Reviews

Short on sunday - mijn favoriete make-up kwasten

Welkom bij de 19e aflevering van Short on sunday, de rubriek waarin ik een selectie van producten kort review. De producten variëren van make-up, via skincare tot haarverzorging en parfums, je kunt er eigenlijk van alles op beautygebied voorbij zien komen. Ik heb de producten kort getest en vertel je er wat meer over, altijd leuk voor de inspiratie! Vandaag laat ik jullie mijn favoriete make-up kwasten zien en vertel ik hoe ik ze gebruik. Dit keer heb ik de items dus juist wat langer getest, kijk even mee wat mijn musthaves zijn.

Ik breng mijn make-up altijd op met kwasten, ik vind dat het fijnste werken en het mooiste resultaat geven. Ik gebruik nooit applicators die je krijgt bij oogschaduwpalettes, poeders, blushes en highlighters omdat het effect simpelweg niet mooi is. Natuurlijk kun je ze heus wel gebruiken, maar mijn advies is echt om eens goede kwasten te gebruiken in plaats van de sponsapplicators of platte gezichtskwasten.

Face Brushes

 

MAC 180

Deze platte kabuki kwast is gemaakt van echte haren en heeft een handvat dat iets langer is en dus goed in de hand ligt bij het aanbrengen van mijn foundation. Daar gebruik ik deze kwast al jaren voor, zeker bij "gewone" vloeibare foundations is dit echt een ideale kwast die zowel een goede dekking heeft als foundation mooi verdeeld over de huid. Op de plaatsen waar ik wat meer dekking wil, duw ik de foundation wat in de huid en maak ik kleine ronddraaiende bewegingen. En op plaatsen die juist een wat lichtere dekking nodig hebben, maak ik de bewegingen wat groter en zo komt de foundation er luchtiger, maar toch streeploos op.

MAC 182

Kabuki kwasten zoals deze hebben enorm veel, afgeronde, natuurlijke haren en een kort handvat, ze doen me altijd denken aan een scheerkwast! Wist je dat je dit soort kwasten ook heel goed kunt gebruiken voor het aanbrengen van maskers en/of reinigers, eigenlijk net zoals je scheerzeep aanbrengt op de huid! Maar daat gebruik ik deze kwast niet voor, wel om minerale poeders en/of blushes en highlighters aan te brengen en die goed te blenden met de huid. Door de ronddraaiende bewegingen die je maakt met deze kwast, duw je het product wat meer in de huid waardoor het effect "flawless" en natuurlijk is. Deze kwast voelt heerlijk aan op de huid!

MAC 181SE
Zo'n grote kabuki kwast als de 182 van hierboven is vooral fijn als je grotere oppervlakken van de huid wilt voorzien van poeders, maar soms is het formaat wel erg groot. Deze kleinere versie is minstens net zo fijn, maar iets handiger mee te nemen en werkt ook fijn met blush en highlighter. Deze kwast gebruik ik ook weleens om cremige producten zoals foundation of BB creme aan te brengen, op die manier is het effect helemaal streeploos en natuurlijk.

MAC Oval 6

Dit soort kwasten zijn vrij nieuw, je ziet ze wel steeds vaker voorbij komen in tutorials en artikelen. De kwast bestaat uit een kop met daarop duizenden haren die heel dicht op elkaar geplaatst zijn, je kunt ze bijna niet uit elkaar halen. Doordat ze zo dicht op elkaar zitten, is de Oval 6 heel fijn om cremige producten met elkaar te blenden. Je kunt deze kwasten goed gebruiken om foundation te blenden, contourcreams flawless te verdelen of concealer te blenden met foundation, het effect is vooral extreem natuurlijk, streeploos en zorgt ervoor dat je product niet meer op de huid ziet liggen. Het is wel even wennen om zo'n "kwast" te gebruiken, je moet deze nl. over je huid laten glijden.

MAC 150

Dit is een grote poederkwast, gemaakt van echt haar dat soepel en toch stevig is, de kwast voelt zacht aan op de huid, maar is wel stevig genoeg om poeder op te nemen en goed te verdelen over de huid. Dit is één van mijn oudste kwasten en ziet er na 6 jaar nog steeds prima uit. Ik gebruik deze kwast voor alle soorten gezichtspoeder, dat kan een matterende poeder zijn maar ook een finishing poeder of iets dergelijks. De kwast zorgt ervoor dat de poeder in een heel dun en luchtig laagje op de huid komt te liggen.

