Blogs & Editorial

Body positivity is niet alleen maar positief

Embrace your body - all bodies are beautiful - real women have curves - every body is a bikini body - zomaar wat zinnen die rondgaan op social media, de body positivity beweging is "on a roll". Je kunt er niet omheen, plus size models zijn helemaal hot en worden omarmd door veel vrouwen, eindelijk weer echte vrouwen in magazines. Ieder lichaam is mooi, we moeten allemaal van ons lichaam houden en het koesteren.....body positive dus! Maar het heeft naar mijn mening ook zijn minder leuke kanten......niet alles is positief.

Iedereen is mooi

Laat ik dit artikel beginnen met het toejuichen van de "body positivity" beweging! Iedereen zou op een positieve manier naar zichzelf (en anderen) moeten kijken en zich bewust moeten zijn van het feit dat iedereen even mooi is (zowel qua uiterlijk als innerlijk). Of iemand nu blond of rood haar heeft, lange of korte benen, een uitstekende kin of het perfecte symmetrische gelaat. Ieder mens op deze wereld zou op een positieve manier naar zichzelf en anderen moeten kunnen kijken. Niemand verdient het om nare opmerkingen over zijn of haar uiterlijk te krijgen, want dat iemand niet voldoet aan bepaalde standaarden betekent niet dat iemand lelijk is. Nou ja, ik denk dat iedereen dit behoorlijk logisch vindt en dat niemand het hiermee oneens zou kunnen zijn.

In dat opzicht kan ik mij helemaal vinden in de body positvity beweging. Als deze beweging ervoor kan zorgen dat meer mensen zich beter voelen in hun eigen huid, dat is dat natuurlijk geweldig!

 

Body shaming is altijd fout - de dubbele moraal van het verhaal

Op social media is de body posivity beweging bezig met een opmars, er worden behoorlijk veel posts geplaatst met de hashtags #loveyourbody #bodyposivity of iets dergelijks. In de post geven mensen zich op allerlei manieren "bloot", soms letterlijk en soms figuurlijk door zichzelf op de foto te zetten en daarbij aandacht te vragen voor deze beweging. Denk daarbij aan een foto van een vrouw in bikini, die (volgens haarzelf) niet voldoet aan een standaard bikinibody (wat dat ook mag zijn natuurlijk). Vervolgens stromen de likes positieve reacties binnen : ze mag trots zijn op zichzelf, haar lichaam is prachtig, zij is prachtig en ga zo maar door. Geweldig natuurlijk!

Tot dat er altijd weer reacties komen als deze "goed om een echte vrouw met rondingen te zien, een stuk beter dan die gratenpakhuizen die je altijd ziet" of "eindelijk eens een vrouw met borsten in bikini in plaats van die keiharde fitbody's die geen enkele man mooi vindt". Dat snap ik dus nooit, je probeert de ene vrouw te complimenteren met haar lichaam en vervolgens val je een ander soort vrouw keihard af. Want net zoals er niets mis is met het lichaam met rondingen, is er ook niets mis met een (gezond) mager/slank of gespierd lichaam. Waarschijnlijk bedoelen die mensen het niet zo, maar het is gewoon nooit goed om dit soort opmerkingen te maken over iemand, dik of mager, gespierd of zacht.

Body positivity zou natuurlijk beide kanten op moeten gaan, om het even simpel te zeggen, vollere vrouwen zouden niet negatief moeten zijn over de gespierde fitgirls en magere meiden moeten ook niet negatief zijn over de dames met overgewicht. We zijn het er toch over eens dat iedereen mooi is?

Twee advertenties van Victoria's Secret en Dove onder elkaar - elk bedoeld om hun producten te verkopen voor de duidelijkheid - de vraag op social media is altijd, welke vind je mooier? En je raadt het al, de modellen van Victoria's Secret moeten het altijd ontgelden.

 

Is Body Positivity wel gezond?

Nu ga ik mij op een beetje een hellend vlak begeven en waarschijnlijk zullen mensen hier misschien wel boos of geïrriteerd door worden. Ik vind namelijk dat deze body positivity beweging soms een beetje doorslaat en dan wel een kant op die minder  positief is. Volgens de beweging is ieder lijf mooi en zou je je eigenlijk lijf altijd moeten omarmen en accepteren, maar wat nu als dat lijf echt veel te zwaar is? Dan bedoel ik dat iemand echt veel overgewicht heeft, zoveel dat het een gezondheidsrisico is of wordt. Nee, ik heb het niet over de vrouw of man die een paar kilo te zwaar is of een buikje heeft waar je geen sixpack ziet, maar over iemand die misschien wel 20, 30 of 40 kilo te zwaar is.

Ik denk dat iedereen wel weet dat het hebben van overgewicht heel wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt, misschien niet direct maar wel op de lange termijn. Als iemand dat overgewicht "omarmt" en er geen risico in ziet, houdt dit misschien wel in dat die persoon nog zwaarder gaat worden? Dat lijkt mij toch ook geen goede zaak? Overigens, mijn voorbeeld gaat over overgewicht, maar je zou er ook ondergewicht van kunnen maken.

