford, Catrice, maybelline en Rimmel London hebben ook mooie kleuren!

Welke make-up producten zou jij kiezen als je er maar 10 mag uitkiezen? Het moeten allemaal verschillende soorten zijn, komt jouw top tien overeen met die van mij? Of heb je andere musthaves?

Deel dit artikel
Back to top