MAC 187

Dit is een zgn. duo fibre kwast, die bestaat uit zwarte natuurlijke en langere witte, synthetische haren. De kwast is vooral fijn om blush/highlighter/bronzer aan te brengen voor een "luchtig" effect. Dit is vooral heel fijn bij zeer gepigmenteerde producten of producten die je maar een klein beetje wilt aanbrengen. Maar je kunt de kwast ook gebruiken om foundation aan te brengen, je krijgt dan een lichte dekking en het is vooral een fijne kwast voor dunne producten vind ik zelf. Het is wel een handige kwast voor meerdere doelen en dus een prima "beginnerskwast".

MAC 188

Highlighters die opvallend zijn en die je dus met beleid moet aanbrengen, breng ik graag aan met deze kleinere, iets dunnere duo fibre brush. Het zorgt ervoor dat je de highlighter luchtig en subtiel aanbrengt, en door de iets kleinere vorm kun je de highlighter ook aanbrengen op de neusbrug, bij mijn wenkbrauwen of op mijn cupidoboog bij mijn lippen.

Jacks Beauty Line 12

Nu we steeds vaker cremige producten gebruiken als contourcreams, highlightercreams en vloeibare bronzers & blushes, vind ik een kwast als deze wel erg fijn. Het is een ronde kwast van synthetisch haar dat dicht op elkaar staat, een beetje zoals een kabukikwast maar dan met een lang handvat. Met zo'n kwast kun je cremige of vloeibare producten goed verdelen op de huid, zonder dat er teveel product in de haren trekt. Het effect is natuurlijk, de dekking blijft behouden en je krijgt geen vieze vingers. Ik gebruik deze kwast ook weleens om foundation, dekkend aan te brengen, werkt ook erg goed.

MAC 174

Dit is zeker een van mijn meest favoriete kwasten, ik kocht deze ergens in 2009 en de kwast is dus al 6 jaar oud, maar gebruik ik echt nog iedere dag. Ik gebruik deze altijd voor bronzer, al jarenlang en om eerlijk te zijn heb ik nog geen betere kwast gevonden. De kwast is groot, zacht en verdeelt bronzer altijd goed zonder dat het effect te opvallend is, de schuine vorm maakt het makkelijk om de bronzer ook te gebruiken om mijn gezicht te contouren. Helaas is deze kwast niet meer te koop, althans...ik kan deze al een tijdje nergens meer vinden. Ik wil nl. best een back up.

MAC 169

Om eerlijk te zijn is dit een van mijn twee favoriete blushkwasten, samen met de 116 kwast. Toch merk ik dat ik deze het vaakst gebruik, mede door de vorm. Ik gebruik de kwast plat om blush aan te brengen en kan de kwast dan een slagje draaien om eventueel een bijpassende blush aan te brengen. Dat maakt deze kwast zo handig, maar ook de grootte en de fijne, zachte maar stevige haren zijn gewoon heel erg goed. Ook deze heb ik al heel erg lang, hij ziet er toch nog steeds als nieuw uit!

Lancome 8 concealer kwast

Dit is een heel fijne concealerkwast, niet te groot en niet te klein qua formaat en ook vrij dun, de synthetische haren zijn soepel en zacht. Maar ze pakken concealer wel goed op en verdelen deze prima, de kwast is ook makkelijk schoon te maken en ziet er dan weer als nieuw .

Eye Brushes

MAC 224

Om oogschaduw te blenden of subtiel aan te brengen, kies ik altijd voor deze blendingkwast met vrij lange haren. De haren zijn zacht op de huid, prikken niet maar zijn wel stevig genoeg om recht te blijven als je de oogschaduw in de arcadeboog aan het blenden bent. Dat maakt het zo'n geweldige kwast! Deze is onmisbaar als je houdt van oogschaduw! Je kunt deze natuurlijk ook gebruiken om highlight aan te brengen op kleinere delen van de huid.

MAC 217

Dit is nog zo'n onmisbare kwast, deze gebruik ik zeker het meest van al mijn oogschaduwkwasten! Of ik nu ga voor één kleur cremeoogschaduw of voor normale poederoogschaduws in meerdere tinten, deze kwast gebruik ik bij iedere look. Meestal gebruik ik de kwast om de kleuren aan te brengen en direct mooi te verdelen, soms ook om de kleuren goed te blenden bij de randjes. Het is ook een fijne kwast om felle lipsticks heel subtiel op je lippen aan te brengen.