Wist je dat uit een onderzoek gepubliceerd door de Washington Post in de USA blijkt dat 7 van de 10 mensen in de USA overgewicht hebben (nee, dat is geen Nederland, maar wij gaan ook die kant op) en dat de helft daarvan zichzelf helemaal niet te zwaar vindt? Gek genoeg is dat percentage enorm gestegen de laatste 25 jaar, in 1990 vond vrijwel iedereen die overgewicht had (56 % van de bevolking) zich ook daadwerkelijk te zwaar. Het lijkt er dus op dat zij overgewicht steeds meer accepteren en zich erbij neerleggen. Is dat positief? Ik denk dat medici hier heel hard nee op zouden roepen, overgewicht is een van de grootste gezondheidsrisico's van de Westerse wereld. Maar misschien denkt de body positivity beweging hier wel heel anders over? 

 

 

Dit bericht is van Rosie Mercado, model & tv persoonlijkheid uit de USA, die sinds 2013 110 kilo afviel omdat ze last kreeg van haar overgewicht. Zij was toen al bekend en werd door veel vrouwen als voorbeeld gezien, totdat ze afviel....een aantal mensen was kritisch over haar omdat ze volgens hen toch ging voldoen aan de normen die aan modellen worden gesteld. Ze werd een "sell-out" genoemd en kreeg zelfs het advies om maar zelfmoord te plegen.....alleen maar omdat zij aan haar gezondheid heeft gewerkt. In dit artikel vertelt ze er meer over.

 

Een tijdje geleden sprak ik met iemand die tientallen kilo's was afgevallen op advies van haar cardioloog. Ze kampte al jarenlang met behoorlijk veel overgewicht en had dat echt wel omarmt. Ze was altijd een gezellige vrouw, die hield van een feestje, lekker eten en leek geweldig in haar vel te zitten. Tot haar gezondheid achteruit ging, ze kreeg hartproblemen mede veroorzaakt door haar overgewicht en lifestyle. Na een goede waarschuwing van de cardioloog heeft ze haar leven omgegooid en viel ze over een langere periode talloze kilo's af (meer dan 50 kilo). Ze vertelde nu zoveel beter in haar vel te zitten, letterlijk in haar geval, omdat ze voelde dat haar lichaam zoveel beter functioneerde en ze daardoor nog sprankelender in het leven kon staan. Niet alleen is ze nog steeds gezellig en lief, ze is nu ook actiever en doet nog meer leuke dingen die haar blij maken. Maar waarom deed ze er dan niet eerder wat aan, vroeg ik toen? Ze was gewoon zo gewend aan haar levensstijl en haar lichaam, dat ze het wel prima vond en ze eigenlijk niet meer wist hoe het was om 50 kilo lichter te zijn. Aan de ene kant is dat natuurlijk heel fijn, zij voelde zich goed, maar terugkijkend zegt ze dat ze zich toch wel een beetje voor de gek aan het houden was. Zij vertelde wel dat haar positieve instelling (ook toen ze zwaarder was) haar wel heeft geholpen om het overgewicht kwijt te raken, zij zag in dat zij het waard was om beter voor haarzelf te zorgen. En dat is waarschijnlijk echt wel het gevolg van de body positivity die zij had en nog heeft.

links augustus 2016 - rechts juni 2017

 

Persoonlijk

Zoals jullie weten ben ik moeder van twee kinderen (dochter van 20 jaar en een zoon van 13 jaar), stel je nu eens voor dat zij echt te zwaar (of te licht) zouden zijn. Zo zwaar (of licht) dat het gezondheidsrisico's met zich mee zou brengen op lange termijn. Zou ik dan minder van ze houden? Nee, natuurlijk niet. Zou ik ze minder mooi vinden? Nee, dat kan ik mij niet voorstellen, ik hou onvoorwaardelijk van mijn kinderen. Zou ik positief zijn over hun over-/ondergewicht? Nee, dat zou ik zeker niet zijn, juist omdat ik heel veel van ze hou wil ik graag dat ze gezond zijn en blijven. En dus zou ik er heel veel aan doen om ze te helpen weer helemaal gezond te worden en ervoor te zorgen dat ze dit ook blijven de rest van hun leven. Dat is mijn manier om positief met je lichaam om te gaan.

Zelf ben ik de afgelopen maanden ook een flink aantal kilo's kwijtgeraakt (zie ook dit artikel), ook ik werd door de jaren heen wat zwaarder en vond dat eigenlijk best. Ik heb nooit op een negatieve manier naar mijn lijf gekeken, maar moet nu toch ook wel eerlijk bekennen dat ik me nu veel beter voel. Ik sleep zo'n 15 kilo minder mee (denk ik) en mijn conditie is verbeterd, ik kan weer iets van de grond rapen zonder dat mijn buik in de weg zit en ik vind dat ik er beter uitzie. Ik voel me fitter, minder moe en ben vrolijker tegen iedereen. Dat is mijn body positivity....

Mijn conclusie

Body positivity is prachtig en ook nog eens noodzakelijk in de wereld waar social media zoveel impact heeft, maar dan wel graag zonder de dubbele moraal en liefst ook met heel veel aandacht voor een gezond lichaam. Iedereen zou van kleins af aan moeten leren dat ze altijd de moeite waard zijn en je van jezelf moet houden, van alles (!!), niet alleen je lichaam maar ook van je gezicht, karakter en persoonlijkheid. Want alleen dan kun je de rest van je leven goed voor jezelf zorgen, omdat jij dat waard bent! En ook al is je uiterlijk het eerste wat anderen van je zien, je bent zoveel meer dan alleen dat lichaam, dat haar en dat gezicht. Focus je dus vooral niet teveel op de buitenkant, maar leef vooral een mooi, gelukkig en fijn leven! 

Deel dit artikel
Back to top