Algemeen

Sunday discussion - meer dan helft Nederlanders te dik

De afgelopen twee  weken kon je geen krant of tijdschrift openslaan en ook online nieuwsbronnen logen er niet om: we werden behoorlijk om de oren geslagen met het feit dat we blijkbaar massaal te dik zijn. Wat is te dik? Overdrijven we nu een beetje of moeten we ons toch maar eens achter de oren krabben?

De statistieken liegen er niet om: het aantal mensen met een te forse buikomtrek is de afgelopen jaren flink toegenomen. Vooral bij de vrouwen van 30 tot 39 jaar is de toename behoorlijk: midden jaren negentig  ging het om 15% van de vrouwen en momenteel praten we over 26% van de vrouwen die een te forse buikomtrek hebben. In de leeftijdsgroep 30 tot 70 jaar is het zelfs 39%. Verder is gebleken dat 44% van de dames tussen de 30 en 70 jaar  last heeft van overgewicht.
Ik ben eigenlijk wel behoorlijk geschrokken van deze cijfers, vooral wanneer je dit combineert met de statistieken waaruit blijkt dat ook een groot deel van de Nederlandse kinderen te zwaar zijn. Hysterisch als ik ben, denk ik vooral aan de consequenties van (extreme) zwaarlijvigheid en dan bedoel ik natuurlijk niet die paar kilootjes die er na de feestdagen misschien wel bij zijn gekomen (en er ook weer vanaf gaan).

Vooral de term buikvet wordt momenteel veelvuldig gebruikt. Mensen met veel buikvet zijn gevoeliger voor kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Bij deze mensen blijken daarnaast ook complicaties als gevolg van deze ziekten vaker voor te komen. Tja, die komt wel even binnen moet ik bekennen.

Er zijn meerder methoden om te meten hoe het met je gezondheid is gesteld in relatie tot je gewicht. De meest gebruikte is de Body Mass Index. Ik ben meteen even aan de slag gegaan (zie afbeelding hieronder, mijn BMI is 22 en tussen 20 en 25 is een gezond BMI) en kwam tot de conclusie dat ik mij geen zorgen hoef te maken. Maar kun je de uitkomst van zo’n test op basis van leeftijd, lengte en gewicht echt serieus nemen?

Daarnaast zijn wij behoorlijk benieuwd hoe jullie hier tegenover staan. Vanuit het ministerie worden allerlei manieren bedacht om sporten te stimuleren, maar begint een gezond gewicht niet gewoon bij jezelf? Moeten we simpelweg accepteren dat ‘we’ massaal zwaarder worden of geloof jij niet zo in overgewicht en heb je het gevoel dat die weer een media-stokpaardje is? Wanneer is iemand te zwaar en beinvloed een ongezonde levensstijl ook het uiterlijk? (denk aan een vale huid, overgewicht etc.)

Kortom: laat hier zeker even jouw mening achter. Heb je ervaring gehad met het hebben overgewicht en heb je tips om dit aan te pakken, of heb je last van overgewicht en weet je niet waar te beginnen? Jullie zijn van harte welkom om op gepaste wijze mee te discussiëren!

Deel dit artikel
Back to top