MAC 219

Dit is een zgn. potloodkwast, een kwast die heel fijn is om oogschaduw precies aan te brengen, maar ook om oogpotlood of iets dergelijks uit te vagen tot een minder harde lijn. Deze kwast is zeker ook onmisbaar als je houdt van donkere kleuren oogschaduw, je kunt ze precies en op een klein oppervlak aanbrengen, zeker ook een musthave. De haren zijn zacht en stevig, in tegenstelling tot andere merken prikken deze haren totaal niet en zijn ze wel erg stevig.

MAC 239

Deze platte oogschaduwkwast gebruik ik om kleur te plaatsen op mijn ogen, je duwt de kleur als het waren op het ooglid en gebruik vervolgens een andere kwast om de randjes mooi te blenden. Dit is een ideale kwast voor glinsterende, glanzende en glitterende oogschaduws, maar ook losse pigmenten kun je hier goed mee opbrengen.

Jacks Beauty Line 12

Samen met de 217 kwast van MAC is deze ook favoriet sinds ik deze van de zomer kreeg, de vorm is prettig en iets puntiger dan de 217. De haren zijn zacht en stevig, de kwast is fijn om oogschaduw aan te brengen en te blenden, je kunt het effect ook prima opbouwen door telkens wat meer oogschaduws aan te brengen.

Armani Brow Maestro

Deze kwast gebruik ik om mijn wenkbrauwen in model te kammen en om mijn favoriete Brow Maestro aan te brengen, met het borsteltje kam ik die vervolgens weer wat door mijn wenkbrauwen. Het schuine kwast is lekker stevig en werkt het heel precies, de haren pakken het product goed op en geven het ook weer makkelijk af op de huid.

 

Lip Brushes

MAC 231 small shader brush

Officieel is dit geen lippenkwastje, maar toch gebruik ik deze er wel het liefste voor. De vorm is heel fijn om lipstick precies aan te brengen en de synthetische vezels zijn er ook nog eens ideaal voor. Deze kwast staat altijd thuis en neem ik niet mee voor onderweg omdat er geen dopje op zit. Gelukkig heb ik ook nog een andere favoriet!

MAC 318 retractable lip brush

Onderweg neem ik dit, inschuifbare kwastje vaak mee, omdat het klein is en handig! Het kwastje is iets langer en loopt iets puntiger toe dan de 231 kwast, maar is zeker net zo fijn om lipsticks mee aan te brengen. Door de stevige, afgeronde haren is het vooral heel fijn voor de lipcontouren en werkt het precies.

Dit zijn mijn nieuwste aanwinsten, ik heb ze nog niet gebruikt en/of getest, maar ga dat uiteraard wel heel snel doen. De Cream foundation brush van Tom Ford werkt in elk geval heel fijn, iets wat ik wel al even kort heb getest tijdens een persevent. En hoe heerlijk zien de kwasten van Armani en MAC eruit?

Ik heb een behoorlijke kwastenverzameling, sommige gebruik ik niet zo heel vaak en anderen, zoals die hierboven, eigenlijk iedere dag. Die kwasten zijn dus echt een prima investering, zo gebruik ik de 180 kwast volgens mij al meer dan 5 jaar, net zoals een aantal van mijn andere kwasten. Misschien zijn make-up kwasten van goede merken zoals MAC niet goedkoop in aanschaf, in gebruik is dat natuurlijk anders. Mits je kwasten goed schoonhoudt en normaal, voorzichtig behandelt kun je er jaren mee doen.

Natuurlijk heb ik ook weleens andere, meer betaalbare kwasten getest, maar ik vind die eigenlijk nooit beter of net zo goed. Maar als alternatief zijn goedkopere kwasten heus prima, ze zijn in elk geval beter dan de mini spons applicators die je bij make-up krijgt. Zorg er wel voor dat je kwasten koopt die absoluut niet prikken, want dat hoort een kwast echt niet te doen, gooi ze dan gewoon direct weg en spaar heel even door voor een iets betere kwast (dat scheelt soms maar 10 of 20 euro).

 

Mijn advies is dus zeker om een mooie set, goede kwasten bij elkaar te gaan sparen. Het is heus niet nodig om direct alle kwasten hierboven te kopen, zeker niet als je net met make-up begint. Maar ik weet zeker dat je, net als ik, na een tijdje niet meer zonder fijne kwasten kunt! Ben je het daarmee eens? Heb jij inmiddels ook fijne kwasten gevonden of ben je nog zoekende?

Deel dit artikel
Back to top