Parfum

Eerste hulp bij het kiezen van parfum

Parfum: een vaak gegeven cadeau maar oh zo moeilijk om te kiezen. Als je de voorkeuren niet kent van de persoon voor wie je een parfum koopt wilt kopen, is het bijna een onmogelijke taak. Welke geuren bestaan er allemaal? Wat zijn de meest geliefde merken? En belangrijker nog, hoe kies je de juiste geur?

Geurfamilies

Wist je dat er verschillende geurfamilies bestaan? Net zoals muziek in verschillende genres onderverdeeld worden, gebeurt dit ook bij geuren. Er zijn vier grote geurfamilies: oriëntaals, bloemig, fris en houtachtig. En hoewel elke familie nog eens onderverdeeld wordt in meerdere categorieën, kun je met deze vier families al aan de slag. Eens je namelijk te weten komt welke soort geur in de smaak valt bij de persoon voor wie je een nieuw parfum wilt kopen, ben je al halverwege. Let op: veel mensen wisselen per seizoen graag af van geur. Sommigen verkiezen een houtachtige geur in de winter en een frisse geur in de zomer, terwijl anderen dan weer steevast voor een bloemige geur gaan. Niet zo makkelijk om erachter te komen in binnen welke geurfamilie je het moet gaan zoeken? Vraag even na, aan de persoon zelf of aan zijn of haar omgeving, welke parfums hij of zij in het verleden al heeft gekocht en uitgeprobeerd. Dit geeft je een indicatie van welk soort geur een goed cadeau kan zijn - en met die informatie kunnen de kenners van de parfumerie je gemakkelijker verder helpen.

Welke geur hoort bij welk parfum merk?

Sommige merken staan bekend voor hun specifieke geuren. Is de persoon voor wie je een parfum wilt kopen grote fan van oriëntaalse en houtachtige geuren? Dan oogst je met een Montale parfum ongetwijfeld veel succes. Maar ook met Black Orchid van Tom Ford zou je iemand wel eens héél erg blij kunnen maken. Veel vrouwen die van bloemige geuren houden, kunnen Miss Dior van Dior appreciëren, net zoals Flora Gorgeous Gardenia van Gucci.

Voor frisse en fruitige geuren zijn zowel Velvet Lemon van Dolce & Gabbana als 1895 van Atelier Rebul ongetwijfeld een schot in de roos.

Alternatieven

Durf je geen beslissing maken? Dan kun je nog altijd enkele staaltjes cadeau doen en later de favoriet aankopen. Daarnaast is een cadeaubon, hoewel iets minder persoonlijk, zeker ook een goede en makkelijke oplossing. Kom je er nog steeds niet uit maar wil je toch graag een parfum cadeau doen? Dan is een geurset de ideale oplossing. Dan heb je verschillende kleine flesjes parfum binnen een bepaalde geurfamilie. Wie zou hier nu niet blij mee zijn?

 

Image by Monfocus from Pixabay

 

Deel dit artikel
Back to top